Klar til påske med Ålborg Akvavit

Klar til påske med Ålborg  Akvavit

Sidste år testede vi brændevin fra svenske O. P. Anderson. I år står den på Aalborg-akvavitter fra De Danske Spritfabrikker. Vi har smagt 4 forskellige af slagsen, og hvad er så bedst i test….?

Det er med akvavit som med vin: temperaturen er afgørende for oplevelsen. I de gode gamle dage kastede man bare sin brændevin i fryseren og drak den iskold, men nu er der kommet regler for den slags.

Spritfabrikkernes Masterblender Lars Kragelund anbefaler for eksempel, at klar akvavit med kraftig koncentration af kommen (blandt andet Rød Ålborg) nydes iskold, mens de gyldne og fadlagrede drikkes ved stuetemperatur.
Logikken er indlysende, en elegant fadlagring kvæles ved meget lave temperaturer.

Aalborg Nordguld

 

Snaps eller akvavit
Det er langt fra al snaps, der må kalde sig akvavit. Ifølge EU-regulativer skal akvavittens aromaer og smag primært kommer fra destillater fra kommenfrø og dild. Essenser er ikke tilladt, og  alkoholprocenten skal være minimum 37,5%

 

Bedst i test

Rød ÅlborgMen hvilken akvavit er så bedst? Vi har smagt på den klassiske Røde Aalborg, luksus-akvavitten Nordguld  lagret på sherryfade, Dild-akvavitten og så et helt nyt skud på stammen kaldet Ålborg ½.
Sidstnævnte er faktisk slet ikke er en akvavit, for den er nemlig med sine 22,5 procent kun halvt så stærk som de klassiske brændevine.

Det er umiddelbart svært at finde en vinder, idet de kan noget forskelligt, og man bør faktisk have lidt af hvert stående på påskebordet.

Rød Ålborg er med sin skarphed favoritten til hvide sild og andre eddikeholdige sager, mens Nordguld i sin kompleksitet og fylde er bedst til påskebordets cremede indslag såsom laks og lune retter. Dildsnapsen skriger på ost.

 

 

Men summa summarum: det bliver den klassiske Røde Ålborg, der helt subjektivt tager førstepladsen i vores lille test.

# Rød Aalborg
Lækker med masser af kommen og en snert af appelsinskal samt medicinskab. Cremet og knivskarp i smagen på samme tid. Bare indbegrebet af, hvordan sådan noget skal smage.
Vejl. pris: 119,95 kr.


Delt andenplads

# Aalborg Nordguld
Super lækker duft af søde sherryfade, fyrretræ med en bagkant af citrus og et strejf af chokolade. Ditto i smagen, der er dejlig blød og cremet. Aromatisk forførende, men uden den skarpe profil, som man kan finde i både Dild og Rød Ålborg.  Må ikke være for kold, da de fine fadnuancer derved ikke smages.
Vejl. pris: 163,95 kr.

# Aalborg Dild Akvavit
Tonsvis af dild i duft med en lille bagkant af anis. Lækker og ganske cremet i munden med god friskhed og bid. Mere rå og upoleret end Nordguld, hvilket bestemt har sin charme.
Vejl. Pris: 142,95 kr.

Og som rosinen i pølseenden….

har vi Ålborg ½, som jo ikke er en egentlig akvavit. Smagsmæssigt lægger den sig mere opad bitter, og den kan måske være sværere at finde plads til på påskebordet.

# Ålborg 1/2
Kraftig duft af anis, krydderier og medicinskab. En lille sødlig tone spores i afslutningen.
Vejl. pris: 89,95 kr.

Facebook - Like us on Facebook


Follow our blog with Bloglovin

Posted in: Andre artikler

Leave a Comment (0) →