Kanonslag fra Bourgogne

Vi starter formiddagen i selskab med en flaske Montrachet på Restaurationen i det indre København ……. så kan det da for fanden ikke blive meget større!

Af Rolf Madsen

Bourgogne-huset Bouchard Pere er for femte år i træk i København, og deres hvide Montrachet sender os i drømmeland. Som de foregående år er der tale om vin tæt på det perfekte – og i min bog noget, der kommer på højde med Clos de Mesnil 1996 fra Krug, Lafite 2000 og Weingut Robert Weil Auslese 1996 med Goldkapsel.

 

Tidligere var Bouchard et lettere nedkørt vinhus, men efter 1995, hvor champagnefirmaet Henriot overtog styringen, er de igen blevet sluset ind i superligaen

 

Mens vi smager, er der et billede, som endnu engang tegner sig af Bouchards vine. Nemlig, at de hvide er i særklasse. Det lidt blodfattige og skrøbelige, som man kan opleve i rødvinene, går igen i de hvide – men husstilen klæder sidstnævnte bedst, fordi det giver en fantastisk finesse og renhed.

 

BEST BUYS

Victor Peppin - BouchardHvidvinene har et ekstremt højt niveau, og det er uden tvivl her, man finder de bedste køb. I standard-bourgognen – La Reserve 2011 til 129,95 kr., har vi en let undermoden, pirrende og grenet frugt med indslag af citrus, græs og stikkelsbær. Det undermodne er med til at fremhæve mineraliteten (16,5/20). Herfra går det kun én vej, og det er opad……

Først en Pouilly-Fuisse til 199,95 kr., der ligger på cirka 10% ny fad, hvilket giver lidt mere fedme i smagen (17/20) efterfulgt af et par utrolig lækre Meursault’er, hvorefter vi havner i finalen mellem Chevalier Montrachet og Montrachet. (Billede: Victor Peppin fra Bouchard)

 

CHEVALIER VS. MONTRACHET – HVAD ER BEDST?

Hos Bouchard er man inde på, at den globale opvarmning meget vel på sigt kan betyde, at Chevalier Montrachet går hen og bliver den nye Montrachet. Da husets vine blev smagt sidste år husker jeg en ophedet diskussion ved bordet om, hvilken af de to vine, der var størst.

På Vinexpressen er vi imidlertid ikke i tvivl; den rigtige Montrachet (er ligesom de fire foregående år) lige en klasse over. Ikke desto mindre viser chevalier 2011 storform med en utrolig lækker balance mellem syre, frugt og intensitet (19/20). (2399,95 kr.)

Montrachet (og ikke Le Montrachet, da den ligger på på Puligny-siden) er væsentlig mere tilbageholdende i stil. Man kunne metaforisk sige, at det er en vin, der ikke taler, før den bliver spurgt…… men når den taler, så lytter man sgu efter! Den er uden tvivl lidt mere lukket end chevalier, men dens rigdom, ekstreme intensitet og længde er imponerende. Jeg har svært ved at se noget overgå det her. Et monumentalt mesterværk (20/20). (5499,95 kr. hos Erik Sørensen Vin)

 

Om vinene og årgang 2011

* I Bourgogne-dimensioner er Bouchard et kæmpe foretagende med 132 hektar egne marker, og négociant-delen er endnu større.

* 2011. Man havde et varmt forår med hurtig blomstring. I juni og juli regn. 3 uger før høsten var det igen varmt og tørt, hvilket skaffede en god modenhed til slut. 2011 er noget mere drikkelig end 2009 og 2010. De er friskere i stilen og knap så rige, som de to foregående år

Related Posts