SAMBA, BEACH BABES OG …….BRASILIANER-VIN

VM i Brasilien er skudt i gang, men landet er andet end beach babes, samba og fodbold. Vinexpressen har gurglet lidt på landet vine, og der er grund til begejstring.

Når Frankrig med tiden bliver mere oversøisk i stil på grund af den globale opvarmning, og vi ikke længere kan få klassificeret Bordeaux, der smager, som det altid har gjort – hvor fanden skal vi så kigge hen? Svaret er ikke lige til højrebenet, men det Brasilianske højland er faktisk et godt bud.

 

Lote 43 fra Miolo kunne snildt forveksles med en 5. Cru fra Bordeaux

 

I den sydlige del af Brasilien, har man mulighed for at kravle op i højderne, hvor køligheden kan give vine med friskhed og fransk struktur. De højest beliggende marker findes cirka 1400 meter over havet, og for hver 100 meter, man kommer op, sænkes temperaturen cirka 1 grad. Derudover har det vist sig, at producenterne har mulighed for at holde alkoholprocenterne nede (ofte bedre end i Chile og Argentina).

 

Miolo Winery

 

MIOLO – TOPHUSET I DANMARK

Et af de få huse, man kan smage i Danmark er Miolo, hvis basis-serie lejlighedsvis fås hos Super Brugsen og Kvickly. Vi har tjekket Miolos vine ud og samtidig fået deres største cuvee Lote 43 fløjet ind direkte fra Brasilien.

Fra COOPs sortiment er særligt cabernet sauvignon´en flot. Duften strutter af solbær, tobak og en lille kant af cedertræ. En vin med bordeaux´sk struktur og smag, men gudskelov uden urtegrønne elementer. Fremragende vin til prisen (50 kr.)

 

LÆS OGSÅ ARTIKLEN om Serbien – et af de andre nye vinlande…. her

 

Sauvignon blanc´en (fra samme serie) er frisk og sprød med indslag af æblekerne og stikkelsbær. Der er ikke den store kompleksitet her, men bestemt en velsmagende terrassevin, som besidder et lille grapeagtigt bid i afslutningen. God vin til prisen (50 kr.)

Miolo Lote 43 vandretTopvinen “Lote 43” på merlot og cabernet er i særklasse. Udover cedertræ og solbær, finder vi en koldklimatisk og meget fransk garvesyrestruktur. Alkoholen er her holdt nede i et udholdeligt niveau (13.5%). Man fristes til at sammenligne med bordeaux på cru bourgeois-niveau eller måske endda 5. cru (Sælges pt. ikke i Danmark). Fremragende vin.

 

BRASILIEN HER OG NU

Da jeg for mange år siden smagte Brasiliansk vin for første gang, var vinene fulde af fejl. I dag har de fået styr på deres wine making. Der er stadig store mængder mainstream-vin, men det bedste er fremragende. Brasiliansk vin fortjener opmærksomhed, for udover gode køb, er der topvine i blandt, som må overraske selv garvede vindrikkere.

 

 

Related Posts