Hvid Vega Sicilia – findes det virkelig

Hvid Vega Sicilia – findes det virkelig? Næsten! Det spanske vinhus har nemlig siden 1993 ejet Oremus i Ungarn, hvor man laver en hvid, som kun få kender. På Vinexpressen har vi smagt den, Mandolas, og begejstringen er stor.….

I gamle dage var kvalitetstænkning ikke-eksisterende i Ungarn. Vinbønder måtte under kommunismen aflevere deres druemateriale til staten – det vil sige det lokale kooperativ. Herefter blev det hele blandet sammen i en stor pærevælling, hvilket udvandede kvaliteten. I dag har private firmaer frit spil, og kvaliteten er steget dramatisk.

 

Mandolas ”den hvide Vega Sicilia” er gjort på druen furmint

 

Oremus Mandolas FurmintUNGARN er selvfølgelig mest berømt for de søde Tokaj´er, men kvaliteten af de tørre hvidvine er steget eksplosivt. Sidste år smagte vi for eksempel på topproducenten Istvan Szepsys vine. Szepsys rimer ikke på billig – den dyreste hvidvin koster omkring 600 kroner. Men den er nu ganske fremragende!
Med hensyn til Oremus´ Mandolas er vi nede i et meget mere prisvenligt niveau. Kvaliteten er ikke langt fra Szepsy. Den store forskel ligger i stilen. Mandolas er slankere og mere burgundisk.

 

LÆS OGSÅ: Bliver man klog af at drikke Tastersbox…… her

 

Faktisk var vi lidt chokerede over prisen, da den blev offentliggjort ved en smagning for nyligt, eftersom de søde tokaj´er er forholdsvis pebrede i pris. En 6 puttonyos ligger på 450 kroner, mens Eszencia fra Oremus topper de 1750 kroner. Men hvordan smager så Mandolas?


# Mandolas Furmint Dry 2011
. Rank og slank i stil, meget burgundisk (og dog sin helt egen) med toner af ananas, citrus, nødder og et lille mineralsk præg. Mandolas er lagret på ungarsk eg med tætte porrer, hvilket her får vinen til at fremstå meget fransk i strukturen. Vidunderlig vin.

Hvor: Sigurd Müller Vinhandel
Hvor meget: 120 kroner

 

[notification style=”success” font_size=”12px” closeable=”false”] Tilbage i 1731 lavede man i Ungarn en klassifikation i stil med Bourgognes med Grand cru, efterfulgt af det, som svarer til premier cru og village. Under kommunismen blev denne klassifikation glemt. Man regner dog med, at den vil genopstå indenfor de nærmeste år, eftersom kvaliteten af Ungarsk vin er skudt dramatisk i vejret [/notification]

Related Posts