Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Mad & Vinsammensætning – del 1:2

En kendt vinskribent har engang sagt, at man ikke behøver at gå så meget op i det med mad- og vinsammensætning, for man har jo ikke begge dele i munden på samme tid…
Men selvom man ikke skal gøre det mere kompliceret end højst nødvendigt, så er der nu nogle huskeregler, som gør det hele meget sjovere. Grundregel nr. 1: sødme i maden kræver sødme i vinen..
Read more>>

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg  

 

UGENS VINHIT – monster-riesling fra NZ

Kan de lave sød vin i New Zealand. Ja, så afgjort. I løbet af ugen har vi blandt andet smagt på Blank Canvas, der får englene til at synge og danse piruetter på tungen.

# Blank Canvas 2018 – Riesling (New Zealand)
Helt, helt vidunderlig duft af tropefrugt, bivoks, rosin og mango. Enorm ekstraktrigdom og syre. Smager som stor trocken-beerenauslese. Orks, den smager godt. I just love it! Verdensklasse. Ugens vinhit. Set hos Winelovers. Pris: 266kr.Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales …Read more>>

 

 

 

UGENS VINHIT – rustik fætter fra Rhône

Ugens vinhit er blot en Vin de France fra producenten Gonnet. Druematerialet er grenache fra Rhône-dalen, og den smager da også som en sådan.

# Vin de France, Guillaume Gonnet, 2018 (Frankrig)
Let perlende på tungen med ocenaer af rustik charme og en åben frugt med indslag af jordbær, rabarberkompot og en lille volatil syre, der kombineres med strejf af læder, hest og en lille frugtsødme på toppen. Jeg er fan af prisvenlig vin med med masser af karakter. Set hos Bevco Pris: 89 kr. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … Read more>>

 

 

Blindsmagning af nytårschampagner del 2/2

Årets blindsmagning af nytårschampagner i 2020 er opdelt i to heats af 10 vine. I første heat havde vi de prisvenlige bobler fra 200 kr. – 350 kr. I denne runde er turen så kommet til champagner mellem 350 og 600 kr. Testvinder Egly-Ouriet er svinsk lækker i munden, men det måske mest overraskende er vores engelske joker fra Nyetimber, der sniger sig ind i top 3. Doyard er et dampende lækkert tigerbrøl, der smager endnu bedre, når boblerne dunster af. Og udskældte Deutz leverer igen, igen…Read more>>

 

UGENS VINHIT – flot vin fra danskejet slot

I denne uge skal vi til det danskejede slot Château Gourran i Bordeaux, og det skal indrømmes, jeg af flere omgange har været begejstret.

# Château Gourran 2008 Cadillac Côtes de Bordeaux
Masser af cedertræ, blyant, underskov, lidt svampekompot, en lille kant af kernemælk og solbær. Klassisk og struktureret Bordeaux med masser af struktur i form af garvesyre og elegance. Flot modnet luksus-Bordeaux til en god pris.
Set hos Gourran.dk og forskellige Meny´er Pris: 955 kr. v. 6 flasker. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales …Read more>>

 

UGENS VINHIT – Champagnedræber

Ugens vinhit fra Charles Fox er lidt af en champagne-dræber fra Sydafrika. Vi har flere gange smagt vinene , og hver eneste gang er det en fornøjelse og overraskelse så tæt man kommer på champagne i stil.

# Charles Fox Cipher Brut 2012, Elgin Sydafrika
Helt vidunderlig, moden og meget champagneagtig næse, hvor man finder indslag af ristede nødder, maltbolsje og en kant af citrus. Saftig og laber i munden med en blød og cremet mousse og en viril syre, der tager lidt æbleskræl i pulverform under armen. Set hos Winelovers Pris: 389 kr. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales …Read more>>

 

Vinen til julemaden

Hvad er bedst til JULEMAD med hele svineriet? Sidste år afprøvede jeg blandt andet en østrigsk hvidvin og en champagne, da en god vinven foreslog det.

Begge var efter min opfattelse for lette i munden og fungerede ikke optimalt. På Vinexpressen giver dig bud på, hvilke vine, du så skal gå efter …. og hvad du for alt i verden IKKE må åbne juleaften.
Den fede gås, anden og flæskestegen med rødkål, syltede agurker og svedsker er krævende. Vinen skal kunne mange ting på én gang.. Read more>>

 

Blindsmagning af nytårschampagner del 1/2

Årets blindsmagning af nytårschampagner er opdelt i to heats af 10 vine. I første heat har vi de prisvenlige bobler fra 200 kr. – 350 kr. Her finder vi  både klassiske champagner med høj genkøbs-faktor og en joker fra Sydafrika, der klarer sig glimrende og klemmer sig ind i Top 5 …Read more>>

 

UGENS VINHIT – flæsket syrah
gens vinhit kommer fra den nordlige Rhône-dal, hvor Gerin har begået et lille mesterstykke til en formidabel pris. Druen er selvfølgelig syrah…

# Gerin Syrah – La Champine 2018, Frankrig
Dejligt flæsket næse med toner af brombær, lidt ymer, brændt skifer og et snift af lakridskonfekt. Enorm koncentration kombineres her med en opstrammende garvesyre, som rammer frugten fantastisk godt ind – og så afslutter vi med en laber og støddæmpende bærsødme. Ugens vinhit. Set hos Jysk Vin. Pris: 112 kr v 6 flasker. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales …Read more>>

 

 

UGENS VINHIT – champagnehit

Ugens vinhit er en vintage-champagne, der er så spændstig, at den nærmest springer flik-flak på tungen. Herudover har vi smagt på god rhône og en bastant amarone, der er rå power og cross fit for rigtige mænd…

# Saint-Reol – Grand Cru 2008, Champagne (Frankrig)
Masser af æblekerne, kiwi, strejf af kridt, lidt toptunet morkelsmag, hasselnød og gær. Pivren og frisk i munden med en pikant syre, der springer flik flak på tungen og bringer aromaerne godt rundt i munden. Ugens vinhit. Set hos Andrup Vin. Pris: 349 kr. v 6 flasker. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales …Read more>>

 

Simremad og vinen dertil

Efterår og vinter er den tid, hvor den store stegegryde skal i brug til Gullash, Bøf Stroganoff og alle de andre simreretter. Vi har kigget på kødudskæringerne, grøntsagerne, krydderierne og selvfølgelig vinen dertil. Kødet er naturligvis hovedingrediensen, men…. 

 

Test af brændevin

Vi nærmer os julen, og så står den traditionen tro på julefrokoster med øl og snap. Vi har smagt på  O. P. Andersons økologiske luksus-akvavitter og vurderet dem overfor Brøndums.

O. P. er Sveriges ældste og bedst sælgende kryddersnaps, og den blev lanceret tilbage i 1891. Vores egen Brøndum blev introduceret i 1840, så lige på det punkt overgår vi svensken. Men hvad med smagen….? Se vores minitest af 4  forskellige akvavitter her på Vinexpressen….

 

UGENS VINHIT – naturlig vin

Ugens vinhit kommer fra Winelovers, der har specialiseret sig i højkvalitetsvine fra Sydafrika. Le Saboteur smager  som en drøm. En-to-tre og flasken er drukket. Det her er genial vin uden dikkedarer og for meget wine maker-indblanding.

# Saluez Le Saboteur 2017, Luddite, Sydafrika. Helt vidunderlig næse med indslag af citrus, ananas og lidt fersken. Læg dertil en dejlig saltet mineralitet, der hvirvler op som et pust af flyvesand. Ufattelig blød, cremet og saftig i munden uden at blive tung. Set hos Winelovers. Pris: 142 kr. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … Read more

 

 

UGENS VINHIT – underskov og svampe

Ugens vinhit er en brunello fra Montalcino, og der er tale om en elegant og burgundisk én af slagsen.

# Brunello di Montalcino – Poggiarellino 2015 (Italien)
Betagende duft af underskov, kirsebær og blommesten. Slank og rank i munden med en opstrammende garvesyre, der rammer frugten fint ind. Spændstig og først og fremmest dejlig letbenet, elegant Brunello i en luftig bourgogne-stil. Ugens vinhit. Set hos Gallovini. Pris 249 kr. v. 6 flasker. Tjek den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … Read more>>

 

 

Vinen til rodfrugter

Rodfrugter er naturligvis meget forskellige i smag, men der er afgjort vine, som er bedre egnede til den slags end andre.

Når snakken falder på rodfrugter er nøgleordet “sødme”. Udover den danske kartoffel, har de fleste rodfrugter en snert af noget sødt over sig. Rødvine og rodfrugter er sjældent et godt match, eftersom rødvinenes garvesyre og rodfrugternes sødme typisk støder uheldigt sammen i munden.

 

Læs også….