Vinen til svampe

Vinen til svampe

Svampesæsonen er skudt i gang, men hvilke vine er de bedste til svampe?

Langt de fleste svampe er kødfulde i smagen med en kant af noget hengemt, og det gør visse vine bedre egnede end andre. Svampe er selvfølgelig meget forskellige i smag – lige fra den lidt ferske, hvide champignon til de meget karakterfulde trøfler og morkler.

 

Både rødvine og hvidvine kan gå til svampe

 

Bordeaux - svampevin par exellece

Bordeaux – svampevin par exellence

Men der er også nogle fællestræk: De ældede toner af underskov, hvilket passer godt til vellagrede vine. Eksempelvis har bordeaux en tendens til at få et præg af svampe med alderen, men også bourgogne, barolo eller en fuldmoden brunello kan udvikle de samme toner over tid. Sidstnævnte er tit lidt undervurderet i denne sammenhæng.

Læs også artiklen: Vinen til rodfrugter …. her

 

Når vi taler hvide vine, er der druesorter, som har aroma i retning af det lidt svampede og dermed er gode ledsagere. En af mine egne favoritter er pinot gris´en, der ofte hørmer af champignon i både duft og smag (særligt som unge). En god chardonnay kan også være et bud, men den har dog sjældent de helt  samme
svampelignende noter.

 

Vidste du at: Svampe i dag anses for at være nærmere beslægtede med dyr end med planter! De bliver anbragt og klassificeret sammen med dyrene i den såkaldte monofyletiske gruppe

 

Nu er det jo sjældent, man spiser svampe helt alene, og resten af retten vil selvfølgelig have en betydning for vinvalget. Selvom man udmærket kan drikke en veltempereret rød bourgogne til en let svamperisotto, vil jeg personligt foretrække en hvidvin. Omvendt vil tunge efterårsretter med mere tyngde kalde på røde vine med noget mere styrke end det, en hvidvin kan præstere.

Posted in: Mad&Vin-Guide

Leave a Comment (1) →