GUIGAL – fra protest til begejstring

Gider man overhovedet at smage Guigal? Egentlig ikke….. sidst jeg besøgte Guigal blev jeg spist af med sølle fem vine i kælderen. Og det skal lige siges, at vinene blev serveret ved 13 grader. Hvad fanden kan man bruge det til?

Jeg husker stadig, hvordan jeg insisterede på, at få dem serveret ved en lidt højere temperatur – bare 16 grader måske, men nej!

 

“Vinene skal serveres ved kældertemperatur, og sådan bliver det”

 

I protest skred jeg fra kælderen og satte arrangørerne af turen – Sopexa – på den anden ende. I øvrigt var ingen af deres berømte enkeltmarks-Côte-Rotier til smagning, så man kunne spørge sig selv, hvad pointen med besøget egentlig var? Siden er jeg ikke blevet inviteret af Sopexa. Det har sin pris at være kritisk ……

 

Philippe GuigalMen når nu vinhandleren i den røde Ferrari – som i mellemtiden er skiftet ud med en sølvblå – inviterer, så ved man på forhånd, at man ikke bliver spist af med sekunda-vine i afkølet tilstand. Måske skulle vi alligevel dukke op og smage de 3 enkeltmarksvine, som (alle) i årgang 2010 har fået mellem 98 og 100 points af Robert Parker. Og ja de er gode, må selv jeg indrømme.

 

Under smagningen laver vinhandleren sit sædvanlige stunt: mindst en af vinene er skæv og skal byttes ud uanset prisen. Her er det årgang 2010 La Landonne til 3399,95 kroner. Ingen af de 7 journalister og 4 vigtige kunder har spottet et problem. Selv Philippe Guigal har ikke bemærket noget forkert ved vinen, før vinhandleren insisterer på at få den skiftet. Ny flaske på bordet. Mikroskopisk forskel. Måske bare flaskevariation. I hvert fald ikke prop!

# La Landonne 2010: Rå, frugtig, masser af brændt karakter samt hint af støv. Ekstrem længde og dybde. Jeg overgiver mig trods mit tidligere uheldige møde med Guigal. Verdensklasse. 3399,95 pr. flaske.

 

LÆS OGSÅ: Ny vinstil på Château de Cayx … her

 

Den store overraskelse er nu ikke enkeltmarksvinene, men derimod de prisvenlige Saint Joseph´er.

Saint Joseph er ”the love story of the family”, hvad det så end betyder. Philippe Guigal fortæller noget, jeg egentlig aldrig før har spekuleret over. Crozes Hermitage har kraft som en ægte Hermitage, mens Saint Joseph har elegance som Côte Rotie. Så sandt, så sandt, og netop disse vine er fantastisk elegante og nærmest et fund til prisen (hvis man sammenligner med prestigevinene)..

# Saint Joseph 2011. Indtagende og lidt rå granit og pebernæse med en kant af kirsebær. Ultra flot struktur, stor længde og dybde for en Saint Joseph med en lille bagkant af fad. Pris kun 149,95 v. køb af 12 flasker.

 

Toppen af Saint Joseph hedder Vignes de L´Hospice Guigal, og her får man virkelig en fornemmelse af storhed. Nogle ville sige: et godt stykke fra enkeltmarksvinene til 7 gange prisen. På Vinexpressen siger vi: tæt på. Jeg er begejstret!

# Saint Joseph – Vignes de L´Hospice, 2011. Super elegant med en koncentreret, tæt frugt og et vidunderligt strejf af frugtsødme. En del fad (velintegreret) spores. Hold kæft det er godt det her. Pris: 449,95 kr. v. køb af 12 flasker.

Vinene importeres af Philipson Wine

rolf

Related Posts