Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

SIMREMAD OG VINEN DERTIL

Efterår og vinter er den tid, hvor den store stegegryde skal i brug til Gullash, Bøf Stroganoff og alle de andre simreretter.

Vi har kigget på kødudskæringerne, grøntsagerne, krydderierne og selvfølgelig vinen dertil.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg 

 

UGENS VINHIT
Tyskerne går mod lavere alkohol og mere mineralitet i deres hvidvine. I løbet af ugen har vi smagt på flere supermineralske vine med en syre, der springer flik-flak på tungen.

# Theo Minges – Riesling Gleisweiler 2017, Pfalz
Masser af friske grønne æbler, et lille strejf af papaya og hidsig kiwi. Slank og nærmest anæmisk i munden med en gnistrende friskhed og knivskarp grapeagtig syre. Og så er alkoholen holdt nede på et minimum (11,5%). Flot mineraltet. Ugens vinhit. Set hos Rotunden.Pris: 2 flasker 250 kr. Tjek  den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

  

UGENS VINHIT
Jeg troede ikke mine egne smagsløg, da jeg smagte ugens vinhit, en flaske mousserende fra Sydafrika. Men Charles Fox´s Blanc de Blanc er enestående lækkert – selvfølgelig lavet på champagnemetoden. Vi har jeg smagt på vin fra Winelovers, og de bedste er valgt ud her…

# Charles Fox – Blanc de Blanc 2015
Helt vildt lækker champagne-agtig næse, hvor man finder toner af æblekerne, kridt, lidt rugbrød og en skefuld ristede nødder. En vidunderlig syre bringer alt i balance her. Den bedste Sydafrikanske mousserende vin, jeg længe har smagt. Set hos Winelovers. Pris: 323,75 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

  

Min jagt på “billig” bourgogne 

Et glas pinot noir om dagen burde være lovpligtigt, måske endda en del af Sundhedsstyrelsens officielle kostvejledning. Men priserne er opskruede, når det gælder god pinot. Særligt i Bourgogne.

Men hvilke vinhuse laver de gode køb, og er der noget at hente i den nye årgang 2018, som snart dukker op på de danske hylder?
Vi har været et smut i Bourgognes vinkældre og tjekket årgang 2018 ud og samtidigt fundet nogle scoops, der måske ikke kan betegnes som helt billige, men som er value for money ….

 

Ugens vine er en samling lækre “blandede bolsjer” fra Mr. Ruby, Rotunden og Winelovers

Forrest i feltet ligger #Elitia 2017 fra Emporada, der besidder indslag af brombær, røde bolsjer og kandis toppet op med lidt røget fad. Ditto i smagen, der er maskulin og bredskuldret med masser af dybde, koncentration og struktur. Minder lidt om god Priorat. En spændende fætter fra det ukendte område Emporada i det nordøstlige Spanien. Set hos Rotunden. Pris: 2 flasker 520 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

  

Vinen til svampe

Svampesæsonen er skudt i gang, men hvilke vine er egentlig de bedste til svampe?

Ganske vist er svampe meget forskellige i smag – lige fra den lidt ferske, hvide champignon til de meget karakterfulde trøfler og morkler – men der er dog nogle fællestræk, som gør visse vine mere egnede end andre. Langt de fleste svampe er kødfulde i smagen med en kant af noget hengemt, og det kalder typisk på klassiske vine såsom …..

 

 

Ugens vinhit
Så har jeg smagt på spanske vine fra Danmarks bedste vinsupermarked Rotunden, og der er flere stjerneskud i blandt. Særligt producenten Josep Grau overrasker med et nærmest Rayas-smagende vidunder.

# Josep Grau – Rogers 2016
Vidunderlig luftighed i duft med toner af jordbær, kirsebærsten og en bagkant af youghurt. Ligeså luftig og delikat i smagen. Overraskende elegance for en garnacha fra Mont Sant. Et nærmest Rayas-smagende vidunder med masser af mumsfaktor. Den skal på mit julebord. Jeg er solgt og cyklen er pumpet! Set hos Rotunden. Pris: 2 fl. 520 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

Ugens Vinhit kommer fra et af mine yndlingshuse i Rheingau, Chat Sauvage, og jeg har spurgt mig selv: what is not to like?

# Chat Sauvage Lorcher Kapellenberg 2015 (Rheingau). Vidunderlig duft af friske kirsebær og blommesten. Ren, stilfuld og utrolig elegant pinot noir med en smooth textur og en syre, der springer flik flak på tungen. Meget burgundisk og overvældende god, tysk pinot. Ugens vinhit. Set hos H. J. Hansen/Vinspecialisten. Pris: 449 kr. v. 2 flasker. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

 

Øko-bølgen ruller i Spanien

Kan Valencia lave vin, der smager af andet end udkogt marmeladevand? Og er det muligt at lave bourgogne-smagende vin på spanske druer?

Er øko-bølgen et trut i en trompet, og er de lavsulfiterede vine bare en døgnflue? Tag med på økomessen FIVE-bio i Spanien….

Vi lander i det nordlige del af Spanien – nærmere bestemt Pamplona. Målet er fordybelse i spanske økoproducenter og blive klogere på nye tendenser, upcoming-regioner og stjerneproducenter fra hele Spanien.

 

 

Ugens Vinhit
Jeg har efterhånden smagt på Pupilles vine mange gange, og det er i min optik et af de vinhuse, der laver de bedste Toscana-køb. I denne uge brillerer Pelofino, som er gjort på sangiovese, cabernet sauvignon og syrah. Men også deres morellino di scansano giver virkelig value for money.

# Pelofino, Fattoria Le Pupille 2018 (Toscana)
Super lækker Toscana-vin af kirsebær, knækkede grønne grene, stald og lidt underskov. Ret intens og koncentreret vin i det her prisniveau. Jeg er fan. Ugens vinhit.
Set hos Gallovini. Pris 75 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

UGENS VINHIT
I denne uge er det Weingut Griesel, der leverer en fejende flot konkurrent til champagne – lavet på pinot noir.

# Griesel – Pinot 2015 Brut Nature, Hessische Bergstrasse
Vidunderlig duft af æblekerne, let ristede nødder, brød, en kant af kridt og gær. Saftig og ren i munden med et toplækkert bid og en ultra stram og tør benethed, der bider de helt rigtige steder i munden. En af de bedste tyske mousserende vine, jeg nogensinde har smagt. Set hos Mr. Ruby. Pris 349 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

Vin og serveringstemperatur

Dengang jeg var dreng, var det god latin at kaste rødvinen på varmeapparatet en halv time før den skulle drikkes.

Og hvis den smagte surt, kunne man lige putte en sukkerknald ned i flasken for at gøre den mere blød og rund.
I dag drikker langt de fleste deres rødvin ved stuetemperatur, mens de snupper hvidvinen direkte fra køleren.

Men ved hvilken temperatur får man egentlig mest ud af vinen? Læs med her

 

 

UGENS VINHIT kommer fra et af de Bourgogne-huse, hvor det stadig er muligt at gøre et godt køb – nemlig Domaine Bellene. Vi har smagt os gennem en del af husets vine og fundet et fantastisk vinhit blandt de hvide vine.

# Domaine Bellene, Savigny – Les Beaune Blanc, 2016.
Super lækker duft af ristede kaffebønner, citrus, ananas og lidt velhængt flæskekød. Totalt sexy og elegant i munden med en lille bagkant af mineraler og kridt. Et brag af en vin til prisen. Ugens vinhit. Set hos Theis Vine. Pris: 219,95 v. 6 flasker. Tjek også den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her

 

 

UGENS VINHIT kommer fra Weingut Jakob Schneider i Tyskland, og jeg må bare sige, at jeg er i chok over, hvor meget vin, det er lykkedes at få ned i flasken.

#Weingut Jakob Schneider, Riesling halbtrocken 2018. Nahe (Tyskland)
Super lækker duft af klassisk riesling: masser af undermodne, grønne æbler og rød grape. Slank, ren og saftig Nahe-vin til en hysterisk lav pris! Der står godt nok Halbtrocken på flasken, men i min mund smager den smager faktisk mere som en trocken. I am speechless. Ugens vinhit. Set hos Jysk Vin. Pris: 79 kr. v. 6 flasker (1 liter).Pris: 129kr. v. 6 flasker. Pris: 280 kr. V. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her

 

 

 Vinen til grill

Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til grillmad? Den simple tommelfingerregel er: Nup oversøisk. Skal den være hvidt, så vælg en chardonnay. Skal den være rødt, prøv en shiraz (alternativt zinfandel, merlot eller grenache).

Det er de enkle svar, men grillmad kan jo være hvad som helst. Lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Så vi giver lige nogle supplerende regler…

 

 

Læs også….