Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Tysk vin 2019 – så stort er det!

13.05. Det er weekenden, hvor der skal smages over 300 tyske vine fra den nye årgang 2019, og et syrebad venter i Wiesbaden. Jeg har fået en af de eftertragtede pladser hos Verband Deutscher Prädikatsweingüter aka VDP, der afholder sin tilbagevendende smagning af den seneste årgang.

Alle de internationalt kendte vinskribenter forsøger at være her. Og hvis de ikke selv kan deltage – ja så kommer deres udsendte. Igen i år møder jeg Robert Parkers mand Stephan Reinhardt….Read more>>

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg  

 

Ugens Vinhit – klassisk riesling fra Mosel

09.05. Det bliver ikke mere klassisk Mosel end ugens vinhit fra Weingut Schmitges. Marken er en af Mosel bedste, nemlig Erderner Prälat, der er en Grosse Lage (grand cru).

# Schmitges – Erdener Prälat GG 2019, Mosel
Floral og meget raceren Mosel-vin med alle de klassiske dyder: solmodne æbler, lidt citrus og en kvart blomstermark – måske endda lidt nikkende kobjælder. Dejlig blød og saftig i munden med en let frugtsødme, der giver en smule cremethed. Afsluttes af en rank syre, der er så strunk som en lanse. 93½/100. Set hos Propperiet. Pris: 369 kr...Read more>>

 

Blindsmagning af tør, tysk riesling – del 2

03.05. I anden omgang af vores test af tør, tysk riesling har vi smagt på vine fra 225 kr. til 500 kr., og de bedste kan konkurrere med stor, hvid bourgogne.

Eksempelvis Bassermann-Jordans Jesuittengarten, der har en fremdrift som et godstog, der bliver forsøgt holdt tilbage af en rulle sytråd …… Den overgås dog med et mulehår af Schloss Johannisberg, som jeg flere gange har kaldt Tysklands svar på Montrachet! Lige efter ligger Rainer Sauers Escherndorf Am Lumpen, Tesch og Jakob Schneiders….Read more>>

 

Asparges og vin – sådan gør du

29.04. Asparges er en forårs-favorit med sin sæson fra start maj til slut juni. Vi har kigget på blandt andet klargøringen og vinvalget – der ofte beskrives som umuligt….

Grønne asparges skrælles som bekendt ikke. Typisk bøjes aspargesen og knækkes, hvorefter toppen dyppes i en gang kogende vand (cirka 1 min) eller spises rå.

Alternativt kan man pensle dem med en gang olie og give dem knap 5 minutter på grillen – fantastisk… Read more>>

 

 

Ugens vinhitvinhit – minibarolo til en sublim pris

25.04. Ugens vinhit kommer fra Massimo Rivetti, der laver fremragende vine udenfor barolo. Ikke desto mindre er her et eminent køb med med en originalitet og landlighed, der får mit bondehjerte til at juble.

# Massimo Rivetti – Langhe Nebbiolo Avene 2019
Luftig i duft med indslag af kirsebær og blå blommesten. Stram i munden med en sund og uakademisk garvesyre, der toppes op af en pikant og velafstemt frugtsødme, der lægger sig bamselineblidt på tungen og pakker den ind som var det lyserød satin. 92/100. Set hos Jysk vin. Pris: 134 kr. v. 6 flasker. Read more…>>

 

Blindsmagning af tør, tysk riesling

19.04. Tør riesling fra Tyskland er forårstemaet her på Vinexpressen. Vi har smagt os gennem ikke mindre end 25 rieslinger fra 75 til 500 kroner, og i denne uge starter vi med de prisvenlige til under 150 kr.

De dyreste vine i testen er generelt bedst. Gies-Düppels Kastanienbusch og Weingut Würtzberg er i særklasse, mens Ansgar Clüsserath, Bergdolt, Weingut Bender og Jakob Schneider skyder sig ind i superligaen, hvad angår gode køb… Read more>>

 

Mad og vinsammensætning del 3:3

11.04. I de 2 første afdelinger af mad og vinsammensætning, har vi koncentreret os om de vigtigste grundregler.

Det vil sige, hvilke vine, der strukturmæssigt komplementerer salt, syre, sødme, fedme og stærke retter. Og så er man langt hen ad vejen dækket godt ind.

Men vi mangler noget. Nemlig hvordan vinenes specifikke aroma-/smagselementer samt tyngde og modenhed spiller en central rolle for det helt perfekte mad-vin-match…. Read more>>

 

Ugens vinhit – stjerneskud fra ukendte Lessona

05.04. Ugens vinhit, La Prevostura, kommer fra området Lessona, som ligger 150 kilometer nord for Barolo.

# La Prevostura – Lessona 2017
Mamma Mia en vidunderlig duft af roser,  søde røde bær, en spandfuld kirsebærsten og et snift af apotekerskuffe. Masser af elegance og luftighed i smagen, hvor man finder en let puddersukkeragtig frugtsødme, der får den den til at virke helt burgundisk, men samtidig trænger den klassiske nebbiolo-garvesyre igennem i afslutningen og rammer frugten fantastisk flot ind. 93/100. Set hos Vinimondo. Pris 399 kr....Read more>>

 

 

Ugens vinhit – stor pinor fra Oregon

29.03. Ugens vinhit er en pinot fra Vingården Broadley, der ligger Willamette Valley (Oregon). Den kommer fra nord-øst-vendte skråninger, og det er med til at give en kølighed og finesse, der leder tankerne hen på stor bourgogne.

# Broadley Vineyards. Temperance Hill Pinot, Willamette Valley 2018, Oregon
Så der tenorsaxofon… masser af pinot-toner, der danser rundt på tungen. Kirsebær, hindbær og så lidt blommesten. Ufattelig burgundisk i stil med en stram struktur, der pakker en silkeblød og slikken frugtsødme flot ind. Potentialet er stort, så gem den nogle år i kælderen. 5½ stjerner. Set hos American Wine Pris:  250 kr. Read more>>

 

Vinen til påskelammet

22.03. Nogle elsker lam – andre hader det! Og det er vel ikke så underligt. For lammet smager dyrisk og skiller sig markant ud i en madkultur, hvor alt ellers tilsættes sukker og skal smage blødt og mainstream-agtigt! På Vinexpressen giver vi vores bud på, hvilke vine, der passer til lam i forskellige afskygninger.

De mange tilberednings-former går i forskellige retninger og kalder på forskellige vine. For hvad taler vi om: den ”rene” kotelet, det grillstegte lam eller den populære kølle tilberedt med masser af provencalske krydderier…. Read more>>

 

Cider – det nye shit

16.03. Brug din Somersby til noget fornuftigt. Rens kloakken med den eller forær den til en kommende student. Lykken vil formentlig være stor!

Men vil du gøre noget godt for dig selv, så hop med på den nye cider revolution i Danmark og gå en stor bue udenom Carlsberg Groups sommerhittende, mainstreamprodukter, der smager af enzymer og halsbrand… Read more>>

 

Ugens vinhit – ren bossanova i munden

10.03. Glem alt, hvad du ved om Franken og lad dig rive med af Winzerhof Stahl. Her er nemlig en af de vinproducenter, der sætter tysk vin i et helt nyt perspektiv og giver de klassiske, franske stjerner dybe panderynker og grå hår i hovedbunden.

# Winzerhof Stahl – Chardonnay Sonnenstuhl Grande Reserve 2018 (Tyskland)
Hold da helt kaje en vin….. det her er ren bossanova i munden. Toplækker næse, der besidder oceaner af råfrugt, ananas, citrus, strejf af fad, ristede kaffebønner og en lille kant af vanilje toppet op med en overvældende intensitet og en tilpas afstraffende og gnistrende syre…. 6/6. Set hos: Mr. Ruby Pris 549 kr. Read more>>

 

Tapas og vin

04.03. Hvad som helst, der havner på en tallerken som små happere, bliver efterhånden kaldt tapas.

Så det kan gøre det kompliceret, når naboen har inviteret til sit berømte tapasbord, og man har lovet ham at tage en passende vin med…. Read more>>

 

SOMERSBY vs. fransk cider

27.02. Somersby cider fra Carlsberg smager af halsbrand og fortjener kun en enkelt stjerne. I den anden ende af skalaen finder vi cider fra den franske producent Jerome Forget, som til gengæld høster de maximale 6 stjerner….

# Jerome Forget – Domfront Cuvee 2016
Vidunderlig duft af pivfriske pærer og et viff af gas. Saftig og enormt intens i munden med et ocean af livlige bobler. En fantastisk afstemt sødme kombineres her med en knivskarp syre, der får den til at trække mundvand som en stor tysk riesling. Jeg er overvældet – ja endda målløs. 6 af 6 stjerner! Set hos CiderRevolution. Pris: 110 kr…. Read more>>

 

UGENS VINHIT- klassisk barolo fra La Morra

23.02. Ugens vinhit kommer fra barolo-producenten Trediberri, der først og fremmest er kendt for sine elegante og nærmest burgundiske vine.

#Barolo Trediberri 2017, Piemonte (Italien)
Vidunderlig og klassisk barolo-næse med strejf af friskskåret tobak a la Rød Orlik, iod, lakrids, kirsebær, blå blommesten, nyplukkede rabarber og ikke mindst roser, der nærmest katapulteres udover scenekanten. Dejlig stram i munden med en tørhed som en gang knust porebeton – på den fede måde – med masser af luftighed i smagen,  Elegance er Trediberris styrke. Ugens vinhit! Set hos Philipson Wine Pris 169, 95….. Read more>>

 

 

Mad og vinsammensætning del 2:3

17.02 For et par uger siden ridsede vi et par af grundreglerne for mad- og vinsammensætning op: Sødme i maden kræver sødme i vinen, mens syre kræver syre. Men hvad man stiller op overfor salte retter, fed og stærk mad?

Grundregel nr. 3 er, at salt i maden kræver sødme i vinen. Det er blandt andet en af årsagerne til, at mange sommelierer fraråder ost og tør rødvin, noget der ellers har været populært hos danskere i årtier… Read more>>

 

 

UGENS VINHIT- stjerneskud fra Sicilien

12/2. Ugens stjerneskud kommer fra Etna, der har vist sig at have et kæmpe potentiale – noget der klart fornemmes i Etna Rosso, som er lavet på gamle vinstokke plantet i 1975.

# Giovanni Rosso – Etna 2016. Etna (Italien)
Frugtig næse med et smækkys af kirsebær, roser og lidt kamfer på toppen. Luftig som bourgogne og stram som barolo – en flot balance mellem Superego og Id. Meget typisk Etna-vin lavet bare 8 km fra den aktive vulkan. Giovanni Rosso fører os godt på vej mod himmeriget ….Ugens vinhit. Set hos Gobivin. Pris 299 kr…. Read more>>

 

 

Mad & Vinsammensætning – del 1:2

En kendt vinskribent har engang sagt, at man ikke behøver at gå så meget op i det med mad- og vinsammensætning, for man har jo ikke begge dele i munden på samme tid…
Men selvom man ikke skal gøre det mere kompliceret end højst nødvendigt, så er der nu nogle huskeregler, som gør det hele meget sjovere. Grundregel nr. 1: sødme i maden kræver sødme i vinen…Read more>>

 

Læs også….