Blindsmagning af nytårs-champagner 1/2

Blindsmagning af nytårs-champagner 1/2

Årets blindsmagning af nytårschampagner i 2020 er opdelt i to heats af 10 vine. I første heat har vi de prisvenlige bobler fra 200 kr. – 350 kr.

Her finder vin en spændende champagne, som dufter lidt som at stikke næsen ned i et nyproduceret kelimtæppe med et volatilt strejf af opløste vingummibamser. Men der er også de champagner, der bare smager klassisk. Og så har vi en joker fra Sydafrika, der faktisk klarer sig glimrende og klemmer sig ind i Top 5 ….

Alfred Gratien løber af med sejren, men der er overraskende mange champagner med tårnhøj genkøbsfaktor. Eksempelvis Mailly, der altid klarer sig fantastisk og ukendte Saint-Reol, der springer flik-flak på tungen.

 

Top 5 i den prisvenlige kategori

# Alfred Gratien – Blanc de Blanc Grand Cru, Brut 2015
I min mund er Alfred Gratien altid en vinder. Strejf af pivfriske æbler, gule blommer, smør og en gang citrus på toppen. Slank, sprød og superfrisk i munden med god syre og fin mundfylde. Den lette smørkarakter fra fadlagringen, som Gratien er kendt for, fornægter sig heller ikke i smagen. En trimmet six-pack, der laver planken i uendelighed. Det her smager altså godt! Årets vinder i den prisvenlige kategori.
Set hos Bichel Vine
Pris: 350 kr v. 2 flasker

 

# Mailly – Grand Cru, Extra Brut 2011
Besnærende og klassisk næse, hvor man finder indslag af grønne grene, æble, solmodne stikkelsbær og et lille strejf af velhængt flæskekød. Frugtig i smagen med en lille kridtet bitterkerne-tone, der flankeres af et snift af gær og citrus. Super vellavet champagne. Anbefalet. Mailly klarer sig altid fantastisk! Det her er ingen undtagelse. Høj genkøbsfaktor.
Set hos Laudrup Vin
Tilbudspris 349 kr.

 

# Saint-Reol – Grand Cru, Brut 2008
Sammen med Mailly er der her en delt andenplads til Saint Reol, hvor man finder masser af æblekerne, kiwi, strejf af kridt, lidt toptunet morkelsmag, hasselnød og gær. Pivren og frisk i munden med en pikant syre, der springer flik flak på tungen og bringer aromaerne godt rundt i munden. Og så en lille kernebitterhed, der river godt i munden. Vox det er godt! Høj genkøbsfaktor.
Set hos Andrup Vin
Pris: 349,95 kr. v. 6 flasker

 

# UPR – Sublime Blanc de Blanc Grand Cru, Brut 2012
Navnet siger det meget godt – en sublim champagne, særligt til prisen. Her får man en blød og cremet mousse, der fylder munden flot ud. Chokolade, en gang hasselnødder, citrus og en smule æblekerne på toppen. Dejlig champagne med en klassik blanc de blanc-karakter. Må ikke være for kold – åbner flot op meden anelse varme. Høj genkøbsfaktor.
Set hos Philipson Wine
Pris: 299,95 kr. v. 12 flasker

 

# Charles Fox, Brut 2015 (Elgin Sydafrika)
Årets joker i den prisvenlige kategori er Charles Fox. Næsen er først en anelse gasagtig, men med lidt tid i glasset åbner den op for toner, der lige så godt kunne komme fra Champagne som fra Sydafrika. Eksempelvis indslag af lidt ristede nødder, undermodne æbler og friske grønne bær. Syren er indtagende, sprød og særdeles livlig. Dejlig vin med rigtig god længde på eftersmagen. Anbefalet.
Set hos Winelovers.dk
Pris 280 kr.

 

Andre boblere under top 5

 

# Huré Freres – Instantanée, Extra Brut 2012
Toffefee, lidt røget flæsk, citrus, gule blommer og en bagkant af æble og rugbrød. Slank og stram – ja nærmest krystalklar i sin renhed. Vellavet champagne på den slanke side. Står knivskarpt med en knasende tør syre hvilket gør den til en vin for kendere, og jeg forestiller mig ikke, at den vil appellere til den brede skare. Kræver fordybelse. I love it. Anbefalet.
Set hos Laudrup Vin
Tilbudspris: 319 kr.

 

# Abel Jobart, Brut 2014
Abel Jobart er en champagne i den lidt tunge ende, men et rigtig godt køb til bare 200 kroner, hvilket er uhørt for vintage-champagne! En anelse likorøs med en tone af øllebrød, æblekerne, strejf af ristede mandler og laurbærblade, som jeg har fundet i Jobart tidligere. God intensitet, koncentration og længde på smagen.  Bravo. Høj genkøbsfaktor.
Set hos Køge Vinhandel
Pris: 200 kr.

 

# Billecart-Salmon Reserve, Brut NV
Flot og jævn mousse. Pivfrisk i duft med masser af grønne grene, et lille strejf af gær og stikkelsbær. Slank sprød og elegant i munden med god syrenerve. Glimrende non-vintage champagne på den lette side – anbefalet.
Set hos Theis Vine
Pris: 299,95 kr. v. 6 flasker

 

# Benoit Doussot – Les Semblables, Brut Nature NV
Spøjs næse – lidt som at stikke næsen ned i et nyproduceret kelimtæppe og et glas med opløste volatile vingummibamser. Lidt fernis og terpentin dukker op. En anderledes, men meget karakterfuld champagne på 100% pinot noir.
Set hos Domaine Brandis
Pris: 299 kr.

 

#  UPR – Le Mesnil Grand Cru Prestige Zero Dosage, 2007
Spændende moden duft, hvor man finder indslag af valnød, øllebrød, karamel, lidt stødt æble og et viff af Islay whisy. Slank og sprød i munden, på kanten til det benede og anæmiske. Virker en anelse træt.
Set hos Philipson Wine
Pris: 350 v 12 flasker

Posted in: Andre artikler

Leave a Comment (0) →