New Zealand – landet med hvidvine, der danser samba på tungen

New Zealand er som bekendt et af de nye fremadstormende vinlande, og det er ret fantastisk at tænke sig, at den første kommercielle vingård i Marlborough først så dagens lys i starten af ´70´erne.

 

Af Rolf Madsen

Udviklingen har været kolossal, og landet er i særdeleshed blevet anerkendt for deres liflige og sprøde hvidvine på nationaldruen sauvignon blanc. Disse sprutter og spræller som regel i munden, og ofte kan det nærmest føles som om, de danser samba på tungen. Typiske kendetegn er toner af  hyldeblomst og grønt græs.

De New Zealandske vinhuse har på ingen måde den store tradition for at plaske deres friske sauvignon-vin ned i nye og dyre egetræsfade. Faktisk sker det ret sjældent. I stedet har man hentet inspiration fra den omfattende mejeriindustris brug af store ståltanke til gæring og lagring af vinene. Producenterne mener (med rette), at de sagtens kan få et rigtig flot og karakterfuldt resultat ud af druen uden at bruge fordyrende fadlagring.

 

New Zealand er på kort tid blevet overordentligt skrappe til sauvignon blanc, men de halter dog stadig lidt  bagud, når det gælder druetyper som chardonnay og riesling. Sjældent opnår de samme nerve og intensitet, men man arbejder hårdt på sagen

 

New Zealand er andet end hvidvin

Udover druesorterne minder vejrliget på New Zealand en del om det franske. Det ”kølige” klima betyder, at man modsat de fleste andre oversøiske lande har mulighed for at lave vine med en ren og frisk frugtsmag flankeret af sund og naturlig syre. Af den årsag har man set en sand pinot noir-bølge (druen, der er er kendt som rygraden i rød bourgogne). Selvom man foreløbig ikke finder den helt samme storhed som i de store burgundere, er der særdeles gode eksempler på, at det kan lade sig gøre at lave vine med fin kølighed og koldklimatisk elegance. Nogle af de mest spændende kommer blandt andet fra Martinborough, Marlborough og det kølige Central Otago, – så hold øje med det i fremtiden.

I de områder, hvor det er for varmt til pinot, har mange valgt at tilplante med blandt andet syrah, merlot og cabernet sauvignon i stedet. Der spændende flasker i blandt og kvaliteten bliver bedre og bedre hele tiden.

 

Teknik og skruelåg

New Zealand er på mange måder et ungt og fremadstormende vinland, hvor moderne winemaking-teknikker er sat i højsædet. Udviklingen synes ikke at kende grænser. Vinene er ganske vist meget tekniske og strømlinede, men heldigvis er de som regel gode repræsentanter for de druer, de er lavet på.

New Zealænderne lader på ingen måde gamle traditioner styre måden at tænke vin på. Skruelåget har for længst vundet indpas blandt landets vine, og når man åbner en flaske vin, må man indstille sig på lyden af Coca Cola-klikket frem for det bløde blop.

 

 

 

 

Related Posts