Tyskland årgang 2017 – så stort bliver det

Tyskland årgang 2017 – så stort bliver det

Det er weekenden, hvor der skal smages knap 300 tyske vine fra den nye årgang 2017, og et syrebad venter i Wiesbaden.

Jeg har fået en af de eftertragtede pladser hos Verband Deutscher Prädikatsweingüter aka VDP, der afholder sin tilbagevendende smagning af den seneste årgang.

Wiesbaden GG tasting front pageAlle de internationalt kendte vinskribenter forsøger at være her. Og hvis de ikke selv kan deltage – ja så kommer deres udsendte.

Igen i år møder jeg Robert Parkers mand Stephan Reinhardt, mens Jancis Robinson har sendt den ukuelige Michael Schmidt.

Ja og så er der også lige Stuart Piggot og Gerhard Eichelmann, der selv er til stede for at være sikker på, at den nye årgang bliver rapporteret korrekt.

 

VDP er en samling af Tysklands vigtigste producenter, og organisationen er et referencepunktet for tysk vin

 

I Wiesbaden er de absolut bedste producenter til stede med deres GG-vine (Grosses Gewachs) – altså tørre vine, der kan sidestilles med de franske Grand Cru´er. Og lad det være sagt med det samme: 2017 er en rigtig lækker all-rounder, der er til at drikke nu, men som også er i stand til at blive puttet i kælderen.

 

Distrikterne – hvordan klarer de sig?

 

Schloss_johannisberger_riesling_trockenMosel og Rheingau-vinene er bløde, frugtige og har generelt en behagelig moden syre, hvilket er meget anderledes end 2016, hvor syren nærmest var ubarmhjertig.

På en skala fra 1-10 ville jeg placere årgangen på mellem 7 og 8. Der er tale om ret lette, men samtidigt utrolig tilgængelige vine med stor drikbarhed. Med andre ord en rigtig forbrugerårgang (nogen ville kalde det en restaurantårgang), hvor jeg bliver betaget af producenter som Fritz Haag, Van Volxem og Dr. Loosen i Mosel.

 

Fra Rheingau går jeg med Peter Jakob Kühn og Schloss Johannisberg (som vi her på Vinexpressen tidligere har kaldt Rheingau´s Montrachet).

Noget jeg i øvrigt noterer mig under smagningen er, at VDP-producenter fra Rheingau er begyndt at lave vine i en lidt tørrere og mere delikat stil end tidligere, hvilket blandt andet skyldes, at producenterne maximalt må have 9 gram restsukker pr. liter i deres vine. Tidligere lå grænsen på 11 gram og det var noget, som var med til at gøre vinene lidt tunge og uspændstige.

 

LÆS OGSÅ: Rheinhessen – verdens mest interessante vindistrikt her og nu

 

Nahe har også klaret sig udmærket og lander ligeledes på 7-8. Der er lidt variation i kvaliteten, men de bedste er kommet rigtig godt fra start med mere mineralske og slanke vine end i for eksempel Mosel og Rheingau. Herman Donnhoff topper min personlige favoritliste. Deres Hermannshöhle er som altid eminent – Spitzenklasse.

 

Rheinhessen er som ofte før min personlige favorit. Området ligger tilsyneladende rigtigt i forhold til kølighed og varme. Der er næsten altid en dejlig balance mellem syre, koncentration og frugt. Og så har vinene i min optik tit et ekstra gear. Mineraliteten skinner igennem i rigtig mange af vinene. Her lander jeg på 8-9 for årgangen og falder pladask for Wittmanns Aulerde, Kirschspiel og Brunnenhäuschen. Men også Gunderloch har klaret sig rigtig flot.

Weingut Keller er som altid dragende med en enorm koncentration og syre, men jeg sidder tilbage med følelsen af en underfundig uren tone, som jeg forbinder med kælder og brett. Min sidemakker fra Politiken er tilbøjelig til at mene, at der er tale om en let krydret karrytone. Tiden vil vise, om Keller har haft problemer med årgangen eller måske er på vej mod en ny stil!

 

I Pfalz er der stor spredning i feltet, hvilket antyder, at årgangen ikke bare har lavet sig selv. En del af vinene er lidt tunge, mens andre har ramt den helt rigtige balance mellem syre, sødme og frugt. Skal vi pointgive årgangen, må det blive et sted mellem 7 og 8.

Det virker klart som om beliggenheden har haft en stor betydning for kvaliteten i Pfalz. Særligt falder jeg pladask over marken Ungeheuer, hvorfra det hele er eminent: Bassermann Jordan, Reichrat von Buhl, Mosbacher og Georg Siben Erben er alle flyvende.


Men summa summarum
: hvor 2016 var en årgang for nørder med sin tænderskærende syre, så er 2017 en rigtig pleaser, som langt de fleste vil elske at drikke her og nu – og også på sigt….

rolf

 

Facebook - Like us on Facebook

 

Posted in: Andre artikler

Leave a Comment (0) →