Find den rigtige vin til grillmaden

Sådan vælges den rigtige vin til grillmaden

Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til grillmad? Den lidt forsimplede tommelfingerregel er, at man bare kan snuppe en oversøisk. Skal den være hvidt, så vælg en chardonnay. Skal den være rødt, prøv en shiraz, zinfandel eller merlot.

Det er det enkle svar, men nu kan grillmad jo være alt lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Og så kan det jo være mere eller mindre sødligt og krydret, hvilket kalder på et par supplerende regler…

 

Når vi snakker grill-mad, er der en gylden regel: vinen må ikke være for tør. Grillmad går godt med lidt sødme, så gå udenom for eksempel bordeaux og barolo

 

Marinader og let karamellisering af grillkødet giver typisk lidt sødme, hvilket stiller krav til vinen om lidt (frugt)sødme – ellers kommer den let til at virke tør og benet.

Som udgangspunkt kolliderer tanniner med sødme i maden, og derfor giver det god mening at vælge en vin uden for megen garvesyre.

 

Fisk

Fisk på grillen er en klassiker. Generelt passer oversøisk og fadlagret chardonnay fint. Eksempelvis én fra Californien. Chardonnayens fedme, sødmegrad og fadets let ristede toner lægger sig fint op ad til de røgede noter fra grill-maden.Til skaldyr og mindre fede fisk vil en lettere hvidvin ofte være et bedre valg. Elegant hvidvin med en smule frugtsødme er værd at prøve. Det kunne være en riesling fra Rheingau eller én fra Alsace.

 

Grøntsager

Tomat, majs, og peberfrugter hører til de sødmefulde grøntsager. Også her passer en oversøisk chardonnay eller en pinot gris fra Alsace som regel godt.

Men til for eksempel friske asparges foretrækker jeg i stedet sauvignon blanc, fordi vinen har et frisk og grønligt præg. Sauvignon besidder oveni købet tit en lille aspargesagtig tone, der gør den særlig velegnet til formålet.

 

Fjerkræ

Til fjerkræ er både hvid og rød en mulighed. Fyldig og fadlagret chardonnay klarer typisk opgaven fint. Men foretrækker man rødvin, så er unge og oversøiske vine på blandt andet merlot gode, fordi de som regel ikke har så megen garvesyre. Blødhed og frugtsødme skal stå tydeligere frem i vinen end tørhed. Et europæisk alternativ kunne være en kvalitets-beaujolais i den tungere ende. Eksempelvis en Morgon.

 

Læs også: vinen til pasta… her

 

Rødt kød

Hertil går et utal af vine, så længe de har en god portion saftighed og solmoden frugt. Australske GSM-vine (grenache-syrah-mourvedre) og amerikanske zinfandeller er tit gode til formålet. Men vil man hellere blive i Europa, kan man hoppe på en varmblodig spanier fra eksempelvis Priorat. Eller endnu bedre en saftig vin fra den sydlige Rhône-dal, der typisk besidder masser af krydring og sødme i smagen….

 rolf

Related Posts