Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Stilændringer på vej i Apulien..

30.11. Elegant vin fra støvlehælen? Det lyder måske som en joke, men i det syditalienske er man så småt ved at skifte kurs, og efter en smuttur til Apulien er jeg overbevist om, at der er positive ændringer på vej. … Read more>> 

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg 

 

Ugens vine – overraskelser fra Portugal

25.11. Ugens vinhit kommer fra Portugal, som i mange år har haltet lidt bagefter på det danske marked, men der er overraskelser i blandt.

# Quinta Nova – Grainha Reserva 2019, Douro:
Dyb og temmelig intens næse, hvor man finder indslag af mørke bær, en lille smule tyrkisk peber, lakrids, chokolade, krydderier, ymer og en bagkant af ristet fad. Pur ung i smagen, der strutter af frisk frugt i kombination med masser af saftig tannin og en lækker støddæmpende frugtsødme…. “Surprisingly good – 92/100” Set hos: Portugalvineyards…..Read more>>

 

 

Ugens vinhit – verdensklasse fra Mosel

20.11. Dét her har jeg har ventet på i mindst et årti! En tysk pinot noir, der har verdensklasse og ligger på højde med de helt store vine fra bourgogne.

# Daniel Twardowski – Pinot Noir 2018, Hofberg Reserve:
Hold da helt kaje – fryd på flaske. Indtagende og dyb næse, hvor man finder indslag af koncentrerede kirsebær, blå stenfrugt, lidt medicinskab og kamfer under overfladen. Ufattelig intensitet i munden med en vanvittig flot og læskende syre, der forstærker pinot-præget maximalt. Twardowski overtager i dette øjeblik tronen fra Rudolf Fürst.  Ugens vinhit. 96.    Set hos Mr. Ruby….    Read more>>

 

Sherry – traditionalisten og anarkisten

14.11. På den spanske sydkyst finder vi Jerez. Området er hjemsted for sherryen, der efter manges mening er en af landets mest undervurderede vine.

På Vinexpressen har vi taget turen til Andalusien for blandt andet lave et statustjek på 2 af områdets mest interessante huse: Lustau, der af mange betegnes for at være kongen af Sherry og Ximenez-Spinolo, som anses for at være lidt af en anarkist, der tænker sherry og vin på en helt anden måde end alle andre… Read more>>

 

 

 

Ugens vinhit – champagne fra ukendt vinhus

09.11. Ugens vinhit kommer fra champagne-huset Beurton, der ligger i hjertet af Vallée de la Marne.

# Champagne Beurton & Fils Brut Reserve 424:
Så er der pedal! Ja nærmest erotisk alkymi på flaske. Helt vidunderlig duft af citrus, pivfriske æbler, strejf af gær, begyndende toner af ristet brød, chokolade, kridt og tavlesvamp. Beurton strutter af frisk frugt i kombination med en sitrende syre, der hopper og danser på tungen. Sart og feminin, men samtidig med en enorm stamina. Den skal på mit nytårsbord. Ugens vinhit. 93. Set hos Andrup Vin …… Read more>>

 

 

Ugens vinhit – fuldmoden champagne

03.11. Ugens vin kommer fra Champagne, og der er tale om en fuldmoden blanc de blanc fra vinhuset G. H. Martel, der nærmest er umulig at spytte …

# Champagne G. H. Martel – Blanc de Blanc 2002:
Helt vidunderlig duft af rugbrød, ristede mandler, lidt Toffi Fee, æblekerner, et viff af fernis og ymer. Monster lækker og perfekt moden champagne, som er umulig at spytte … i munden har vi den klassiske blanc de blanc syre, nerve og renhed, og så bliver den bare ved og ved som et Duracell batteri. Ugens Vinhit. 93 Set hos Supervin.. Read more>>

 

 

Hvad er sherry – vintyper, stilarter og definitioner   

29.10. Når man besøger sherryens hjemby Jerez, finder man hurtigt ud af, at sherry er mange ting og spænder vidt. Lige fra de knastørre finoer til de søde cream sherryer, der smager lidt henad gamle dage i selskab med mormor og nøddeknas til jul.

Men hvad er forskellen på en Fino og en Manzanilla, og hvornår kan men kalde en sherry for Palo Cortado?

Vi tager et kig på stilarter, definitioner, de mange betegnelser og vintyper…. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – sydafrikaner i verdensklasse

21.10. Ugens vin kommer fra det sydafrikanske hus Babylonstoren i Paarl, og jeg må bare sige, at jeg er i chok. Det her er simpelthen noget af det bedste, jeg nogensinde har smagt fra Sydafrika.

# Babylonstoren – Nebukadnesar 2017, Paarl: Vanvittig dyb, intens og karakterfuld næse, der oser af solbær, tobak, cedertræ og ymer chunket op med et strejf af grøn peber og urt på den absolut fede måde. Voldsom lækker vin med en flot balanceret koncentration og garvesyrestruktur, der bider de helt rigtige steder i munden. Vidunderlig bordeaux-wannabe. Mums med mums på toppen! 93-94. Set hos: Wine Lovers ………. Read more>>

 

 

Ugens vinhit – terroirvin fra Nahe

15.10. Ugens vinhit kommer fra Weingut Tesch, der viser et af de reneste Nahe-udtryk, man kan opdrive.

# Tesch – Löhrerberg Riesling 2020, Nahe: I min verden Tesch´s signaturvin, der besidder alt, hvad en god riesling skal have. Et stormløb af grønne grene og rød grape tilsat et skvis af æblekerner, knap modne abrikoser og en bagkant af skifer. Dyb, totalt stram og rank med en enorm intensitet og et bid, der river de helt rigtige steder i munden. Spændstig som en finlemmet araberhingst. Vox det er godt – ugens vinhit! 94 …. Read more>>

 

 

Opbevaring af vin – hvor meget kan en vin tåle?

08.10. Kan man proppe sin vin i fryseren – eller lade den ligge ovenpå et varmeapparatet i længere tid? Vi har foretaget et eksperiment, der udsatte fire ens vine for forskellige behandlinger for at afklare, hvor ekstreme opbevaringsbetingelser en vin kan klare, uden den tager skade? Read more…>>

 

Ugens vinhit – Mosel, når det er bedst

02.10. Ugens vinhit kommer fra Mosel-huset Weingut Reverchon, og endnu engang får den mit vinøse kompas til at stå i vater. …

# Weingut Reverchon – Ockfener Bockstein Riesling Alte Reben 2019: Sitrende og vanvittig flot næse, hvor man finder indslag af rød grape, skifer, nektarin, begyndende toner af petroleum og stikkelsbær. Smagen er elegant med en enorm længde og emalje-switchende syre, der springer flik-flak på tungen. Læg dertil det et lille lækkert bitterriv og en lille saltet mineralitet i afslutningen. Fremragende Mosel-vin.  Ugens vinhit! 93. Set hos Mr. Ruby   ….. Read more >>

 

Ugens vinhit – vampyrvin fra Valencia

26.09. Ugens vinhit er en sjældent god spanier fra vinhuset Mustiguillo. Druen er den spanske bobal, der giver renskurede, velstrukturerede og blodrige vine, når det er bedst – og det er Mustiguillo!

# Mustiguillo Finca Terrerazo – Vino De Pago Bobal 2018,
Voldsom dyb næse, hvor man finder indslag af brombær, brændte flintesten, lidt kærnemælk, stødt sort peber og et bagtæppe af lakrids. Blodrig og intens vampyrvin med en vidunderlig dybde, der flankeres af en saftig garvesyre, som griber tilpas fat om frugtsødmen. Jeg er i ekstase….  93
Set hos Supervin……..Read more>>

 

 

Vinen til rodfrugter

23.09 Selvom vi jo stort set kan få rodfrugter året rundt, er det nu som om, rodfrugter og efterår hænger sammen.

Rodfrugter er naturligvis meget forskellige i smag, men der er vine, som er bedre egnede til den slags end andre. Når snakken falder på rodfrugter er nøgleordet “sødme”. Udover den danske kartoffel, som er ret neutral i smag, har de fleste rodfrugter en snert af noget sødt over sig, og det kalder på en “særlig” type af vin…. Read more>>

 

Ugens vinhit – spansk slubrevin

19.09. Ugens vinhit er en fremragende spanier hvor man har foretaget spontangæring og gæring af hele drueklaser, hvorefter den er lagret 10 måneder i ler-amphora-krukker.

# Finca Sandoval – Fundamentalista 2019, Manchuela (Spanien)
Sexy og åben bærfrugt – ja nærmest renskuret sniffe-de-snif! Fadprøveagtig med en kanonade af friske æblekerner, brombær, mørke oliven, kirsebærsten og et rustikt strejf af stald, der toppes op af et lille viff af smørristede Marie-kiks. Hold da helt kebab, hvor er det godt til prisen! Ugens vinhit. 91. Set hos Jysk Vin…….Read more>>

 

 

Ugens vinhit – blød velour fra Bourgogne

12.09. Ugens vin kommer fra Côte de Beaune. Sammenhængen mellem pris og kvalitet bringer mig et øjeblik ud af ligevægtstilstand og efterfølgende i ekstase.

# Michel & Marc Rossignol, Côte de Beaune – Clos des Pierres Blanches 2018
Helt vild lækker og intens bourgogne-duft, hvor man finder indslag af solmodne kirsebær, friske hindbær og lidt blå blommesten. Vidunderlig og mostagtig i munden med enorm dybde og struktur for en Côte de Beaune.  Rossignol bryder lydmuren for, hvad en Côte de Beaune normalt kan. Et vanvittigt godt køb! 92 Set hos Supervin ….   Read more>>

 

Vinen til pasta

08.09. Mad og vin fra et bestemt område passer tit sammen. Når vi taler pasta, vil mange sikkert kigge mod hjemlandet Italien. Og det er ikke helt tosset.

I sin grundsubstans er pasta jo let (selvom nogen vil sige, det ligger tungt i maven), og derfor er luftige vine som regel bedre end kraftige.
Og hvis man spiser pastaen, som den bør spises – altså hvor pastaen er i forgrunden – vil unge og friske vine typisk klare sig bedst. Read more>>

 

Ugens vinhit – riesling fra ukendt Mosel-hus

02.09 I ugens løb har vi haft fat i en feinherb (eller halbtrocken, som man også kalder det) fra Weingut Römerhus i Mosel.

# Weingut Römerhof – Necto II, Riesling Feinherb 2018, Mosel (Tyskland)
Dejlig indtagende næse, hvor man finder en mosaik af tropejuice, hyben, mango, ananaskirsebær og et viff af saltlakrids. Ditto i smagen, der bare strutter af frisk frugt som toppes op af en lille restsødme. Afsluttes af et lille fenolisk tørhedsbid, der bider de helt rigtige steder i munden. 91.  Set hos Andrup Vin
…..Read More>>

 

Ugens vinhit – Champagne fra topåret 2012

29.08. Ugens vinhit er en champagne fra P. Louis Martin, og nu kan det godt være, at huset ikke er det mest berømte i området. Men det her er altså bare helt i særklasse godt.

# Champagne – Louis Martin Millesime 2012 (Bouzy)
Fejende flot næse, hvor man finder masser af grønne æbler, ristede mandler og lidt rugbrød toppet op med et lille snift af toffifee og brune æblekerner. Endnu mere lækker i smagen, der strutter af syre og en lille kernebitterhed, der river vidunderligt i munden. I love it. 93-94. …. Read more>>

 

 

Verdens bedste rødvinsdruer 2:2

25.08. På Vinexpressen giver vi vores bud på verdens 4 bedste blå druesorter. I sidste uge skrev vi om kongen og dronningen af de blå druer – cabernet sauvignon og pinot noir. I denne uge er vi nået til den bondske charmetrold syrah, og den stramtandede finke, nebbiolo.

Syrah er nok bedst kendt for vinene i den nordlige Rhône-dal. Ligesom pinot noir bliver den let benet, hvis den ikke får tilstrækkeligt med sol, men der skal til gengæld meget varme til, før den bliver decideret tung og kedelig… Read more>>

 

 

Læs også….