Ungarsk hvidvin til 600 kroner flasken…..

Er det mon muligt at sælge tør, ungarsk hvidvin til 600 kroner flasken? Vinexpressen satte sig for at undersøge det hypede fænomen Istvan Szepsy fra Tokaji, hvis dyreste tørre vin ligger i omegnen af 600 kroner.

 

KULTPRODUCENTEN ISTVAN SZEPSY har været en af Ungarns frontløbere efter kommunismen. Tidligere blev stort set al kvalitetstænkning forhindret. De private vindyrkere skulle under det kommunistiske styre aflevere deres druemateriale til staten (kooperativet), hvorefter det blev blandet sammen i en stor pærevælling og således udvandede kvaliteten. I dag har de private firmaer frit spil, og det har fået kvaliteten til at stige dramatisk.

 

Istvan Szepsy
Istvan Szepsy

UNGARN ER UDEN TVIVL MEST BERØMT for de søde Tokaj-vine, men der er sket meget indenfor tør hvidvin – ikke mindst fordi, det er noget lettere at sælge. Kvaliteten er for de bedste producenter fremragende, og Istvan Szepsys vine er eksempelvis beskrevet som geniale af den engelske vinskribent Jancis Robinson! Vinmarken Szent Tamas, som er Szepsys bedste, er tillige blevet kaldt Ungarns svar på Bourgognes Montrachet. Marken har nærmest opnået kultagtig status i sit hjemland – og det på trods af sin store størrelse på 54 hektar.

 

 

På forhånd var forventningerne skruet op, da der skulle smages hvidvin fra den suverænt er den dyreste vinmark Szent Tamas – Ungarns svar på Montrachet

 

DER ER I DAG 18 producenter af Szent Tamas, og det tilladte udbytte ligger på 60. Szepsy høster kun en femtedel af det tilladte, og vi er således nede på 12 hektoliter pr. hektar. Udbyttet lagres i 500 liter fade, hvoraf cirka 30 % er nye.

 

MEN HVORDAN SMAGER SÅ SZENT TAMAS 2009? Den er faktisk ikke lige til at sammenligne med noget andet – det skulle da lige være en forunderlig blanding af stor hvid Ermitage og en florbelagt sherry. Et lidt saltet præg kombineres med en lækker cremet, blød og samtidig frisk citruskarakter. Szent Tamas afsluttes af en flot og moden syre i finalen. En super veldrejet vin på furmint-druen, som vi normalt ikke får at se på de danske vinhylder – 92/100 point.

Den danske importør af Szepsy H. J. Hansen/Vinspecialisten har kun fået 240 flasker Szent Tamas til Danmark i årgang 2009 – så der er tale om lidt af en raritet. Fra Lars Bo Henriksen (H.J.Hansen) lyder det, at det bestemt er til at sælge, og særligt restauranter har vist stor interesse for fænomenet. Super spændende vin, der bliver interessant at følge fremover….

 

Noter:

Der laves naturligvis også søde og helt forrygende Tokaj-vine fra Szepsy, som kan måle sig med det største tyske vin.

Tilbage i 1731 lavede man en klassifikation i Ungarn i stil med Bourgognes med Grand cru som det bedste, efterfulgt af det, som svarer til premier cru og village. Denne klassifikation har været glemt (og slettet) under kommunismen, men Istvan Szepsy forventer, at klassifikationen vil blive genoptaget indenfor de nærmeste år, eftersom kvalitetstænkningen er i hastig udvikling.

 

Related Posts