Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Ugens vinhit – halvtør tysker fra tyske Spindler Lindenhof

10.01. Vi har i løbet af ugen smagt på en halbtrocken riesling med en smule restsødme, som giver lidt fylde og blødhed og i øvrigt passer fremragende til milde og let salte oste.

# Spindler Lindenhof – 2020, Deidesheimer Nonnestück (halbtrocken): Toplækker næse, der strutter af fersken, æbler og en bagkant af rød grape. Blød og rig i munden, lige som en halbtrocken skal være. Afsluttes af en opstrammende og delikat syre, der væver sig elegant ind i frugten. Klassisk riesling fra Pfalz til en rigtig fornuftig pris. 90 Set hos Jysk Vin…    Read More>>

 

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg 

 

Årets mest læste artikel på Vinexpressen 2021

04.01. Som de forrige år har vi kigget på, hvilke artikler, der har været læst mest i året, der gik.

Overraskende nok har det mest besøgte indlæg været ét om Frankrigs måske bedst bevarede hemmelighed fra Cognac-området, Pineau des Charentes, en enestående dessertvin, som er fremragende til skimmeloste, foie gras og søde desserter.

Read more>>

 

 

Ugens vinhit – sød vin fra Amarone-land

30.12 Ugens vinhit kommer fra a amarone-producenten Vivaldi, som har begået et lille mesterværk til prisen.

# Vivaldi – Recioto della Valpolicella 2018: Olalah for en recioto! Sødmefuld duft med en dyb bundklang af brombær, kirsebær, lidt neglelak på den overfede måde toppet op med et smækkys af rosiner. Læg dertil en danseglad sødme og et viff af teblade, der afsluttes af en vidunderlig syre og bitterhed.  Saftig og tæt recioto med masser af ekstraktion. Vi svæver – ugens vinhit!  93 Set hos Andrup Vin  ………..  Read more>>

 

 

Ugens vinhit – fransk vildgæret cider

23.12. Ugens vinhit er faktisk slet ikke en vin, men en cider!

# Kupela Hard Cider – Cidre Brut Basque: Brune æblekerner og lidt kongen af Danmark i duft. Sprudler af friskhed og lette bobler i smagen, der toppes op af lækkert og pikant syrebid. Enormt lang i munden, og så den hænger bare ved og ved og ved. Slank og benet på den helt rigtige måde.  Vildgæret og naturlig cider fra Kupelas. Lavet af lokale baskiske cideræbler uden tilsætningsstoffer og svovl. Bravo. 95  Set hos Ciderrevolution …… Read more>>

 

 

Blindsmagning af nytårs-champagner del 2:2

20.12. Så er der pedal: Billecart-Salmon, Piollot og André Clouet er bare nogle af de vintage-champagner, der får Vinexpressens vinpoliti helt op på lakridserne og bringer os i tidligt nytårshumør!

Andet  heat af vores årlige blindsmagning er faktisk endnu bedre end første heat, og det viser samtidigt, at man kan få fremragende champagner til “helt ned til” 350 kr. flasken …. Read more>>

 

Hvad er bedst til JULEMAD med hele svineriet?

15.12. Sidste år afprøvede jeg blandt andet en østrigsk hvidvin og en champagne, da en god vinven foreslog det.

Begge var efter min opfattelse for lette i munden og fungerede ikke optimalt. Vinexpressen giver dig bud på, hvilke vine, du så skal gå efter …. og hvad du for alt i verden IKKE må åbne juleaften.

Den fede gås, anden og flæskestegen med rødkål, syltede agurker og svedsker er krævende. Vinen skal kunne mange ting på én gang….. Read more >>

 

Blindtest af nytårs-champagner del 1:2

10.12 .Orv manner! Der er er fuld skrald og masser af spark i raketten i årets blindsmagning af vintage-champagne.
Doyards blanc de blanc overrasker maximalt, men en non-vintage-joker nærmest chokerer på grund af det høje niveau…….. Read more>> 

 

Ugens vinhit – flere overraskelser fra Portugal

05.12. I denne uge er vi stødt på et superkøb til omkring en halvtredser fra Douro i Porugal.

# Quinta do Estanho – Quinta do Estanho Superior Red 2017, Douro: Vidunderlig næse, hvor vi har en fin lille symfoni af brombær, lidt tobak, lakrids og en gnist af eg. Blød, rig og cremet i munden, og samtidig flot struktureret med en god kombination af frugtsødme og sprælske tanniner. Jeg er fan. Et fremragende køb på portvinsdruerne touriga nacional, touriga franca og tinta roriz. 90. Set hos Portugalvineyards…..Read more>>

 

 

Stilændringer på vej i Apulien..

30.11. Elegant vin fra støvlehælen? Det lyder måske som en joke, men i det syditalienske er man så småt ved at skifte kurs, og efter en smuttur til Apulien er jeg overbevist om, at der er positive ændringer på vej. … Read more>> 

 

Ugens vine – overraskelser fra Portugal

25.11. Ugens vinhit kommer fra Portugal, som i mange år har haltet lidt bagefter på det danske marked, men der er overraskelser i blandt.

# Quinta Nova – Grainha Reserva 2019, Douro:
Dyb og temmelig intens næse, hvor man finder indslag af mørke bær, en lille smule tyrkisk peber, lakrids, chokolade, krydderier, ymer og en bagkant af ristet fad. Pur ung i smagen, der strutter af frisk frugt i kombination med masser af saftig tannin og en lækker støddæmpende frugtsødme…. “Surprisingly good – 92/100” Set hos: Portugalvineyards…..Read more>>

 

 

Ugens vinhit – verdensklasse fra Mosel

20.11. Dét her har jeg har ventet på i mindst et årti! En tysk pinot noir, der har verdensklasse og ligger på højde med de helt store vine fra bourgogne.

# Daniel Twardowski – Pinot Noir 2018, Hofberg Reserve:
Hold da helt kaje – fryd på flaske. Indtagende og dyb næse, hvor man finder indslag af koncentrerede kirsebær, blå stenfrugt, lidt medicinskab og kamfer under overfladen. Ufattelig intensitet i munden med en vanvittig flot og læskende syre, der forstærker pinot-præget maximalt. Twardowski overtager i dette øjeblik tronen fra Rudolf Fürst.  Ugens vinhit. 96.    Set hos Mr. Ruby….    Read more>>

 

Sherry – traditionalisten og anarkisten

14.11. På den spanske sydkyst finder vi Jerez. Området er hjemsted for sherryen, der efter manges mening er en af landets mest undervurderede vine.

På Vinexpressen har vi taget turen til Andalusien for blandt andet lave et statustjek på 2 af områdets mest interessante huse: Lustau, der af mange betegnes for at være kongen af Sherry og Ximenez-Spinolo, som anses for at være lidt af en anarkist, der tænker sherry og vin på en helt anden måde end alle andre… Read more>>

 

 

 

Ugens vinhit – champagne fra ukendt vinhus

09.11. Ugens vinhit kommer fra champagne-huset Beurton, der ligger i hjertet af Vallée de la Marne.

# Champagne Beurton & Fils Brut Reserve 424:
Så er der pedal! Ja nærmest erotisk alkymi på flaske. Helt vidunderlig duft af citrus, pivfriske æbler, strejf af gær, begyndende toner af ristet brød, chokolade, kridt og tavlesvamp. Beurton strutter af frisk frugt i kombination med en sitrende syre, der hopper og danser på tungen. Sart og feminin, men samtidig med en enorm stamina. Den skal på mit nytårsbord. Ugens vinhit. 93. Set hos Andrup Vin …… Read more>>

 

 

Ugens vinhit – fuldmoden champagne

03.11. Ugens vin kommer fra Champagne, og der er tale om en fuldmoden blanc de blanc fra vinhuset G. H. Martel, der nærmest er umulig at spytte …

# Champagne G. H. Martel – Blanc de Blanc 2002:
Helt vidunderlig duft af rugbrød, ristede mandler, lidt Toffi Fee, æblekerner, et viff af fernis og ymer. Monster lækker og perfekt moden champagne, som er umulig at spytte … i munden har vi den klassiske blanc de blanc syre, nerve og renhed, og så bliver den bare ved og ved som et Duracell batteri. Ugens Vinhit. 93 Set hos Supervin.. Read more>>

 

 

Hvad er sherry – vintyper, stilarter og definitioner   

29.10. Når man besøger sherryens hjemby Jerez, finder man hurtigt ud af, at sherry er mange ting og spænder vidt. Lige fra de knastørre finoer til de søde cream sherryer, der smager lidt henad gamle dage i selskab med mormor og nøddeknas til jul.

Men hvad er forskellen på en Fino og en Manzanilla, og hvornår kan men kalde en sherry for Palo Cortado?

Vi tager et kig på stilarter, definitioner, de mange betegnelser og vintyper…. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – sydafrikaner i verdensklasse

21.10. Ugens vin kommer fra det sydafrikanske hus Babylonstoren i Paarl, og jeg må bare sige, at jeg er i chok. Det her er simpelthen noget af det bedste, jeg nogensinde har smagt fra Sydafrika.

# Babylonstoren – Nebukadnesar 2017, Paarl: Vanvittig dyb, intens og karakterfuld næse, der oser af solbær, tobak, cedertræ og ymer chunket op med et strejf af grøn peber og urt på den absolut fede måde. Voldsom lækker vin med en flot balanceret koncentration og garvesyrestruktur, der bider de helt rigtige steder i munden. Vidunderlig bordeaux-wannabe. Mums med mums på toppen! 93-94. Set hos: Wine Lovers ………. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – terroirvin fra Nahe

15.10. Ugens vinhit kommer fra Weingut Tesch, der viser et af de reneste Nahe-udtryk, man kan opdrive.

# Tesch – Löhrerberg Riesling 2020, Nahe: I min verden Tesch´s signaturvin, der besidder alt, hvad en god riesling skal have. Et stormløb af grønne grene og rød grape tilsat et skvis af æblekerner, knap modne abrikoser og en bagkant af skifer. Dyb, totalt stram og rank med en enorm intensitet og et bid, der river de helt rigtige steder i munden. Spændstig som en finlemmet araberhingst. Vox det er godt – ugens vinhit! 94 …. Read more>>

 

 

Opbevaring af vin – hvor meget kan en vin tåle?

08.10. Kan man proppe sin vin i fryseren – eller lade den ligge ovenpå et varmeapparatet i længere tid? Vi har foretaget et eksperiment, der udsatte fire ens vine for forskellige behandlinger for at afklare, hvor ekstreme opbevaringsbetingelser en vin kan klare, uden den tager skade? Read more…>>

 

Ugens vinhit – Mosel, når det er bedst

02.10. Ugens vinhit kommer fra Mosel-huset Weingut Reverchon, og endnu engang får den mit vinøse kompas til at stå i vater. …

# Weingut Reverchon – Ockfener Bockstein Riesling Alte Reben 2019: Sitrende og vanvittig flot næse, hvor man finder indslag af rød grape, skifer, nektarin, begyndende toner af petroleum og stikkelsbær. Smagen er elegant med en enorm længde og emalje-switchende syre, der springer flik-flak på tungen. Læg dertil det et lille lækkert bitterriv og en lille saltet mineralitet i afslutningen. Fremragende Mosel-vin.  Ugens vinhit! 93. Set hos Mr. Ruby   ….. Read more >>

 

Læs også….