Biodynamik i Rhône-dalen

Som vi skrev for et par uger siden, pibler det frem med vinbønder i Rhône-dalen, der går den økologiske og biodynamiske vej. Vi har været et smut i Vacqueyras, hvor vi møder en af de mest dedikerede biodynamikere af dem alle: Domaine Montirius

 

Når man træder ind på vingården, er det som om, man befinder sig i ”hippieland”; i en anden tid med nogle mennesker, der har vendt verden på hovedet. Eksempelvis kan man modsat alle andre steder købe unge og gamle vine til den samme pris. Forklaringen lyder sympatisk nok, at man skal vælge vin med hjertet, ikke med pengepungen.

MontiriusGodt så, men hvad ellers? Rudolf Steiners filosofi følges til punkt og prikke. Det vil eksempelvis sige, at man anvender gødning i form af komøg fra et nedgravet kohorn, der er blevet blandet med såkaldt dynamiseret vand (vand fra undergrunden omrørt i cirka 20 minutter), hvorefter det spredes udover vinmarkerne.

Lyder det mærkeligt? så er det intet mod ideerne om at følge Maria Thuns Månekalender, hvor man planter nye vinstokke på de såkaldte rootdays og aftapper på fruitdays, der er under indflydelse af ildtegnene vædder, skytten og løven, noget som vi tidligere har skrevet om …. her

Men virker Steiners teorier så? Det vender vi tilbage til om et øjeblik, men først et smut ud i vinmarken, hvor Hr. og Fru Montirius (Christine og Eric Saurel) fortæller, at man udover de omtalte principper sorterer drue for drue; en bekostelig og meget tidskrævende affære. Grunden til, at man har man valgt at gå den mest besværlige vej er, at man ønsker at opnå det optimale resultat. Alt afstilkes minutiøst. Dels får man på den måde kun de bedste druer, og så ønsker man i øvrigt ikke have stilke til at gøre vinen grøn i smag.

 

Normalt er det kun hos nogle af de bedste vinhuse i verden, man laver denne form for sortering af druerne

 

Nu er det så, at jeg bliver lidt skeptisk, da jeg indvies i husets filosofi, for personligt kan jeg ofte godt lide vin, der er presset sammen med en smule stilke, fordi det kan give noget friskhed til vinene. Særligt i et varmt klima som Rhône, hvor man har tendens til tunge og lidt dvaske vine.

 

LÆS OGSÅ: Sker der overhovedet noget i Rhône-dalen… her

 

Montirius flaskeMen jeg bliver dog overbevist ved den efterfølgende smagning, og det er der mindst én grund til. Man høster nemlig relativt tidligt og bibeholder både friskhed, syre og forholdsvis lav alkohol. Nøglen til den lave alkohol og livlighed er i følge Montirius, at man ikke som mange andre beskærer planterne i juni (hvor væksten og sideskud kan vokse for vildt), fordi man hermed siger til planten: skyd noget mere fremfor at producere modne druer.
I stedet binder man skuddene op, hvilket tager ekstremt meget tid i vinmarken, men resultatet bliver også derefter. Druerne modner nemlig hurtigere og får ikke brændt syren af, som når de hænger længe på vinstokkene.

Nu er der måske nogen, der vil sige, at en lang modningsperioden er essentielt for at druerne kan opnå masser af ekstrakt og modenhed, men dette gælder i følge Montirius ikke i Rhône, hvor en lang modningsperiode kan være en ulempe i forhold til både friskhed og alkoholprocent.

Vi gør os klar til at smage på vinene, og jeg må indrømme, at de taler for sig selv. Om det er Månekalender og Steiners hokus pokus om kohorn og dynamiseret vand, der gør vinene så gode, eller om det er den omhu, man lægger i marken og kælderen, ved jeg ikke, men det fungerer.


VI SMAGER

# Først Montirius Gigondas – Terre des Ainés 2010 fra 91 år gamle grenache-stokke iblandet lidt mourvedre. Saftig og lækker vin med en delikat og blød frugtsødme, der bakkes op af en livlig syre.

# Herefter Montirius Gigondas – Terre des Ainés 2004. Æterisk næse, hvor man finder indslag af blandt andet brombær og sorte oliven. Rlegant med masser af ekstrakt. Fin struktur i form af en moden garvesyre. Forrygende vin.

# Montirius Vacqueyras – Les Clos 2010. 50/50 syrah og grenache. Top tunet og svesket duft. Struktureret og intens i munden med noter af mørke bær og en bagkant af tobak. Vidunderlig sag.

# Montirius  Vacqueyras  Les Clos 2004. Rustik og moden i munden, hvor vi finder friske svesker og tørret frugt. Lækker struktur med en indtagende frugtsødme.

rolf

Den danske importør er: www.leregaardenvin.dk

Related Posts