Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Mad og vinsammensætning del 3:3

11.04. I de 2 første afdelinger af mad og vinsammensætning, har vi koncentreret os om de vigtigste grundregler.

Det vil sige, hvilke vine, der strukturmæssigt komplementerer salt, syre, sødme, fedme og stærke retter. Og så er man langt hen ad vejen dækket godt ind.

Men vi mangler noget. Nemlig hvordan vinenes specifikke aroma-/smagselementer samt tyngde og modenhed spiller en central rolle for det helt perfekte mad-vin-match…. Read more>>

 

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg  

 

Ugens vinhit – stjerneskud fra ukendte Lessona

05.04. Ugens vinhit, La Prevostura, kommer fra området Lessona, som ligger 150 kilometer nord for Barolo.

# La Prevostura – Lessona 2017
Mamma Mia en vidunderlig duft af roser,  søde røde bær, en spandfuld kirsebærsten og et snift af apotekerskuffe. Masser af elegance og luftighed i smagen, hvor man finder en let puddersukkeragtig frugtsødme, der får den den til at virke helt burgundisk, men samtidig trænger den klassiske nebbiolo-garvesyre igennem i afslutningen og rammer frugten fantastisk flot ind. 93/100. Set hos Vinimondo. Pris 399 kr....Read more>>

 

 

Ugens vinhit – stor pinor fra Oregon

29.03. Ugens vinhit er en pinot fra Vingården Broadley, der ligger Willamette Valley (Oregon). Den kommer fra nord-øst-vendte skråninger, og det er med til at give en kølighed og finesse, der leder tankerne hen på stor bourgogne.

# Broadley Vineyards. Temperance Hill Pinot, Willamette Valley 2018, Oregon
Så der tenorsaxofon… masser af pinot-toner, der danser rundt på tungen. Kirsebær, hindbær og så lidt blommesten. Ufattelig burgundisk i stil med en stram struktur, der pakker en silkeblød og slikken frugtsødme flot ind. Potentialet er stort, så gem den nogle år i kælderen. 5½ stjerner. Set hos American Wine Pris:  250 kr. Read more>>

 

Vinen til påskelammet

22.03. Nogle elsker lam – andre hader det! Og det er vel ikke så underligt. For lammet smager dyrisk og skiller sig markant ud i en madkultur, hvor alt ellers tilsættes sukker og skal smage blødt og mainstream-agtigt! På Vinexpressen giver vi vores bud på, hvilke vine, der passer til lam i forskellige afskygninger.

De mange tilberednings-former går i forskellige retninger og kalder på forskellige vine. For hvad taler vi om: den ”rene” kotelet, det grillstegte lam eller den populære kølle tilberedt med masser af provencalske krydderier…. Read more>>

 

Cider – det nye shit

16.03. Brug din Somersby til noget fornuftigt. Rens kloakken med den eller forær den til en kommende student. Lykken vil formentlig være stor!

Men vil du gøre noget godt for dig selv, så hop med på den nye cider revolution i Danmark og gå en stor bue udenom Carlsberg Groups sommerhittende, mainstreamprodukter, der smager af enzymer og halsbrand… Read more>>

 

Ugens vinhit – ren bossanova i munden

10.03. Glem alt, hvad du ved om Franken og lad dig rive med af Winzerhof Stahl. Her er nemlig en af de vinproducenter, der sætter tysk vin i et helt nyt perspektiv og giver de klassiske, franske stjerner dybe panderynker og grå hår i hovedbunden.

# Winzerhof Stahl – Chardonnay Sonnenstuhl Grande Reserve 2018 (Tyskland)
Hold da helt kaje en vin….. det her er ren bossanova i munden. Toplækker næse, der besidder oceaner af råfrugt, ananas, citrus, strejf af fad, ristede kaffebønner og en lille kant af vanilje toppet op med en overvældende intensitet og en tilpas afstraffende og gnistrende syre…. 6/6. Set hos: Mr. Ruby Pris 549 kr. Read more>>

 

Tapas og vin

04.03. Hvad som helst, der havner på en tallerken som små happere, bliver efterhånden kaldt tapas.

Så det kan gøre det kompliceret, når naboen har inviteret til sit berømte tapasbord, og man har lovet ham at tage en passende vin med…. Read more>>

 

SOMERSBY vs. fransk cider

27.02. Somersby cider fra Carlsberg smager af halsbrand og fortjener kun en enkelt stjerne. I den anden ende af skalaen finder vi cider fra den franske producent Jerome Forget, som til gengæld høster de maximale 6 stjerner….

# Jerome Forget – Domfront Cuvee 2016
Vidunderlig duft af pivfriske pærer og et viff af gas. Saftig og enormt intens i munden med et ocean af livlige bobler. En fantastisk afstemt sødme kombineres her med en knivskarp syre, der får den til at trække mundvand som en stor tysk riesling. Jeg er overvældet – ja endda målløs. 6 af 6 stjerner! Set hos CiderRevolution. Pris: 110 kr…. Read more>>

 

UGENS VINHIT- klassisk barolo fra La Morra

23.02. Ugens vinhit kommer fra barolo-producenten Trediberri, der først og fremmest er kendt for sine elegante og nærmest burgundiske vine.

#Barolo Trediberri 2017, Piemonte (Italien)
Vidunderlig og klassisk barolo-næse med strejf af friskskåret tobak a la Rød Orlik, iod, lakrids, kirsebær, blå blommesten, nyplukkede rabarber og ikke mindst roser, der nærmest katapulteres udover scenekanten. Dejlig stram i munden med en tørhed som en gang knust porebeton – på den fede måde – med masser af luftighed i smagen,  Elegance er Trediberris styrke. Ugens vinhit! Set hos Philipson Wine Pris 169, 95….. Read more>>

 

 

Mad og vinsammensætning del 2:3

17.02 For et par uger siden ridsede vi et par af grundreglerne for mad- og vinsammensætning op: Sødme i maden kræver sødme i vinen, mens syre kræver syre. Men hvad man stiller op overfor salte retter, fed og stærk mad?

Grundregel nr. 3 er, at salt i maden kræver sødme i vinen. Det er blandt andet en af årsagerne til, at mange sommelierer fraråder ost og tør rødvin, noget der ellers har været populært hos danskere i årtier… Read more>>

 

 

UGENS VINHIT- stjerneskud fra Sicilien

12/2. Ugens stjerneskud kommer fra Etna, der har vist sig at have et kæmpe potentiale – noget der klart fornemmes i Etna Rosso, som er lavet på gamle vinstokke plantet i 1975.

# Giovanni Rosso – Etna 2016. Etna (Italien)
Frugtig næse med et smækkys af kirsebær, roser og lidt kamfer på toppen. Luftig som bourgogne og stram som barolo – en flot balance mellem Superego og Id. Meget typisk Etna-vin lavet bare 8 km fra den aktive vulkan. Giovanni Rosso fører os godt på vej mod himmeriget ….Ugens vinhit. Set hos Gobivin. Pris 299 kr…. Read more>>

 

 

UGENS VINHIT – bourgognedræber fra Baden

Franz Keller er i gang med at introducere en ny stil i Baden. Coche Dury-stilen: ren, mineralsk og underspillet.

# 2018 Chardonnay Oberbergener Bassgeige
Helt vidunderlig duft med en brise af ananas, rød grape og et minimalistisk strejf nystrøget tændstik, ristet kaffebønne, kridt, knust granit og våde sten. Rank som en tinsoldat og stram som en bare pokker med en enorm intensitet i smagen og en syre, der får min tandlæge til at juble. En reserveret vin for veltrænede ganer og kendere. Set hos Vinvärket Pris: 169 kr.…Read more>>

 

 

Mad & Vinsammensætning – del 1:2

En kendt vinskribent har engang sagt, at man ikke behøver at gå så meget op i det med mad- og vinsammensætning, for man har jo ikke begge dele i munden på samme tid…
Men selvom man ikke skal gøre det mere kompliceret end højst nødvendigt, så er der nu nogle huskeregler, som gør det hele meget sjovere. Grundregel nr. 1: sødme i maden kræver sødme i vinen…Read more>>

 

UGENS VINHIT – monster-riesling fra NZ

Kan de lave sød vin i New Zealand. Ja, så afgjort. I løbet af ugen har vi blandt andet smagt på Blank Canvas, der får englene til at synge og danse piruetter på tungen.

# Blank Canvas 2018 – Riesling (New Zealand)
Helt, helt vidunderlig duft af tropefrugt, bivoks, rosin og mango. Enorm ekstraktrigdom og syre. Smager som stor trocken-beerenauslese. Orks, den smager godt. I just love it! Verdensklasse. Ugens vinhit. Set hos Winelovers. Pris: 266kr.Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales …Read more>>

 

 

Læs også….