Faiveley – Faceliftet Bourgogne

Man har nok aldrig kunnet betegne Faiveleys vine som sexede. Nok mere mandhaftige og kantede. På Vinexpressen smager vi en onsdag eftermiddag en faceliftet udgave af deres vine, og de er nærmest ikke til at genkende….

Dem, som kender Faiveley fra de gode gamle dage, ville måske sige: ligegyldig negociant-vin, men huset har været under transformation.

Lillelund og Henrik SteenI dag er langt det meste af deres produktion såkaldte Domaine-aftapninger – altså vin lavet på egne druer, og kun en lille del er fremstillet på opkøbt materiale.
Siden 2007 har man ændret stilen til det mere moderne med vægt på blødere og tilgængelig frugt.

Mest overraskende er måske deres hvide vine, som stjæler billedet. Men det er nu langt fra første gang, det sker. Eksempelvis blev husets Corton-Charlemagne 2006 kåret som bedste hvide Bourgogne ved en professionel smagning (Grand Jury European) i 2009, hvor den slog de helt store Montrachet´er.

 

Vi smager netop

# Corton-Charlemagne 2006, der med tiden har udviklet klassiske toner af nødder, citrus og ananas. Mineralsk og lækker lang i smag med en enorm dybde og kompleksitet. Og for at citere Jyllandsposten under smagningen: Corton-Charlemagne kan laves i chablis- eller puligny-stilen. Her er vi ovre i det puligny-ske.
Bedømmelse: På kanten til verdensklasse
Pris: Ukendt

 

Hos Faiveley bryder man sig ikke om for meget fad. Deres Charlemagner har fået mellem 60% og 80% ny eg afhængigt af årgangens potentiale

 

Faiveley Corton Charlemagne Grand CruMen endnu bedre bliver det med…

# Corton-Charlemagne 2014, der er fremstillet i knap 3000 flasker. 2014 regnes for Faiveleys bedste årgang nogensinde i hvid bourgogne, og her er en vidunderlig duft af citrus, mineraler, ananas og strejf af fad. En skarp barberbladssyre giver vinen en enorm kompleksitet og intensitet. Den er knap så rig som en Montrachet, men blindt ville vi nok have gættet stor Chevalier-Montrachet.
Bedømmelse: Verdensklasse
Set hos Sigurd Müller til 1450 kr.

 

LÆS OGSÅ: Hvem siger Bordeaux er gået i stå

 

FRA HVID TIL RØD

En lille serie af røde Gevrey Chambertin 1. cru Les Cazetiers i årgangene 1996, 2000, 2007, 2010, 2012 og 2015 viser udviklingen fra hård og kantet bourgogne til fløjlsblød og sexy bamselinesaft med den helt rigtige syre-sødme-balance, der får mundvandet til at løbe:


Vi overvældes af blandt andet af deres…

#  Gevrey Chambertin 1. cru Les Cazetiers 2015, hvor man finder toner af kirsebær, ymer, kernemælk, ristet fad og en bagkant af grønne grene. Ren og ekstraktrig med masser af åben frugt. Fremragende vin.
Bedømmelse: I særklasse god
Set hos: Sigurd Muller til 750 kr.

 

Smagningen afsluttes af…

# Echezeaux “En Orveaux” 2015, der er helt vidunderlig i både duft og smag med en kant af grønne grene og kirsebær. En stor modenhed i frugten kombineres med en knivskarp stramhed, der balancerer de sødlige elementer til perfektion.
Bedømmelse: Verdensklasse.
Set hos: Sigurd Mûller Vinhandel. Pris ca.: 1400 kr.

Wox det er godt. Faiveley har fået drejet skuden, og snudeskaftet peger i én retning, og det er fremad….

 

Facebook - Like us on Facebook

 

Related Posts