Må en vin være oxideret eller dufte lidt af eddike? Og er det en fejl, hvis der er kulsyre i en ikke-mousserende vin? På Vinexpressen giver vi dig en guide til at vurdere, om en vin er korrekt eller har fejl….

 

gerovassiliouVolatil syre

Mærkbar volatil/flygtig syre (deriblandt eddikesyre) anses for at være en fejl. I gamle dage var mange baroloer spækket til bristepunktet med flygtige syrer, noget der kunne give fornemmelsen af et eddikestik i næsen.

Vin kan ikke sige sig helt fri for volatil syre. Derfor er der ofte tale om den enkeltes tolerance overfor fænomenet. Er man generet af det, er niveauet selvfølgelig for højt, og man kan således tale om en fejl.

Wine makere tillader normalt 0,2 g/l, da dette ikke påvirker en vin negativt i smag. Hovedkilden til eddikesyre er en gruppe bakterier kaldet acetobacter, der kræver ilt fra luften for at udvikle sig.


CO2 

Kulsyre er en naturlig del af mousserende vine, som udvikler deres bobler gennem andengæring. Men hvad med lidt kulsyre i almindelige hvide og rødvine?

Somme tider kan man finde hvidvine, hvor det er tilsigtet at beholde lidt bobler for at give vinene noget friskhed. Når dette sker bevidst, er det selvfølgelig ikke en fejl.

Til gengæld ser vi i dag en del usvovlede vine (både røde og hvide), hvor der er sket en eftergæring i flasken. Resultatet bliver en utilsigtet bobleeffekt = fejl. Bobler kan også opstå, fordi vinen er aftappet før den er helt færdig, hvilket kan give en perlende effekt, og det er også at betragte som fejl.

 

LÆS OGSÅ: Fejl i vin – del I… her

 

Alsace - drueklaseOxidation
Oxidation forekommer som navnet siger ved iltning af vinen – enten fordi den har noget alder eller pga. en utæt prop. Dette er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt. Førstnævnte kan dog ikke betragtes som en decideret fejl, da alle vine med alder udvikler oxidative toner.

Mange vinkyndige vil straks kaste sig over det ”nye” fænomen ”Naturvin”, fordi man mindsker svovltilsætningen og dermed udsætter vinen for stor oxidations-risiko. Nogen elsker dem, mens andre er ved at brække sig over de iltede vine, der ofte minder mere om æblemost end om vin.

De fleste vindrikkere er dog ret enige om, at oxidationen ikke bør overskygge frugten i vinen. I den forbindelse skal det siges, at oxidation nogle steder er helt tilsigtet og en del af stilen – eksempelvis i visse sherrytyper og hedvine som Tuile, Ambre og Hors d´Age fra Sydfrankrig.

Related Posts