Tysk vin 2016 – så stort er det….

Det helt store syretrip venter os ved den årlige VDP-smagning i Tyskland,  hvor den nyeste årgang præsenteres. Rygter svirrer, og normalt er producenterne meget positive om den nye årgang, der skal sælges.  Indtil juni så det ud til at blive en katastrofeårgang med køligt vejr og megen regn, men en varm sommer tog revanche og reddede årgangen….

 

Von-hövel-scharzhofberg-kabinettVi lander i Frankfurt og bevæger os mod Wiesbaden. VDP (Verband Deutchen Prädikatsweingüter) står klar til en smagning af 420 flasker Grosses Gewächs – altså de bedste tørre vine i Tyskland. Den syrerige riesling står øverst på listen over vine, der bare SKAL smages.

Klassiske distrikter som Mosel og Rheingau er altid spændende at følge, men opkomlingene fra Pfalz og Rheinhessen – der tidligere var kendt for Liebfraumilch – har de sidste par årtier vist, at de kan overgå de “gamle distrikter”…. men gør det sig også gældende i 2016?

 

Mosel

Vi starter med Mosel, der i nogle årgange har været meget modne på det seneste på grund af global opvarmning. Vores smagning giver et billede af, at vi her i 2016 er tilbage i en let og charmerende årgang, som vi kender den. Frugtige vine i en elegant stil med både syrenerve og friskhed gør den drikkelig nu, men bestemt også lagringsværdig.

Skulle vi nævne en enkelt vin, der imponerer, må det være Fritz Haags Juffer Sonnenuhr, der er uforlignelig. På en skala fra 1-10, ligger vi på 8 for årgangen.

 

Rheingau

Vinmark RheingauRheingau plejer at skuffe os lidt her på Vinexpressen. Der har været en tendens til, at vinene er for søde i stil og hælder mod et rigeligt højt sukkerindhold. Det er sådan set også gældende for mange producenter, der ikke er medlem af VDP i 2016. Men alle de VDP-producenter, vi smager i Wiesbaden, har gjort det fantastisk godt.

På topvinene (GG) er man på vej væk fra den irriterende sødme, som ofte har præget vinene. Specielt er Leitz og deres Kaisersteinfels imponerende. Nogle mener i øvrigt, at med den globale opvarmning vil netop Kaisersteinfels overtage Berg Schlossbergs stjernestatus i fremtiden (8/10).

 

Pfalz

Pfalz er funklende en stjerne i 2016. En af vores gode bekendte, Michael Schmidt (i øvrigt Jancis Robinsons udsendte, der også sidder med ved smagningen) mener, at årgangen er decideret powerfuld.

Her på Vinexpressen finder vi den snarere intens med fin balance mellem friskhed og ekstrakt. Von Winnig, der arbejder med naturgær og hands-OFF-winemaking med så lidt indgriben så muligt er en af vores favoritter. En blændende årgang (8,5/10).

 

LÆS OGSÅ: Mosel eksperimenterer

 

Rheinhessen

Rheinhessen har igen og igen vist, at de er gode i både kolde og varme årgange. Producenterne i området er gode til at få mineraltet frem i vinene. Der er ikke mange overraskelser her. De indfrier forventningerne fuldstændigt, som når vækstkometen DSV aflægger kvatalsregnskab. 2016 er indtagende og mineralsk med masser af frugt og syre.

Vores favorit er Wittmann, der de seneste år er gået bio. Kirschspiel er enestående, men Dr. Crusius er lige i hælene på dem. (9/10).

 

Hvad skal man gå efter?

Er man til de koncentrerede vine, skal man lægge sine penge i Pfalz, og er man til balance må det være Rheinhessen, mens de elegante vine ligger i Mosel og Rheingau.

Efter smagning af knap 300 vine er konklusionen klar: man bliver ikke snydt nogen steder med årgang 2016. Bravo.

 

Facebook - Like us on Facebook

Related Posts