MAD & VIN – Kend grundreglerne (del 2:2)

MAD & VIN – Kend grundreglerne (del 2:2)

For et par uger siden ridsede vi et par af grundreglerne for mad- og vinsammensætning op: Sødme i maden kræver sødme i vinen, mens syre kræver syre. Men hvad man stiller op overfor salte retter, fed og stærk mad? 

 

Grundregel nr. 3: Salt kræver sødme

Grækenland - Argyros Vareli forsideGrundreglen er, at salt i maden kræver en vis portion sødme i vinen. Det er blandt andet en af årsagerne til, at mange sommelierer fraråder ost og tør rødvin, noget der ellers har været populært hos danskere i årtier.

Men der er nu også et andet aspekt at tage hensyn til, når vi taler salte retter, nemlig garvesyre. Rødvin indeholder som bekendt store mængder garvesyre, og det kan salt ikke lide – de to ting bekriger ganske enkelt hinanden i munden.

 

Tør hvidvin kan have samme problem som tør rødvin i forhold til saltet mad, men da rødvine også har garvesyren at slås med, bliver problemet endnu større

 

Grundregel nr. 4: Fedme kræver alkohol

En vin uden en vis portion alkohol har tendens til at drukne i samspil med fed mad. Her kan man bare tænke på julemad, foie gras og cremede oste, der kræver lidt slagkraft.

Det kan virke lidt underligt, at noget så delikat som en gang foie gras eller cremet ost passer bedst sammen med en kraftigere (læs: alkotung) vin, men det hænger ganske enkelt sammen med, at alkoholen har en rensende effekt, som gør munden klar til mere mad.

 

LÆS OGSÅ ARTIKLEN: MAD & VIN – Grundreglerne (del 1:2) …. her

 

Grundregel nr. 5: Stærkt kræver sødme

Her på Vinexpressen er vi ikke så begejstrede for stærk mad sammen med vin. En af årsagerne er, at nuancerne i vinen ofte forsvinder i det stærke – og det komplicerer vinvalget dramatisk. Der er ikke ret meget vin, som passer godt til stærk mad. Faktisk er øl som regel bedre til formålet – eller bare vand.

Men nogle holder fast ved at sætte vin til, og her er rådet: Vælg en vin med en vis sødme. Alsace eller tysk riesling klarer sig tit glimrende i disse sammenhænge. Ofte er stærke retter også kraftige, så i de tilfælde bør vinen have noget gennemslagskraft og ikke være for spinkle.

rolf

Follow our blog with Bloglovin

Facebook - Like us on Facebook

Posted in: Mad&Vin-Guide, Short posts and news

Leave a Comment (0) →