Dorado Ruedas svar på sherryens oloroso

Rueda – det spanske epicenter for gode hvidvine

Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg altid anset vinene fra Rueda som letbenede forbrugervine. Sprøde og frugtige med en crisp syre og til en god pris.

Men når man besøger Rueda og dykker lidt mere ned i området, går det op for én, at de kan langt mere end det. Producenterne laver (også) fremragende vine med dybde, karakter og evne til at lagre. Dem vender jeg tilbage til om lidt i min Top 10 over de bedste Rueda-vine ….

 

Kører man cirka 175 kilometer nordvest for Madrid, kommer man til Rueda. Området et er nabo til det berømte vindistrikt Ribera del Duero, og det ligger langt fra kysten. Med andre ord har man kontinentalklima, hvilket giver varme og tørre somre og samtidig iskolde vintre med kun lidt nedbør. Området ligger på den spanske højslette, og vinmarkerne befinder sig et sted mellem 700 og 930 meter over havets overflade.

Kombinationen af de højt beliggende marker og kontinentalklimaet har en stor indflydelse på både vinproduktion og druekvalitet. I modningsperioden er der ganske stor forskel på dag- og nattemperaturer, og det betyder, at producenterne både kan modne druerne optimalt og samtidig bevare en fin syrenerve i vinene. Altså er der gode muligheder for at lave velstrukturerede og komplekse vine med masser af friskhed.

 

Primært en hvidvinsregion

Rueda regnes for at være den vigtigste og mest betydningsfulde region for hvidvin i Spanien. Den står for omkring 40% af landets kvalitets-hvidvine. På andenpladsen ligger Galicien med cirka 10%. Og i den statistik skal man lige huske at se bort fra La Mancha, der sprøjter hvidvin ud i lange baner, men det laves på druen airen, som for det meste af det bliver solgt som bulk og har ikke ret meget med kvalitetsvin at gøre!!!

 

Verdejo er den vigtigste druesort

I Rueda fremstiller man også en lille smule rødvin på merlot, cabernet sauvignon, tempranillo og garnaha. Men det regnes ikke for at være noget særligt, og rødvinene får sjældent omtale nogle steder.

 

“ Rueda har cirka 20.000 hektar vinmarker og hovedbyen er Valladolid

 

Det gør til gengæld de hvide vine, og her er den altdominerende druesort verdejo. Hele 85% af produktionen er netop verdejo, og det er helt klart den druesort, som området bliver målt og vejet på. Herudover har vi  sauvignon blanc, viura, palomino fino og chardonnay, som også er tilladt i de lokale appellations-regler.

Las Comas - one of Ruedas top wines

Verdejo-druens optur og nedtur

Før 1900-tallet lavede man i Rueda store mængder af sherrylignende solera-vine på verdejo. Da vinlusen i slutningen af 1800-tallet spredte sig, udryddede den en hel del af vinstokkene i området. Dog ikke dem på de meget sandede jorder. Men hvorom alting er: da man herefter skulle tilplante markerne igen, valgte man i stedet palomino fino, der var/er hovedingrediensen i Sherry.

 

” Man mener, at verdejo blev importeret fra Nordafrika for mere end 1000 år siden

 

Efter en lang periode med hedvine, oplevede man omkring 1970erne et skift i vintrenden. Forbrugerne efterspurgte tør bordvin, og producenterne kiggede sig om efter andre druesorter end den neutrale palomino.

Eksempelvis Marques de Riscal (et af Riojas mest berømte vinhuse) som var på jagt efter marker i Rueda. I første omgang ledte Riscal efter det ideelle sted for sauvignon blanc, der kunne give friske hvidvine med masser af sprød syre. Man fandt dog hurtigt ud af, at verdejoen var langt bedre til Ruedas klima, og den blev derfor  hurtig foretrukket fremfor sauvignonen. I dag er verdejo rygraden i stort set al god hvidvin fra området.

 

Fra konsumvin til kvalitetsvin

Tidligere har Rueda været kendt som stedet for prisvenlig og let drikkelig forbrugervin, men der er et kæmpe stilskifte på vej. I stedet for at gære på rustfrie ståltanke og bruge industrigær, er der flere og flere producenter, som gærer vinene i nye eller brugte fade. Og samtidig anvendes i højere grad naturgær for at give vinene noget ekstra karakter.

Pariente Rueda White Wine on Verdejo

Herudover lader mange producenter vinene ligge Sur Lie, hvor man lagrer vinen på bundfaldet og gærresterne for at gøre den lidt mere cremet og delikat. Der er også producenter, som lagrer vinene på fade eller amforaer, hvilket ofte giver en ekstra dimension. Hvem der slipper bedst fra dette, kan du se nedenfor i min Top 10-liste.

 

Specialiteterne er noget af det mest spændende ved Rueda

Nu kan det godt være, at alle snakker om verdejo og områdets tørre hvidvine. Men de har også nogle specialiteter, som er mindst ligeså interessante, nemlig Dorado og Palido.

Førstnævnte er en oxideret vin, som forstærkes med druesprit. Den fremstilles langt hen ad vejen som en Oloroso i Sherry-distriktet. En Dorado lagres i beholdere, der kun fyldes 4/5 dele op. Herved kommer vinen i kontakt med ilt og får en nøddeagtig og oxidativ smag. Efterfølgende forstærkes den til omkring 17-18% og hældes i en solera.

 

 Læs også: Hvad er Sherry – stilarter og definitioner …. her

 

En anden specialitet er Palido, en pendant til Fino-sherry. Palido (betyder pale/lys), og den er ligesom Fino´en fremstillet under flor. Palidoen har været forsvundet fra appellationen indtil for nogle år siden, men den er nu dukket op igen. Produktionen er indtil videre ikke stor, men få producenter laver én af slagsen. Blandt andet De Alberto, hvis Palido er gjort på verdejo.

 

Ruedas top 10

Efter fire dage i Rueda med smagning af knap 200 vine står det klart, at det er stor forskel på top og bund i området. Her er mit bud på en top 10:

1. Jose Pariente – Las Comas 2020 (laves kun i gode år)
Trolddom på flaske og måske Spaniens svar på Montrachet. Verdejo lavet på Bush-vines fra stenet jordbund plantet i 1910. Dyb og intens næse, hvor man finder indslag af grønne grene, knap moden fersken og lidt kridt. Lækker og cremet i munden med en fantastisk længde på smagen og en poleret syrelinje, der får min tunge til at juble. Stjernevin med en enorm kompleksitet og en lille saltet mineralitet i afslutningen. Las Comas gærer i et stort foudres i 12 måneder før den aftappes. En raritet kun lavet i 2095 flasker. Det er lige før, jeg får tårer i øjnene! 95

 

2. Belondrade Y Lurton – Verdejo 2015
Vidunderlig næse, hvor man fanges ind i en brise af æblekerne, tropesaft, rød grape  lidt petroleum og en kant af fad. Totalt sexet vin i strutskørt, der danser samba på tungen. Enormt flot i munden med fænomenal dybde og koncentration. Afsluttes af en lille pikant tørhed i finalen, der går hånd i hånd med et umådeligt afstemt og velintegreret fadpræg. 9 måneder på light-toastet fad får det hele til at gå op i en højere enhed. Bravo! 94

 

Tjek også: Mad og vinsammensætning del 1:3  …  her

 

3 De Alberto – Dorado solera 17,5%, Uden årgang
En specialitet af de helt store. Dorado fra De Alberto rykker for vildt. Fremstilles mere eller mindre som en Oloroso, men i min mund er der nu mere Amotillado over den på grund af dens friskhed – måske fordi man har brugt verdejo i stedet for palomino? I don´t know.
Men nøj, hvor smager den godt! Masser af puddersukker, tørrede frugter og ristede mandler danser henover tungen som en elverpige over liljekonvaller. Umådelig frisk trods den oxiderede stil. Dyb, lækker og laaang i munden. 93

 

4. Finca Montepedroso – Verdejo Enoteca 2017
Så er der saxofon-solo. Vidunderlig vin: diskret og tilbageholdende næse med strejf af honning og citrus, der toppes op af lidt kelim og kridt. Frisk og livlig med et overflødighedshorn af syre og intensitet. Samtidig kompleks og lang i munden med en indsmigrende cremethed og flot elegance. Med lidt tid i glasset åbner den op og folder sig ud som en svane. Stram i syren og intens i smagen. 93

 

5. De Alberto – Verdejo Fermentado en Barricas 2021
Her smager man virkelig, hvad fadlagring kan sammen med verdejo. 7 måneder på ny eg spores i næsen, hvor man finder masser af tropisk frugt i form af mango, netariner og strejf af kridt. Fantastisk vin lagret sur lie (altså på bundfaldet). De 30 år gamle vinstokke giver her en stor intensitet, længde og koncentration. Pivren i frugten, der sprutter og spræller i munden. 93

 

Top 6-10 

6 Jose Pariente – Verdejo Fermentado en Barrica 2021
1/3 nye fade i kombination med lidt ældre fad giver her en vidunderlig duft af lidt tropefrugt med indslag af papaja og friske ferskener. Blød, let fedmefuld og utrolig lækker i munden med masser af ekstrakt og en fantastisk balance mellem syre, koncentration og frugtsødme. En laber og indtagende fætter, hvor man har en lille fenolisk tørhed i eftersmagen. 92

 

7 Vinos Murillo Chapirete – Verdejo Prefiloxerico 2020, Rueda
Lavet på over 100 år gamle vinstokke. Vidunderlig og først og fremmest ren vin, der oser af citrus, grønne bærfrugter og et strejf af gær. Slim fit og laber model med en livlig syre, der bider de helt rigtige steder i munden. Læg dertil en lille tørhed og et hint af saltet mineralitet i afslutningen. Fin længde på smagen, der bare hænger rigtig godt sammen. Bravo! 91-92

 

8. Garcia Revalo – Harenna 2018 Amfora
Harenna fra årgang 2018 er lavet i amfora, og det giver en super spændende og kompleks næse med tonsvis af æblekerner og et begyndende præg af styret oxidation på den overfede måde. Blød frugt og masser af saftighed toppes her op af en delikat bærsødme i kombination med en livlig syre. 91

 

9. Valdecuevas – Cuvee 2021, Rueda
Åben og let yeasty i både duft og smag, men først og fremmest noter af lidt tropefrugt, strejf af pære og et viff af honningmelon. Blød og en smule fedme i smagen flankeres af en dejlig fylde og kompleksitet. Men samtidig frisk og livlig i munden. Afsluttes af en lille saltet tørhed i finalen. 90

 

10. De Alberto – Verdejo Palido 15%
Wauw for en specialitet fra Rueda. En Palido, hvilket svarer til en Fino-sherry, men blot lavet på verdejo-druen i stedet. Indtagende næse, der langt hen ad vejen minder om Fino med indslag af friske valnødder, citrus og havsalt. Dog en anelse mere “sødlig” og knap så stringent og tør i munden, men til gengæld mere vinøs i strukturen. 90

Related Posts

Skriv et svar