Fjordrejer og vin – undgå brølere …..

Fjordrejer og vin – undgå brølere …..

Er der noget bedre end friske fjordrejer? Nej vel, så hvorfor ødelægge oplevelsen med den forkerte vin? Vi har et dyrt og et prisvenligt bud på vin, der passer til den skrøbelige reje – og i øvrigt også andre skaldyr…..

 

OM FJORDREJEN

Fjordrejerne dukker typisk op på lavt vand (1-3 meters dybde), når temperaturen sniger sig op mod de 20 grader, og det er her de kan indfanges – eller købes, hvis man ikke gider gøre det hårde arbejde selv.

Deres æg tåler ikke frost, og derfor lægges de et godt stykke fra fjorden på dybt vand, hvor risikoen for bundfrysning er mindre sandsynlig end inde i selve fjorden. En fjordreje skal have et år på bagen, før den er værd at fange.

 

“Sæsonen for fjordrejer går fra april til oktober

 

FJORDREJER OG VIN

Moet 1973 (427x640)Hvad er det lige, der er kendetegner fjordrejen? Først og fremmest, at den ikke smager af ret meget og er nærmest fragil i smag. Af den grund skal vinen ikke være for dominerende.

Mange foreslår sauvignon blanc og chardonnay, hvilket i vores optik ikke er de bedste valg. Sauvignonen oser tit af hyldeblomst (særligt hvis den er oversøisk) og overdøver de fine aromaer, mens chardonnayen har tendens til at blive for kraftig og rig. Hvis man endelig skal gå efter vine på disse to druer, kan en sprød sancerre eller en mineralsk chablis uden fad være udmærkede valg.

 

LÆS OGSÅ: Asparges og vin – sådan gør du

 

Man vil dog ofte have mere held med en vin, vi sjældent ser i Danmark, nemlig en Muscadet fra Loire. Den et relativt billig (typisk under 100 kr.) og smager faktisk ikke af ret meget. Den vil således IKKE dominere den relativt neutrale reje. Muscadet ligger typisk og lagrer på gærresterne (sur lie), hvilket giver et delikat præg til vinen. Samtidig er syren frisk, noget der er et hit, hvis man giver sine fjordrejer et twist af citron.

Men er vi oppe i de astronomiske fjordrejepriser, kan man selvfølgelig også gå hele vejen og hoppe på en frisktappet blanc de blanc champagne. De er relativt lette, tilbageholdende og gør det samtidigt til en “festmiddag”.

Fjordrejer kan bestilles pillede, hvis du selv vil undgå besværet. Desværre ligger prisen omkring 800 kr. pr. kg – normalt den officielle dagspris.

 

Facebook - Like us on Facebook

 

Posted in: Andre artikler, Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (1) →