Vin skal nydes – ikke obduceres

Amerikanerne kan det der med at danne nye ord ved at snuppe de gamle af. På den måde bliver cabernet sauvignon til cab, og sommelier til somm.

Og ´Somm´ er just titlen på en film, der blev vist under Københavns Internationale Dokumentarfestival. Vi følger tre unge sommelier´er i USA, der træner til den eksamen, der skal give dem titlen Master Sommelier, som på det tidspunkt indehaves af under 200 mennesker.

Østrig - Hirtzberger glas ophældning - med lærredPrøven er delt i tre: En blindsmagning af seks vine, en teoretisk del, hvor man skal kunne nævne for eksempel de vigtigste vindistrikter i Rumænien. En servicedel, hvor trænede figuranter prøver at bringe kandidaterne ud af fatning gennem grov og intimiderende optræden som ´gæster´.

De tre, der øver sammen – og hver for sig – er fuldkommen monomane (sygeligt optaget af én ting eller én idé red.). De ofrer nattesøvn og socialt liv i en periode. Alt drejer sig om vin, vin, vin. Som den enes kæreste gør det op: Han prioriterer vin først, så sin familie, og så mig. En af vennerne drømmer kun om at bestå prøven, så han
kan få sit liv tilbage.

Tiden op til prøven er et mareridt af nerver, udenadslære, blindsmagninger og angst. Der er ét og kun ét i hovederne på de tre: At bestå og få ret til at bære den eftertragtede røde nål, der viser, at de er mester-sommelier´er.

LÆS OGSÅ JERONIMUS´KLUMME: VIN ELLER PROFIT….. her

Deres forhold er tæt som en gruppe soldaters, der er bundet sammen i et skæbnefællesskab. Men som samtidig er båret af en viden om, at én eller flere af dem kan bestå, mens én eller flere ikke klarer det. Udfaldet skal ikke røbes her.

En af vore kandidater siger selvironisk, at vin jo bare er gæret druesaft, men realiteten er, at det i hans og vennernes liv bliver umådelig meget mere.

Og pointen her? Jo, at det er tankevækkende ude fra at betragte mennesker, der er villige til at ofre alt for at nå et mål. Og at det er lige så rart, at man selv kan opfatte vin som et landbrugsprodukt – ikke en religion. Og at man med den distance kan gå til glasset for at nyde det, ikke for at obducere indholdet.

Jeronimus

Jeronimus Klumme er skrevet af en af vinbranchens skribenter gennem mange år. Indholdet er udtryk for hans personlige holdning til diverse emner.

Follow our blog with Bloglovin

Related Posts

2 thoughts on “Vin skal nydes – ikke obduceres

Comments are closed.