Sådan vælges den rigtige vin til grill

Sådan vælges den rigtige vin til grill

Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til grillmad? Den simple tommelfingerregel er: Nup oversøisk. Skal den være hvidt, så vælg en chardonnay. Skal den være rødt, prøv en shiraz (alternativt zinfandel, merlot eller grenache).

Det er de enkle svar, men grillmad kan jo være hvad som helst. Lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Så vi giver lige nogle supplerende regler…

 

Når vi snakker grill-mad, er der en gylden regel: vinen må ikke være for tør. Grillmad går godt med sødme, så gå udenom for eksempel bordeaux og barolo

 

FISK
Roar chardonnayFisk på grillen er en klassiker. Generelt passer fadlagret chardonnay fint (eksempelvis én fra Californien). Chardonnay´ens fedme og sødme kombineret med fadets let ristede/røgede toner lægger sig tit godt op ad til de røgede noter fra grill-maden.
Til skaldyr og mindre fede fisk er lettere vine ofte et bedre valg. Elegant hvidvin med en smule sødme (blandt andet tysk riesling) er værd at prøve.

 

GRØNTSAGER
Tomat, majs, og peberfrugt hører til de sødmefulde grøntsager, og her passer en oversøisk chardonnay eller en pinot gris fra Alsace som regel godt.

Men til for eksempel friske asparges foretrækker jeg selv sauvignon blanc, fordi vinen har et frisk og grønligt præg. Sauvignon besidder oveni købet tit en nærmest aspargesagtig tone, der gør, at det fungerer godt .


FJERKRÆ
Til fjerkræ er både hvid og rød en mulighed. Fyldig, fadlagret chardonnay klarer typisk opgaven fint. Foretrækker man rødvin er unge, oversøiske vine på for eksempel merlot gode, fordi de som regel ikke har så megen garvesyre. Blødhed og sødme skal stå tydeligere frem i vinen end fadlagring og tørhed. Saftig kvalitets-beaujolais kan også være et hit.

 

 LÆS OGSÅ: VINEN TIL PASTA …….. her

 

RØDT KØD
Hertil går et utal af vine, så længe de har saftighed, solmoden frugt og en ikke for dominerende garvesyre. Shiraz, grenache, cabernet sauvignon og zinfandel…… you name it….

 rolf

HUSK det med grill-marinaderne
Marinader kræver, at man tænker sig om en ekstra gang, inden man hiver proppen af flasken. Marinader af forskellig art har typisk noget sødme, hvilket stiller krav til vinen. Som udgangspunkt kolliderer tannin med sødme. Brug derfor en vin med lavt indhold af garvesyre. Samtidigt stiller marinader krav om lidt EKSTRA sødme i vinen – ellers virker den tør og benet.

 

 

Posted in: Andre artikler, Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (0) →