Henschke – Australiens evige 2´er

Næstefter Penfolds er Henschke nok Australiens mest berømte vinhus. Ikke mindst på grund af vinen Hill of Grace, der altid konkurrerer med Penfolds Grange om at være Australiens bedste. Personligt synes jeg Hill of Grace er bedst, men  internationalt er der lidt mere hype over Grange!

Indtil 1979 havde huset kun succes i Australien, men efter at 5. generation af familiedynastiet overtog produktionen, blev der hurtigt opbygget en international succes.

 

Henschke og biodynamik

Henschke er ikke kendt for biodynamisk vin, men faktisk er man siden 2005 gledet mere og mere over i en biodynamiske tankegang, hvor man blandt andet bruger Maria Thuns månekalender til at time nybeplantninger, fastsætte høsttidspunkt (i det omfang det er muligt), spraye i vinmarkerne med bio-kit og omstikke vinene, når månens tiltrækning på jorden er mindst.

 

Der er nogen, der siger, at Gud er til stede i alting. Hvis det er rigtigt, må Han helt klart være til stede i Cyril Henschke som en indkogt suppefond brygget på Helligånden

 

Jeg smager en lille serie på 6 flasker sammen med Johann Henschke på en såkaldt Fruit-day, hvor vinene ifølge den biodynamiske månekalender skulle performe bedst. Alle vinene kan anbefales, men særligt den prisvenlige Johanns Garden og Cyril Henschke, som blot er husets nummer tre (efter Hill of Grace og Mount Edelstone) bringer mig i himlen.

 

Vi har smagt

Vi starter med Keyneton Euphonium 2015 fra Barossa Valley, der er lavet på 40-100 år gamle vinstokke dyrket 250 – 300meter højde. Blandingen er lidt speciel, fordi der er tale om en vin på 55% bordeaux-druer, det vil sige cabernet sauvignon, merlot og et viff af cabernet franc i kombination med shiraz, hvilket man faktisk godt kan fornemme.
Duften strutter af både solbær, der er typisk for cabernet OG lidt brombær, som er meget almindeligt for shiraz. Læg dertil lidt jordbær og et strejf af eukalyptus, friske blå blommer, cedertræ og lakrids. Smagen er blød, rig og saftig med masser af råfrugt i munden. En velstruktureret australsk vin, der bare smager drøn godt.
Set hos H.J. Hansen i 2013
Pris 499 kr.

 

Forskellen på Barossa og Adelaide er først og fremmest den højere beliggenhed og den større regnmængde i Adelaide. Fra 650 meters højde kommer næste vin: Henschke Abbotts Prayer 2016, Adelaide Hills. Årgangen var ret tør og varm, hvilket gjorde, at man måtte høste tidligt. Det har ifølge Johann resulteret i en umådelig koncentreret vin, der er en anelse lukket i duften, men med lidt tid i glasset dukker der et mineralsk strejf af ferrumoxid, lidt solbær og lakrids op. En meget slank og velstruktureret australier, der toppes op med en let markeret garvesyre, som rammer en let frugtsødme eminent ind. Flot og elegant blend af cabernet sauvignon og merlot, der har ligget 18 måneder på franske egetræsfade.
Set hos H.J. Hansen i 2013

 

Nu kan det godt være, at Henschkes Johann´s Garden 2017 fra Barossa Valley ikke er den dyreste og mest komplekse af Henschkes vine, men det er den, der går lige i hjertet på mig. En Châteauneuf-blend – også kaldes GSM – hvor man har anvendt druerne grenache (70%), mourvedre/mataro (25%) og så et skvæt shiraz (5%). Stilen er umådelig elegant og light style, hvilket skyldes de kølige lommer i det ellers varme Barossa fra en sandet jordbund (lidt ligesom Rayas i Châteauneuf) og en østvendt skråning, hvor soleksponeringen ikke er så kraftig. Man har her en del købedruer, men der er tale om gamle vinsokke fra 1920erne og 1940erne, som giver en fantastisk kompleksitet.

Duften er vidunderlig med masser af jordbær, blå blommer, lidt sveske og peber. I munden har man en god portion frugtsødme, der er eminent styret og som på ingen måde bliver tung og marmeladeagtig. Nej faktisk er den ret let og luftig af en australsk rhône-blend at være, og så smager den bare mega freaking godt og læskende uden at blive ligegyldig. Alkoholen på 14,5% fornægter sig ikke, men hold da op en juicy og laber saftbasse. Den er lagret 9 måneder i gamle fade, og det spiller max. Høj genkøbsfaktor!
Set hos H.J. Hansen i 2017

 

Nu rykker vi op i klassementet med Henschkes Cyril Henschke, cabernet sauvignon, 2015 fra Eden Valley.  Eden er en del af Barossa Valley, og her kommer vi 450 meter op i højderne på en nordvendt skråning.
Næsen er vidunderlig med indslag af solbær, lidt støv – nej meget støv for pokker da – cedertræ, grøn peber, urt, blyant, lidt teblade og strejf af eukalyptus – og man kunne blive ved. Det samme i smagen, der er dejlig rank og struktureret med en tilpas moden garvesyre, som rammer den søde (men ikke for søde) og let urtegrønne frugt fantastisk godt ind. Det her er altså stor australsk vin! Enorm koncentration, dybde og længde på smagen. Der er nogen, der siger, at Gud er til stede i alting. Hvis det er rigtigt, må Han være til stede her som en indkogt suppefond brygget på Helligånden.

Nu giver vi jo ikke officielle points her på Vinexpressen, men denne det her ligger på min hemmelige skala og sorte bog på 98/100p. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har smagt så god en rødvin fra Australien. Som fodnote kan det i øvrigt lige nævnes, at der er brugt 20% nye franske hogshead og blandingen er så bordeaux´sk, den kan være (70% cabernet sauvignon 15% merlot og 15% cabernet franc).
Set hos H.J. Hansen i 2012

 

Nummer 2 i Henschkes eget hierarki er Henschke Mount Edelstone 2015 Eden Valley, som er lavet på vinstokke plantet i 1912 (faktisk ældre end i Hill of Grace), og dybden er da også enorm. Næsen oser af brombær, tigerbalsam, eukalyptus, peber, salvie og lidt vanilje på toppen. Saftig intens og insisterende shiraz med en fantastisk koncentration i smagen.
Her har vi vist det man kunne kalde for en perfekt moden garvesyre i smagen, der hverken er for hård, for blød eller for ligegyldig. Der er brugt færre nye fade end tidligere og kvaliteten er med tiden blevet bedre. Johann fortæller, at den biodynamisk vindyrkning her giver en mere frisk syre end tidligere, hvilket jeg bilder mig ind at kunne smage, når jeg sammenligner med vinen med gamle dage. (100% syrah, 20% amerikansk eg resten er fransk – 20% af dem er nye).
Set hos H.J. Hansen i 2015

 

Sidste vin er Chardonnay Croft – Adelaide Hills 2018, der ligesom alle de andre vine er lukket med skruelåg.
Her en det, Johan kalder Cool Climate chadonnay dyrket 650-700 meter over havet. Tidligere havde man frugtplantager på de højest beliggende marker i Adelaide, men for 40 år siden begyndte man at dyrke vin her.
Croft dufter først lidt som en macon fra bourgogne med lidt citrus, pære og ananas, men med lidt tid i glasset dukker der noget luksusfad op, som sætter et lille aftryk af vanilje og Jenka-tyggegummi (på den fede måde) og en lille saltet mineraltet, der bider i munden på de rigtige steder.

 

 

Related Posts