Blindsmagning af champagne – Finalen

Blindsmagning af champagne – Finalen

Så er vi kommet til finalen på vores blindsmagning af nytårs-champagner. Feltet på de 14 flasker “vintage” er blevet indsnævret – kun de 6 bedste er tilbage. Alle er vanvittig flotte, og det er små forskelle, der afgør placeringerne her.

Deutz´s “Cuvee William Deutz” – der kan betegnes som en prestige-champagne – er den mest komplekse, mens Delamotte er den mest intense. Begge scorer lige mange points og opnår en delt førsteplads – lidt af et mesterstykke for Delamotte, som “kun” er en almindelig vintage.

Nummer 3 er Alfred Gratiens fadgærede champagne, der er den absolut mest indtagende og tilgængelige af dem alle her og nu. 4. pladsen går til Mailly, som på nuværende tidpunkt er den mest reserverede, men også den champagne, man nok kan drikke mest af uden at smagsløgene bliver trætte.

Hure Freres overrasker Big Time, mens Pierre Peters “bare” – som altid – er et vanvittigt godt glas champagne.

 

Tjek priser og forhandlere på Vinexpressen …. her

 

Placeringerne 1-6

# 1. Deutz – Cuvée William Deutz, Brut 2007
Fantastisk sniffervin. Helt vidunderlig og harmonisk næse med lidt flødekaramel, stikkelsbær, en lille bagkant af røde bær og ymer… Dyb, dyb og atter dyb med en fantastisk nøddeagtig kompleksitet og intensitet i smagen. Jeg føler mig henført til en gudeplanet…

# 1. Delamotte – Blanc de Blanc 2012
Umådelig ren og frisk champagne, hvor man finder indslag af citrus, pivfriske æbler toppet op med et strejf af grønne blade og gær. Smagen er bare snorlige med en vidunderlig syre, der bider de helt rigtige steder i munden. Minder mig sgu lidt som en blanding mellem Salon og en ung Dom Perignon. Ushi, ushi – jeg er solgt!

 

# 3. Alfred Gratien, Brut 2005
Sublim duft, hvor man fornemmer noter af fadgæring, lidt friskkærnet smør og en nærmest likorøs tone, der får den til at minde om stor hvid bourgogne med bobler. Helt enorm dybde. Bred i munden – øhh, det bliver champagne vist aldrig – men fyldig, intens og samtidig snorlige i sin syre, der strammer umådeligt flot op i eftersmagen. Vox det er godt!

 

# 4. Mailly – L´Intemporelle, Brut 2011
Top lækker næse med en brise af citrus, gul stenfrugt, iod, strejf af hasselnødder, ristede kaffebønner, flødekaramel og lidt af mormors friske æbletrifli med flødeskum. Lang og stilren i munden med et vidunderligt syrebid og en lille kernebitterhed i afslutningen. Et brøl af en vin for os, der kan lide modstand i munden. Aldeles fremragende.

 

# 5. Huré Fréres – L’Inattendue – Blanc de Blanc, Extra Brut 2014
Sprudlende frisk næse med toner af citrus og pivfriske grønne æbler, gær og biokridt. Knivskarp, ren og spændstig i smagen med en ufattelig lækker nerve – ja nærmest tindrende i syren. Stor, stor champagne, der bliver bedre og bedre med lidt tid i glasset.  Og her er det så, jeg slet ikke forstår Champagne-eksperten Richard Julins ord om, at Hure Freres ikke lykkes med at formidle renhed og storhed, for dét her er da lige præcis renhed og storhed. Bravo!

 

# 6. Pierre Peters – Esprit 2014, Blanc de Blanc 2014
Som altid for Pierre Peter ultra ren og dragende næse med et viff af æblemost og cider, en kant af citrus, stikkelsbær og ristet brød. Ufattelig lækker blødhed i munden, men den besidder også et tosselækkert greb af syre i eftersmagen, der river og flår i munden – gosh, den er god.

 

Posted in: Temasmagninger

Leave a Comment (0) →