Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Ugens vinhit – spansk slubrevin

19.09. Ugens vinhit er en fremragende spanier hvor man har foretaget spontangæring og gæring af hele drueklaser, hvorefter den er lagret 10 måneder i ler-amphora-krukker.

# Finca Sandoval – Fundamentalista 2019, Manchuela (Spanien)
Sexy og åben bærfrugt – ja nærmest renskuret sniffe-de-snif! Fadprøveagtig med en kanonade af friske æblekerner, brombær, mørke oliven, kirsebærsten og et rustikt strejf af stald, der toppes op af et lille viff af smørristede Marie-kiks. Hold da helt kebab, hvor er det godt til prisen! Ugens vinhit. 91. Set hos Jysk Vin…….Read more>>

 

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg 

 

Ugens vinhit – blød velour fra Bourgogne

12.09. Ugens vin kommer fra Côte de Beaune. Sammenhængen mellem pris og kvalitet bringer mig et øjeblik ud af ligevægtstilstand og efterfølgende i ekstase.

# Michel & Marc Rossignol, Côte de Beaune – Clos des Pierres Blanches 2018
Helt vild lækker og intens bourgogne-duft, hvor man finder indslag af solmodne kirsebær, friske hindbær og lidt blå blommesten. Vidunderlig og mostagtig i munden med enorm dybde og struktur for en Côte de Beaune.  Rossignol bryder lydmuren for, hvad en Côte de Beaune normalt kan. Et vanvittigt godt køb! 92 Set hos Supervin ….   Read more>>

 

Vinen til pasta

08.09. Mad og vin fra et bestemt område passer tit sammen. Når vi taler pasta, vil mange sikkert kigge mod hjemlandet Italien. Og det er ikke helt tosset.

I sin grundsubstans er pasta jo let (selvom nogen vil sige, det ligger tungt i maven), og derfor er luftige vine som regel bedre end kraftige.
Og hvis man spiser pastaen, som den bør spises – altså hvor pastaen er i forgrunden – vil unge og friske vine typisk klare sig bedst. Read more>>

 

Ugens vinhit – riesling fra ukendt Mosel-hus

02.09 I ugens løb har vi haft fat i en feinherb (eller halbtrocken, som man også kalder det) fra Weingut Römerhus i Mosel.

# Weingut Römerhof – Necto II, Riesling Feinherb 2018, Mosel (Tyskland)
Dejlig indtagende næse, hvor man finder en mosaik af tropejuice, hyben, mango, ananaskirsebær og et viff af saltlakrids. Ditto i smagen, der bare strutter af frisk frugt som toppes op af en lille restsødme. Afsluttes af et lille fenolisk tørhedsbid, der bider de helt rigtige steder i munden. 91.  Set hos Andrup Vin
…..Read More>>

 

Ugens vinhit – Champagne fra topåret 2012

29.08. Ugens vinhit er en champagne fra P. Louis Martin, og nu kan det godt være, at huset ikke er det mest berømte i området. Men det her er altså bare helt i særklasse godt.

# Champagne – Louis Martin Millesime 2012 (Bouzy)
Fejende flot næse, hvor man finder masser af grønne æbler, ristede mandler og lidt rugbrød toppet op med et lille snift af toffifee og brune æblekerner. Endnu mere lækker i smagen, der strutter af syre og en lille kernebitterhed, der river vidunderligt i munden. I love it. 93-94. Set hos Supervin…. Read more>>

 

 

Verdens bedste rødvinsdruer 2:2

25.08. På Vinexpressen giver vi vores bud på verdens 4 bedste blå druesorter. I sidste uge skrev vi om kongen og dronningen af de blå druer – cabernet sauvignon og pinot noir. I denne uge er vi nået til den bondske charmetrold syrah, og den stramtandede finke, nebbiolo.

Syrah er nok bedst kendt for vinene i den nordlige Rhône-dal. Ligesom pinot noir bliver den let benet, hvis den ikke får tilstrækkeligt med sol, men der skal til gengæld meget varme til, før den bliver decideret tung og kedelig… Read more>>

 

Ugens vinhit – spansk kult

21.08. Ugens vinhit er en vidunderlig og lavsulfiteret hvidvin fra Priorat. Nogen har kaldt Terroir al Limit for en kultproducent, og jeg må nok give dem ret.

# Terroir al Limit – Terroir Historic Blanc 2018
Ultimativt lækker spansk hvidvin, hvor man i næsen finder indslag af kridt, citrus, solmodne gule blommer og en bagkant af hasselnødder, rugbrød og strejf af gær. Ditto i smagen, der er blød og cremet med en enorm intensitet, der flankeres af en top tunet syre og en lille saltet mineraltet. Ugens vinhit. Vox det er godt! 92. Set hos Kjær & Sommerfeldt… Read more>>

 

Verdens bedste rødvinsdruer 1:2

13.08. På Vinexpressen bliver vi tit spurgt: Hvilken drue er verdens bedste? Et godt spørgsmål, hvor svaret ikke er så enkelt, for det kommer det jo an på, hvad man kan lide…
Men når det er sagt, er der druer, som – uanset smagspræferencer – bare er genetisk bedre end andre og har verdensklassestandard. Vi giver vores bud på verdens 4 bedste rødvinsdruer… Read more>>

 

Så godt er Dansk Vin her og nu …

07.08. Danske vinavlere er en samling originaler uden realitetssans. Det ved da næsten enhver bodegagæst. For det er jo indlysende, at man ikke kan lave vin i Danmark, og da slet ikke noget, der kan konkurrere internationalt – eller hvad…

Tjoh måske, men nu skal man jo ikke tro på alverdens bodega-sladder, så derfor har jeg taget et kvalitetstjek på vinene fra Danmarks mest prisvindende vingård, Skærsøgaard, ved Kolding. Read more >>

 

Ugens vinhit – châteauneuf til superpris

30.07. Ugens vinhit kommer fra Châteauneuf du Pape, og der er tale om vin lavet på unge vinstokke fra Château Vaudieu.

# Closerie de Vaudieu 2020 – Châteauneuf du Pape (Frankrig)
Næsen fanger et spændende potpourri af kirsebær, blommesten, lakrids og lidt stødt, sort peber. Ditto i munden med fuld skrald på frugten, der piftes op af et viff af knækkede, grønne grene. Læg dertil en legesyg og let buttet frugtsødme, som afstemmer de sprælske tanniner til perfektion. Ren bossanova i munden. 91. Set hos Philipson Wine. Pris: 129,95 v. 12 flasker. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – Bourgogne-look-a-like fra Limoux

23.07. Ugens vinhit kommer fra Limoux, hvor vinene tit kan forekomme lidt burgundiske i stil. Le Long Chemin er en højt anlagt vin, der særligt i duften sender signalstoffer til bourgogne-hjernen.

# Le Long Chemin Aurelie Viv Limoux 2019
Vidunderlig næse med indslag af ananas, frisk kærnet smør, ristede mandler, nye fade og lidt tropejuice. Saftig i smagen, hvor man finder god intensitet, cremethed og også livlig syre. En seriøs og højt anlagt vin fra det sydfranske Limoux. 89/100 Set hos Andrup Vin Pris: 175 kr. v. 6 flasker…. Read more>>

 

 

Blindtest af hvid bourgogne 2:2

16.07. I anden afdeling af vores blindtest af hvid bourgogne under 300 kroner har vi heller ikke smagt vine fra de helt store hvidvins-kommuner som Puligny og Meursault – men det er til gengæld muligt at finde fremragende pouilly fuissé og bourgogne blanc i det prisniveau… Read more>>

 

Sushi og vinen dertil 

09.07. Tør hvidvin og fisk plejer at være en god kombination. Men sushi kræver noget mere. Langt de fleste vil nemlig toppe sushi´en op med lidt grøn wasabi, sur-søde infærsflager og gennemtrængende soya, der er salt som bare pokker – og det kalder på et helt særligt modspil … Read more>>

 

Blindtest af hvid bourgogne til menneskepriser 1:2

03.07 Hvid bourgogne er blevet en dyr fornøjelse, så jeg satte mig for at undersøge niveauet for områdets mere prisvenlige vine under 300 kroner. Kan man overhovedet gøre et godt køb i hvid bourgogne? Det korte svar er, at det kan man…. Read more>>

 

Ugens vinhit – sommerhit fra Rheingau

26.06 Ugens vin kommer fra en af Rheingaus mest berømte producenter – Robert Weil. Vi smager husets basisvin, der er lidt af et monster til knap 90 kr.

# Robert Weil – Riesling Tradition 2020
Rigtig Rheingau-vin med en indtagende duft af citrus og grønne æbler glaseret med en bagkant af stikkelsbær, lidt kridt og en bid havsalt. Uhyre velsmagende med en lille poleret bærsødme og en syre, der spænder godt op om frugten og giver rankhed, intensitet og nærvær. Fremrangende køb til prisen. 91/100. Set hos Jysk Vin Pris: 89,95 v 6 flasker…Read more>>

 

 

Danskervin fra New York – kan det drikkes

21.06. Det er uomtvisteligt, at New York er mere kendt for Sex and the City, Modern Art og Frihedsgudinden end for deres vine, men der er overraskelser i blandt. Ved en smagning for nyligt blev det klart, at særligt vinhusene i Finger Lakes kan noget specielt.

New York har 7 store vinområder eller AVAer som man kalder dem….. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – stjerneskud fra Toscana

14.06. Ugens vinhit kommer fra det upåagtede Maremma, der ligger lidt syd for Bolgheri. Vi har smagt på Polizianos Mandrone di Lohsa, der viser området fra sin bedste side.

# Poliziano – Mandrone di Lohsa 2018
Så går vi på vingerne med et stormløb af blå blommesten og friske røde bær på næsen, strejf af maltbolsje, apotekerskuffe, blyant, chokolade og friskskåret tobak. Smagsmæssigt modernistisk med en del fadpræg, men hold nu kæft, hvor er det godt lavet……  Ugens vinhit. 91-92/100. Set hos Supervin
…. Read more >>

 

 

Vinen til grill må ikke være for tør

08.06. Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til sommerens grill-retter! Den simple tommelfingerregel er, at man bare kan snuppe en oversøisk. En chardonnay eller en shiraz. Det er de enkle svar, men grillmad kan jo være hvad som helst. Lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Så vi giver lige nogle supplerende regler…

Når vi snakker grill-mad, er der en gylden regel: vinen må ikke være for tør…..Read more>>

 

Ugens vinhit – syndig saft fra Rheinhessen

02.06. Ugens vinhit kommer fra et af verdens mest interessante distrikter i øjeblikket, nemlig Rheinhessen.

# Steitz riesling Trocken 2019 – Neu-Bamberg, Rheinhessen
Vidunderlig og let peachy i duft med en kant af rød grape, kiwi, knækkede grene og lidt friske æbler. Og smagen: olalaah den er lækker. Dyb og kompleks med en stram og ubarmhjertig syre, der er så knivskarp som en nysleben japansk kokkekniv i aogami-stål. Læg dertil en ordentlig skefuld grape og lidt dugvåde flintesten. Bum bummelum…. Set hos Mr. Ruby. 93-94/100.    Read more>>

 

 

Læs også….