Beaucastel – en perle fra Rhône-dalen

Familien Perrin er kendt for at at lave Bratt Pitts rosé, Miraval, i Provence. Og så er de for øvrigt berømte for deres Chateau de Beaucastel i Chateauneuf du Pape. Altså den røde, som da også er vanvittig flot, men det er nu den hvide, der tager opmærksomheden en varm aften i juni.

I gamle dage var rød Beaucastel meget genkendelig i både duft og smag. Det var en af de få vine i Chateauneuf du Pape, der osede af svedig hestesadel, læder og kostald. Vin med store mængder af gærsvampen brettanomyces, som nogen sikkert ville betegne som en fejl i vin. Andre ville kalde det karakterfuldhed!

 

Læs også artiklen: Fejl i vin – del 1 …. her

 

Beaucastel WhiteI dag har vinene smidt deres brett-præg, og det er der flere årsager til. Man har optimeret renheden i kælderen og samtidigt kombineret det med et nyt aircondition-system, hvor luften med den omtalte gærsvamp ikke blæses rundt i hele kælderen. I dag suges kun “ren” luft udefra og ind.

 

VI SMAGER

Vi smager Beaucastel 2012, der således er blottet for de rustikke lædertoner, men til fordel for en vidunderlig duft af ymer og mørke bær i lange baner. 2012 er umådelig intens i munden og besidder masser af ekstraktrigdom samt jordbærpræg.

I løbet af aftenen, går vi tilbage i tiden og smager et par ældre vine, og her har vi straks den svedige hestesadel-karakter, som jeg igennem årene har været helt pjattet med. Blandt andet den legendariske 1998 Hommage a Jacques Perrin, der er blevet tildelt de magiske 100-points af Robert Parker. En vidunderlig vin, der udover tonerne af stald rummer en enorm koncentration og balance. 1998 var en af de meget varme årgange, og den er af flere blevet kaldt noget nær det perfekte i Châteauneuf du Pape. Personligt foretrækker jeg dog 2001, som er lidt mere stram og klassisk, men kvaliteten i 98eren er verdensklasse.

Beaucastel er ikke videre kendt for deres hvide vine, men den bedst bevarede hemmelighed i porteføljen er i min optik den hvide Vieilles Vignes.

Og som rosinen i pølseenden kommer vi netop til hvid Beaucastel VV 2011, der kun laves i 4000 flasker. Her finder vi en tæskelækker duft af tropefrugt og et ekstremt velintegreret præg af fad, der afslutningsvist toppes op af et intenst syrebid. Vox, det er godt Vi siger bare: mere af det :o)

Hvor: Sigurd Müller Vinhandel
Hvor meget: 1100 kr.

rolf 

Related Posts