VineXpressen var på pletten, da der skulle smages 23 år gammel prestige-champagne fra Deutz.  Ved samme lejlighed havde vi mulighed for en snak om gode årgange, rosé-champagner og bio-vin, da eksportdirektør Philippe Rivet fra det prestigefulde hus var i Danmark.

Hos Deutz (og Champagne generelt)  stiger salget af roséer år for år i Europa, og salget udgør i øjeblikket mellem 10 og 12%. Roséerne er som bekendt væsentlig dyrere end de almindelige champagner, men er druematerialet nu også bedre? Hos Deutz er svaret et klart ja. Man anvender nemlig kun det fineste druemateriale til sine roséer – ligesom man eksempelvis gør det hos konkurrenten Moet (der fremstiller Dom Perignon).

Huset eksperimenterer  en lille smule med biodynamik, men produktionen er i øjeblikket kun på få procent af den samlede mængde. Høstudbyttet er selvsagt meget lille, men kvaliteten af druerne er til gengæld fremragende. Da vi spørger til, om der er en bio-special-cuvee på vej er svaret desværre et rungende nej. Det sker ikke foreløbig, eftersom produktionen er så lille, som den er.

I Champagne-distriktet som helhed ser man 2008 som en ny topårgang, og vi skal formentlig tilbage til 2002 for at finde samme storhed.

Prestige-cuvéen William Deutz 1990, der blev skænket til lejligheden fra magnum, var efter 23 år ustyrlig frisk. Udover indslag af citrus finder man rugbrød, ristede nødder og en usædvanlig cremet tekstur. Sjælden flot champagne med et ungdommeligt syrespjæt (96/100). Pris 5570 kroner for en magnum. Mindre kan dog også gøre det. Deres årgangs-champagner er klassiske, stringente og særdeles elegante.

Deutz forhandles af H. J. Hansen og Vinspecialisten

rolf

Related Posts