Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Ugens vinhit – sydafrikaner i verdensklasse

21.10. Ugens vin kommer fra det sydafrikanske hus Babylonstoren i Paarl, og jeg må bare sige, at jeg er i chok. Det her er simpelthen noget af det bedste, jeg nogensinde har smagt fra Sydafrika.

# Babylonstoren – Nebukadnesar 2017, Paarl: Vanvittig dyb, intens og karakterfuld næse, der oser af solbær, tobak, cedertræ og ymer chunket op med et strejf af grøn peber og urt på den absolut fede måde. Voldsom lækker vin med en flot balanceret koncentration og garvesyrestruktur, der bider de helt rigtige steder i munden. Vidunderlig bordeaux-wannabe. Mums med mums på toppen! 93-94. Set hos: Wine Lovers ………. Read more>>

 

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg 

 

Ugens vinhit – terroirvin fra Nahe

15.10. Ugens vinhit kommer fra Weingut Tesch, der viser et af de reneste Nahe-udtryk, man kan opdrive.

# Tesch – Löhrerberg Riesling 2020, Nahe: I min verden Tesch´s signaturvin, der besidder alt, hvad en god riesling skal have. Et stormløb af grønne grene og rød grape tilsat et skvis af æblekerner, knap modne abrikoser og en bagkant af skifer. Dyb, totalt stram og rank med en enorm intensitet og et bid, der river de helt rigtige steder i munden. Spændstig som en finlemmet araberhingst. Vox det er godt – ugens vinhit! 94 Set hos Supervin …. Read more>>

 

Opbevaring af vin – hvor meget kan en vin tåle?

08.10. Kan man proppe sin vin i fryseren – eller lade den ligge ovenpå et varmeapparatet i længere tid? Vi har foretaget et eksperiment, der udsatte fire ens vine for forskellige behandlinger for at afklare, hvor ekstreme opbevaringsbetingelser en vin kan klare, uden den tager skade? Read more…>>

 

Ugens vinhit – Mosel, når det er bedst

02.10. Ugens vinhit kommer fra Mosel-huset Weingut Reverchon, og endnu engang får den mit vinøse kompas til at stå i vater. …

# Weingut Reverchon – Ockfener Bockstein Riesling Alte Reben 2019: Sitrende og vanvittig flot næse, hvor man finder indslag af rød grape, skifer, nektarin, begyndende toner af petroleum og stikkelsbær. Smagen er elegant med en enorm længde og emalje-switchende syre, der springer flik-flak på tungen. Læg dertil det et lille lækkert bitterriv og en lille saltet mineralitet i afslutningen. Fremragende Mosel-vin.  Ugens vinhit! 93. Set hos Mr. Ruby   ….. Read more >>

 

Ugens vinhit – vampyrvin fra Valencia

26.09. Ugens vinhit er en sjældent god spanier fra vinhuset Mustiguillo. Druen er den spanske bobal, der giver renskurede, velstrukturerede og blodrige vine, når det er bedst – og det er Mustiguillo!

# Mustiguillo Finca Terrerazo – Vino De Pago Bobal 2018,
Voldsom dyb næse, hvor man finder indslag af brombær, brændte flintesten, lidt kærnemælk, stødt sort peber og et bagtæppe af lakrids. Blodrig og intens vampyrvin med en vidunderlig dybde, der flankeres af en saftig garvesyre, som griber tilpas fat om frugtsødmen. Jeg er i ekstase….  93
Set hos Supervin……..Read more>>

 

 

Vinen til rodfrugter

23.09 Selvom vi jo stort set kan få rodfrugter året rundt, er det nu som om, rodfrugter og efterår hænger sammen.

Rodfrugter er naturligvis meget forskellige i smag, men der er vine, som er bedre egnede til den slags end andre. Når snakken falder på rodfrugter er nøgleordet “sødme”. Udover den danske kartoffel, som er ret neutral i smag, har de fleste rodfrugter en snert af noget sødt over sig, og det kalder på en “særlig” type af vin…. Read more>>

 

Ugens vinhit – spansk slubrevin

19.09. Ugens vinhit er en fremragende spanier hvor man har foretaget spontangæring og gæring af hele drueklaser, hvorefter den er lagret 10 måneder i ler-amphora-krukker.

# Finca Sandoval – Fundamentalista 2019, Manchuela (Spanien)
Sexy og åben bærfrugt – ja nærmest renskuret sniffe-de-snif! Fadprøveagtig med en kanonade af friske æblekerner, brombær, mørke oliven, kirsebærsten og et rustikt strejf af stald, der toppes op af et lille viff af smørristede Marie-kiks. Hold da helt kebab, hvor er det godt til prisen! Ugens vinhit. 91. Set hos Jysk Vin…….Read more>>

 

Ugens vinhit – blød velour fra Bourgogne

12.09. Ugens vin kommer fra Côte de Beaune. Sammenhængen mellem pris og kvalitet bringer mig et øjeblik ud af ligevægtstilstand og efterfølgende i ekstase.

# Michel & Marc Rossignol, Côte de Beaune – Clos des Pierres Blanches 2018
Helt vild lækker og intens bourgogne-duft, hvor man finder indslag af solmodne kirsebær, friske hindbær og lidt blå blommesten. Vidunderlig og mostagtig i munden med enorm dybde og struktur for en Côte de Beaune.  Rossignol bryder lydmuren for, hvad en Côte de Beaune normalt kan. Et vanvittigt godt køb! 92 Set hos Supervin ….   Read more>>

 

Vinen til pasta

08.09. Mad og vin fra et bestemt område passer tit sammen. Når vi taler pasta, vil mange sikkert kigge mod hjemlandet Italien. Og det er ikke helt tosset.

I sin grundsubstans er pasta jo let (selvom nogen vil sige, det ligger tungt i maven), og derfor er luftige vine som regel bedre end kraftige.
Og hvis man spiser pastaen, som den bør spises – altså hvor pastaen er i forgrunden – vil unge og friske vine typisk klare sig bedst. Read more>>

 

Ugens vinhit – riesling fra ukendt Mosel-hus

02.09 I ugens løb har vi haft fat i en feinherb (eller halbtrocken, som man også kalder det) fra Weingut Römerhus i Mosel.

# Weingut Römerhof – Necto II, Riesling Feinherb 2018, Mosel (Tyskland)
Dejlig indtagende næse, hvor man finder en mosaik af tropejuice, hyben, mango, ananaskirsebær og et viff af saltlakrids. Ditto i smagen, der bare strutter af frisk frugt som toppes op af en lille restsødme. Afsluttes af et lille fenolisk tørhedsbid, der bider de helt rigtige steder i munden. 91.  Set hos Andrup Vin
…..Read More>>

 

Ugens vinhit – Champagne fra topåret 2012

29.08. Ugens vinhit er en champagne fra P. Louis Martin, og nu kan det godt være, at huset ikke er det mest berømte i området. Men det her er altså bare helt i særklasse godt.

# Champagne – Louis Martin Millesime 2012 (Bouzy)
Fejende flot næse, hvor man finder masser af grønne æbler, ristede mandler og lidt rugbrød toppet op med et lille snift af toffifee og brune æblekerner. Endnu mere lækker i smagen, der strutter af syre og en lille kernebitterhed, der river vidunderligt i munden. I love it. 93-94. Set hos Supervin…. Read more>>

 

 

Verdens bedste rødvinsdruer 2:2

25.08. På Vinexpressen giver vi vores bud på verdens 4 bedste blå druesorter. I sidste uge skrev vi om kongen og dronningen af de blå druer – cabernet sauvignon og pinot noir. I denne uge er vi nået til den bondske charmetrold syrah, og den stramtandede finke, nebbiolo.

Syrah er nok bedst kendt for vinene i den nordlige Rhône-dal. Ligesom pinot noir bliver den let benet, hvis den ikke får tilstrækkeligt med sol, men der skal til gengæld meget varme til, før den bliver decideret tung og kedelig… Read more>>

 

Ugens vinhit – spansk kult

21.08. Ugens vinhit er en vidunderlig og lavsulfiteret hvidvin fra Priorat. Nogen har kaldt Terroir al Limit for en kultproducent, og jeg må nok give dem ret.

# Terroir al Limit – Terroir Historic Blanc 2018
Ultimativt lækker spansk hvidvin, hvor man i næsen finder indslag af kridt, citrus, solmodne gule blommer og en bagkant af hasselnødder, rugbrød og strejf af gær. Ditto i smagen, der er blød og cremet med en enorm intensitet, der flankeres af en top tunet syre og en lille saltet mineraltet. Ugens vinhit. Vox det er godt! 92. Set hos Kjær & Sommerfeldt… Read more>>

 

Verdens bedste rødvinsdruer 1:2

13.08. På Vinexpressen bliver vi tit spurgt: Hvilken drue er verdens bedste? Et godt spørgsmål, hvor svaret ikke er så enkelt, for det kommer det jo an på, hvad man kan lide…
Men når det er sagt, er der druer, som – uanset smagspræferencer – bare er genetisk bedre end andre og har verdensklassestandard. Vi giver vores bud på verdens 4 bedste rødvinsdruer… Read more>>

 

Så godt er Dansk Vin her og nu …

07.08. Danske vinavlere er en samling originaler uden realitetssans. Det ved da næsten enhver bodegagæst. For det er jo indlysende, at man ikke kan lave vin i Danmark, og da slet ikke noget, der kan konkurrere internationalt – eller hvad…

Tjoh måske, men nu skal man jo ikke tro på alverdens bodega-sladder, så derfor har jeg taget et kvalitetstjek på vinene fra Danmarks mest prisvindende vingård, Skærsøgaard, ved Kolding. Read more >>

 

Ugens vinhit – châteauneuf til superpris

30.07. Ugens vinhit kommer fra Châteauneuf du Pape, og der er tale om vin lavet på unge vinstokke fra Château Vaudieu.

# Closerie de Vaudieu 2020 – Châteauneuf du Pape (Frankrig)
Næsen fanger et spændende potpourri af kirsebær, blommesten, lakrids og lidt stødt, sort peber. Ditto i munden med fuld skrald på frugten, der piftes op af et viff af knækkede, grønne grene. Læg dertil en legesyg og let buttet frugtsødme, som afstemmer de sprælske tanniner til perfektion. Ren bossanova i munden. 91. Set hos Philipson Wine. Pris: 129,95 v. 12 flasker. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – Bourgogne-look-a-like fra Limoux

23.07. Ugens vinhit kommer fra Limoux, hvor vinene tit kan forekomme lidt burgundiske i stil. Le Long Chemin er en højt anlagt vin, der særligt i duften sender signalstoffer til bourgogne-hjernen.

# Le Long Chemin Aurelie Viv Limoux 2019
Vidunderlig næse med indslag af ananas, frisk kærnet smør, ristede mandler, nye fade og lidt tropejuice. Saftig i smagen, hvor man finder god intensitet, cremethed og også livlig syre. En seriøs og højt anlagt vin fra det sydfranske Limoux. 89/100 Set hos Andrup Vin Pris: 175 kr. v. 6 flasker…. Read more>>

 

 

Blindtest af hvid bourgogne 2:2

16.07. I anden afdeling af vores blindtest af hvid bourgogne under 300 kroner har vi heller ikke smagt vine fra de helt store hvidvins-kommuner som Puligny og Meursault – men det er til gengæld muligt at finde fremragende pouilly fuissé og bourgogne blanc i det prisniveau… Read more>>

 

Sushi og vinen dertil 

09.07. Tør hvidvin og fisk plejer at være en god kombination. Men sushi kræver noget mere. Langt de fleste vil nemlig toppe sushi´en op med lidt grøn wasabi, sur-søde infærsflager og gennemtrængende soya, der er salt som bare pokker – og det kalder på et helt særligt modspil … Read more>>

 

Læs også….