Sidste år lavede vi en blindsmagning af hvidvine fra Meursault og Puligny-Montrachet og måtte konstatere, at det i nogle tilfælde kunne være svært at gætte, hvad der var hvad.
I år har vi så gentaget konceptet med Chablis og Bourgogne for at finde ud af, om det rent faktisk er muligt at smage forskel? Og hvis ja, hvad er så forskellen, og hvad er egentlig bedst? Det tjekker vi op på om lidt….
Fakta om Chablis og Bourgogne
Teknisk set er Chablis en del af Bourgogne, og begge steder fremstiller man vin på druesorten chardonnay. Chablis ligger imidlertid lidt isoleret fra resten af Bourgogne – cirka 100 kilometer nord for de gyldne skråninger kaldet Cote d´Or.
Klimaet er således en anelse køligere, og det betyder, at man i teorien vil få vine, der er lidt grønnere og slankere i deres udtryk samt har en lidt lavere alkohol.
Herudover er det sjældent, at chablis´erne får fad, hvilket gør, at man ofte vil fornemme en uspoleret mineralitet i områdets vine.
Sådan er det i hvert fald på papiret, men spørgsmålet er, om det er så ligetil at smage blindt?
Vi har blindsmagt ….
6 vine i prisniveauet 170 – 320 kr.
Vi starter med to flasker fra Drouhin til samme pris. Huset er et af de gamle og berømte, der laver vin i begge områder, og de er fortalere for en autentisk stil, som afspejler det såkaldte terroir (sammenhæng mellem klima, jordbund og topografi). Med andre ord burde det således være oplagt at spotte de to områder blindt.
Første vin går i glasset, og den hørmer af mineralitet, grønne grene, rød grape og en bagkant af friske æbler. Fad er der intet af, og syren er både saftig og sprød. Vi er ikke er i tvivl om, at der er tale om en chablis – Chablis Vaudon 2015
Pris 210 kr.Ved siden af skal det vise sig at være Drouhins Rully 2015. Super lækker duft af ananas og trope. Lidt mere fylde og en smule mere alkohol fornemmes i munden. Meget charmerende og typisk vin for området. Pris 210 kr.
I denne runde er der tydelig en forskel, og vi foretrækker bourgognen.
Så vinene fra Boillot
Valget faldet på to topproducenter i samme årgang – Henri Boillot (Bourgogne) og Chablisienne, der går for at være verdens i særklasse bedste hvidvinskooperativ. Ingen af vinene har fået nyt fad, så dette er ikke med til at forstyrre blindsmagningen.
I højre glas finder vi et let undermodent præg og en grenet næse. Smagsmæssigt er vi ovre i det mineralske, og der er klart mere rød grape end citrus – noget som peger i retning af chablis. En eminent vin fra Chablisienne Chablis – 1. Cru Mont de Milieu 2014.
I venstre glas er der heller ingen tvivl: Henri Boillot Bourgogne 2014. Næsen strutter af citrus og ananas. Elegant, ren og sprød i munden uden de grønlige elementer, som var tilfældet for Chablissienne. Faktisk meget Puligny-agtig, hvilket ikke er spor underligt, da det er en blanding af deklasseret Meursault og Puligny . Aldeles fremragende vin.
Ingen overraskelser her, og vi foretrækker knebent bourgognen pt., men Chablissienne har ved flere lejligheder vist, at deres vine nærmest er udødelige….
Læs også: Puligny vs Meursault
Som rosinen i pølseenden …
Også i dette sæt er der valgt to forskellige producenter i samme årgang, 2015.
Vores chablis-producent er Christian Moreau, en af de helt store stjerner i området, mens Domaine Bellene er et mere ukendt biodynamisk hus, som ved flere lejligheder har overrasket os meget positivt.
Duften i vores første glas er vidunderlig og mineralsk med en kant af knap modene æbler og igen rød grape, mens smagen er stringent og intens med en vibrerende syre. På Vinexpressen er vi overbeviste om, at det her må være Domaine Christian Moreau 2015 – en klokkeklar og laber chablis.
Og i sammenligning kan der jo så kun gættes bourgogne på Domaine Bellene, Cote de Nuits-Villages – Les Monts de Boncourt 2015 i glas nr. 2, der forekommer ren og kridtet i duft med en let tone af citrus, ananas og fersken. En lidt større modenhed og fedme afslører den som bourgognen i dette sæt, men der er faktisk en lille grenet tone, som isoleret set kunne forveksles med chablis.
Igen er det meget tydeligt, hvad der er hvad! Vi foretrækker knebent den hvide bourgogne.
Konklusion
Kan man smage forskel? Ja, så afgjort, og det var for os noget lettere end sidste års test af Meursault og Puligny. Chablis´erne er generelt let undermodne i både syre og frugt: Det grapeagtige bliver til citrus, mens det benede bliver til blødhed i bourgognerne.
Vi foretrak knebent bourgogne i alle 3 sæt, og dermed er Bourgogne vinderen.
rolf