Sexet skummert fra champagne-huset Moët

Jeg er ALDRIG kommet helt under huden på Moëts champagner – heller ikke Dom Perignon! Men en  lille serie vintage-flasker på det nyrenoverede Angleterre var en brat opvågning og startskuddet til omvendelse.

Blandt andet overbeviste en sexet 1983er og en aristokratisk 1973er undertegnede – og en håndfuld andre vinskribenter – om både kvaliteten og et ekstremt godt lagringspotentiale.

Moet - ønolog lille fotoDet legendariske hus stillede til start med årgangene 1973, 1983 (der aldrig nogensinde har været til salg – se nedenfor), 1993 og den netop frigivne 2004.

 

Vintage-champagner laves kun i udvalgte årgange. I mindre gode år blandes druematerialet med andre årgange til almindelige non-vintage standard-cuveer

 

  FIRMAET MED DE MANGE HEMMELIGHEDER

Hos Möet er der mange hemmeligheder, man ikke vil ud med til pressen. Man vil for eksempel ikke tale om, hvilken årgang der frigives efter årgang 2004, eller hvor mange flasker vintage-champagner, der laves årligt. Forklaringen er, at journalister og andre skal vurdere kvaliteten i stedet for at lave kalkulationer over, hvad man tjener ind til det gigantiske LVMH-Group (Moët Hennessy Louis Vuitton). Men fair nok, vinene taler for sig selv, og Moët havde medbragt ovennævnte fire årgange, der ud fra diverse laboratorieanalyser burde minde en del om hinanden.

 

DEN FORFINEDE, DEN SEXEDE, DEN KLASSISKE OG DEN ARISTOKRATISKE

Moet 1973 (427x640)2004 er en kvantitativ stor årgang, hvor man har valgt en lav dosage (5g/l). Det betyder, at den kunne kaldes for extra brut, men Möet har valgt ”bare at klassificere den” som brut.
# Umådelig forfinet med indslag af citrus, nødder og en ultra ren smag. Stor præcision og syrenerve. Fremragende vin. 17/20. Vejl. pris  469 kr. hos udvalgte vinhandlere.

 

1993-aftapningen med en dosage på 7 g/l har ligget på gæren (sur lie) i 18 år før aftapning, hvilket man fornemmer i et let fedmefuldt præg.
# Klassisk, stram og slank champagne med en lille pikant cremethed i munden. Stor vin, der på mange måder minder lidt om 2004, men er blot mere klar. Vi er på samme niveau som foregående.

 

1983eren har aldrig været til salg, da alt var lavet til Moëts 250 års jubilæum og beregnet til events. Den er speciel på den måde, at den har ligget på en smule ny eg, hvilket faktisk smages.
# Ultrafrisk 2005-aftapning med strejf af eg, citrus og kelim-tæppe. Lækker fedme og cremethed i munden. Hvis champagne kan være sexet – og det kan det – så har vi her en ultimativ forførelse. Et trin op på kvalitetsskalaen.

 

1973eren var rosinen i pølseenden. 7,5 gram dosage og hele 32 års lagring under kapsel. I 70’erne brugte man kapsler til andengæringen, men havde dårlige erfaringer med dem. De sluttede ikke tæt nok, og man begyndte at lukke flaskerne med korkpropper efterfølgende. 73eren var dog i forrygende form.
# Let saltet og nærmest fino-sherryagtig i duft. Smagsmæssigt henimod chablis med en lille pikant og undermoden tone af grønne grene. Så fragil og skrøbelig, at den helt bør stå alene og ikke serveres til noget som helst. Det skulle da lige være en lille fjordreje. En unik og aristokratisk smagsoplevelse. Et gigantisk punktum for Moët..

 

Related Posts

One thought on “Sexet skummert fra champagne-huset Moët

Comments are closed.