Champagne-distriktet flytter sig. Selvom franskmændene benægter det! Den globale opvarmning har skubbet vinområderne nordpå, og for bare 10 år siden troede ingen på, at Champagne kunne efterlignes eller få sig en værdig konkurrent – MEN det har de fået nu.

Selv den svenske Champagneekspert Richard Julin var i chok, da han for nyligt blev præsenteret for  …. ja og NU kommer det: Engelsk champagne fra Nyetimber (som selvfølgelig ikke må kaldes for Champagne, eftersom det ikke er lavet i selve Champagne-distriktet).

 

Vi har smagt på de mousserende vine fra Nyetimber, som kun få i en blindsmagning ville placere udenfor Frankrig

 

Nyetimbers Wine Maker
Nyetimbers Wine Maker

Jordbunden i det sydengelske Sussex er kalket og meget lig den i Champagne, men der er dog et par forskelle. Hos Nyetimber har de en lidt lavere temperatur i modningsperioden sammenlignet med Champagne. Fra april til oktober ligger vi på mellem 13,5 og 14 grader – cirka en halv grad lavere end i Nordfrankrig. Samtidigt er der en anelse mere nedbør og man har en lille smule mere syre i jorden. Lægges alt dette sammen får vi nogle vine, der gennemsnitligt høstes 3-4 uger senere end de franske konkurrenter, men som smagsmæssigt er ekstremt svære at skelne fra den ægte vare.

 

LÆS OGSÅ: Hvid portvin – min bare RØV……. her

 

SMAGNING AF NYETIMBER

Hos Nyetimber, der importeres af Philipson Wine laver de to grundlæggende forskellige typer af mousserende vine. Dem, hvor man har foretaget malolaktisk gæring (og hvor den lidt rå æblesyre omdannes til den blødere mælkesyre) og dem uden.

På Vinexpressen er vi mest vild med dem, som har gennemgået malo. De er ganske enkelt mere harmoniske. Vi har smagt:

Classique Cuvée 2009, som i øvrigt går for at være et fantastisk år i det sydengelske. (55% chardonnay, 26% pinot noir, 19 % pinot meunier).
#  Emmer af nødder, citrus, strejf af ristet brød og gule blommer samt gær. Ren og sprød i munden med en rensende syre. Let tannintørhed i afslutningen. God længde på smagen.  Med malo. Pris 249,95 v. 12 flasker.

Herefter Nyetimber Tillington Single Vineyard 2009. (21% chardonnay, 79% pinot noir). 
# Meget ren i duft – citrusagtig og frisk æble. Smagsmæssigt stor intensitet, masser af gærpræg og en let fedme. Man fornemmer klart, at Nyetimber har kørt “Tillington” gennem malolaktisk gæring. Flot syre og en fantastisk flot længde på smagen 17,5.  799,95 v. 12 flasker.

Afslutningsvis runder vi deres Nyetimber 2007 – Blanc de Blanc. (100% Chardonnay)
# En anelse mere blommeagtig i stil. Strejf af gaze og kalk. Her uden malolaktisk gæring, hvilket giver megen syre og de 12 gram restsukker, som man har bibeholdt for at balancere syren er lige i overkanten Det rykker dog ikke ved, at der er tale om en rigtig flot mousserende vin. Pris 349,95 v. 12 flasker.

Nå, ja og så er der deres rosé, som vi nær havde glemt. Duftmæssigt strejf af røde bær, hindbær. Lille hint af nødder og knap så meget race som de hvide.
# Fin sprød mousserende vin, mere kropslig, men dog uden den samme nerve og fokus som de foregående. Let tørhed spores i afslutningen. Pris 499,95 v. 12 flasker

[notification style=”tip” font_size=”12px” closeable=”false”] Det italienske vinmagasin Bollicini afholdt i 2010 en blindsmagning i Verona med 52 forskellige mousserende vine. Smagningen blev vundet af ingen ringere end Nyetimber foran blandt andet Bollinger Special Cuvée, Roederer med flere …. [/notification]

 

 

Related Posts