Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Baden – måske det nye Bourgogne

Baden tripper i kulissen for at lave en glidende tackling på Bourgogne, og meget taler for, at området vil blive en seriøs udfordrer til de franske stjerner.

Men hvorfor lige Baden?

Fordi kvaliteten på Baden-vin eksploderet de seneste 5-6 år simultant med, at priserne på god Bourgogne er steget med raketfart. Det logiske er, at forbrugerne snart må kigge sig om efter alternativer.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg

 

UGENS VINHIT fra Marc Kreydenweis er helt i særklasse. En biodynamisk naturudgave uden svovltilsætning fra Grand Cru-marken Wiebelsberg.

# Marc Kreydenweiss Grand Cru Wiebelsberg 2016. Alsace, Frankrig

Helt vidunderlig næse med en lille kant af citrus, mormors æbletrifli og en lille snert af terpentin. Pivfrisk med en fantastisk juicyness og en vild syrenerve, der holde det hele flot sammen. Den smager edder-brodere-mig godt. Jeg er fuldstændig solgt. Ugens vinhit! Set hos Erik Sørensen Vin
Pris: 280 kr. V. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

Fjordrejer og vin – undgå brølere …..

Er der noget bedre end friske fjordrejer? Nej vel, så hvorfor ødelægge oplevelsen med den forkerte vin ved for eksempel at kaste en tung, fadlagret chardonnay i nakken på den. Eller endnu værre en sukret rosé fra Syditalien?

Vi har et dyrt og et prisvenligt bud på vin, der passer til den skrøbelige reje – og i øvrigt også mange andre skaldyr…..

 

 

UGENS VINHIT – topkøb fra midtitalien kommer fra Morellino di Scansano i Toscana. Vi har flere gange smagt på vinene fra Le Pupille, og hver eneste gang de har indfriet forventningerne. Her er deres Riserva lavet på  sangiovese og cabernet sauvignon, som giver et ret bordeaux´sk præg til vinen.

# Fattoria Le Pupille Riserva 2015. Morellino di Scansano, Italien
Toplækker duft af blyant og grønne grene med et touch af solbær. Vidunderlig stramhed i smagen, hvor man har en lækker markeret tannin og et lille stramt syrebid. Yammy, yammy  – ugens vinhit. Set hos Gallovini. Pris: 149 kr. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

UGENS VINHIT  er en overraskende dyb og klassisk côtes du rhône fra vinhuset Mourre du Tendre fra gamle vinstokke på mellem 40-60 år. Alle druer håndplukkes, og vinen er lagres 24 måneder på rustfrie ståltanke.

# Chateau Mourre du Tendre – Cuvee Paul 2016, Cotes du Rhône
Åben og indtagende i duft med toner af stald, jordbær og lidt læder. Ditto i smagen, hvor vi også har lidt knækkede grønne grene, et pift af frugtsødme og en dejlig opstrammende garvesyre i finalen. Forrygende glas til prisen. Ugens Vinhit. Set hos Andrup Vin. Pris: 99 kr. v. 6 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

Pomerol i verdensklasse – Vieux Château Certan vertikalt

En kold dag i marts smager vi Vieux Chateau Certan vertikalt. Slottet råder over 14 hektar med 23 forskellige plots i Pomerol, hvoraf 70% er tilplantet med merlot på meget leret jord, hvor den anses for at være bedst….. resten er tilplantet cabernet franc og cabernet sauvignon på de lidt mere grusede jorder.

Pomerols superliga bestå af 3 slotte: Petrus, Le Pin og Lafleur. Lige efter har vi blandt andet L´Eglise Clinet, L´Evangile, La Conseillante, Trotanoy, Lafleur Petrus og Vieux Chateau Certan. Sidstnævnte viser fantastisk storform.

 

UGENS VINHIT kommer fra Clement Klur i Alsace, der siden 2004 har været biodynamisk. Alt arbejdet hos Klur foregår så naturligt som muligt, og deres cremant, som vi har smagt på i løbet af ugen svovles slet ikke.

# Cremant d´Alsace, Clement Klur (Frankrig)
Dejlig duft af ristet rugbrød, hasselnød, afbarkede grene og en lille tone af æblekerne. Et fint og prisprisbilligt alternativ til champagne med et rent og kontant syreattack og et let grapeagtigt riv. Blød syre og lækker fedme. Ugens Vinhit. Set hos Bichel Vine Pris 130 kr. V. 6 flasker.
Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

gerovassiliouFEJL I VIN – del 2

Må en vin være oxideret eller dufte lidt af eddike? Og er det en fejl, hvis der er kulsyre i en ikke-mousserende vin?

På Vinexpressen giver vi dig en guide til at vurdere, om en vin er korrekt eller har fejl ….

 

 

 

UGENS VINHIT
En af mine absolutte yndlingsproducenter i Veneto ér og bliver Venturini, som jeg har gensmagt i løbet af ugen.

# Venturini Valpolicella – Campomasua 2015
Dejlig, luftig og frisk kirsebærfrugt med et charmerende og nærmest fadprøveagtigt præg. Smækker, blød og saftevandsagtig på den fede måde med en lille kant af rosin, hindbær og en pikant lille stenfrugtsbitterhed . Ugens vinhit. Set hos Gallovini. Pris: 99 kr.
Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

UGENS VINHIT
Så har vi smagt på vine fra Argentinas supertanker Catena. Nogle af flaskerne findes stadig på hylderne, mens andre for længst er udsolgt.

# 2010 Nicolas Catena Zapata
Vidunderlig duft af kærnemælk, ymer og kirsebær. Struktureret og tæt med en gang sød lakrids og en dejlig moden garvesyre. 2010 var en kvantitativt lille og kold årgang, hvilket her giver masser af friskhed til vinen. Flot udviklet vin med 9 år på bagen. Ugens vinhit. Set hos Philipson Wine Pris: 595,95 kr.
Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

FEJL I VIN del 1

Må en vin smage af hestesadel eller banan? Og er det en fejl, hvis der er bundfald i flasken?

På Vinexpressen giver vi dig en guide til at vurdere, om en vin er korrekt eller har fejl….

Læs med i første del af vores minitema og fejl i vin

 

 

Ugens vinhit er en ufattelig velbalanceret sag fra Saint-Romain, det man populært kalder udkants-bourgogne. Her gør man ofte de gode køb, og i løbet af ugen har vi smagt Joseph Drouhins hvide, hvor det hele hænger godt sammen.

# Saint-Romain, Joseph Drouhin 2016
Ananas, kiwi og en lille diskret kant af fad. Skarp og mineralsk i munden med en umådelig ren og delikat frugt, der danser pirouetter parallelt med syren. Fremragende vin til prisen – det hele hænger sammen her. Set hos H. j Hansen/ Vinspecialisten Pris: 225 kr. v. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens smagte vineher 

 

 

 

Jeg fristes til at sige ren, renere Vougeraie. For det er lige netop sådan, jeg opfatter Bourgogne-husets vine, da jeg sammen med et par håndfulde journalister og importører smager top og bund i porteføljen.

Særligt overraskende er de hvide vine, som jeg indtil nu kun har haft et lidt perifert kendskab til.

Den absolutte top er selvfølgelig deres Musigny til knap 5000 kr. pr. flaske, som kommer fra dén del af Musigny-marken, man uofficielt kalder for Grand Musigny.
Ifølge Vougeraie må den ikke forveksles med Petit Musigny, selvom der lovgivningsmæssigt ikke er forskel på vinene, der alle hedder Musigny…. det vender vi tilbage til.

 

Test af tysk spätburgunder

Så har jeg i løbet af ugen smagt mig igennem 8 mere eller mindre tilfældige, tyske spätburgundere aka pinot noir, og det må bare konstateres, at kvalitetsniveauet overrasker.

Tyskerne er ved at få styr på deres rødvine, og som Michael Schmidt – Jancis Robinsons udsendte i Tyskland – sagde for nyligt: den sene høst og det dominerende fadpræg, som tidligere var med til at gøre de tyske rødvine jammy og urtegrønne er ved at være forbi.

 

 

 

Simremad og vinen dertil

Efterår og vinter er den tid, hvor den store stegegryde skal i brug til Gullash, Bøf Stroganoff og alle de andre simreretter.

Vi har kigget på kødudskæringerne, grøntsagerne, krydderierne og selvfølgelig vinvalget dertil.

 

Læs også….