Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Ugens vinhit – stjerneskud fra Toscana

14.06. Ugens vinhit kommer fra det upåagtede Maremma, der ligger lidt syd for Bolgheri. Vi har smagt på Polizianos Mandrone di Lohsa, der viser området fra sin bedste side.

# Poliziano – Mandrone di Lohsa 2018
Så går vi på vingerne med et stormløb af blå blommesten og friske røde bær på næsen, strejf af maltbolsje, apotekerskuffe, blyant, chokolade og friskskåret tobak. Smagsmæssigt modernistisk med en del fadpræg, men hold nu kæft, hvor er det godt lavet……  Ugens vinhit. 91-92/100. Set hos Supervin
…. Read more >>

…………………………………………………………………………..……………………………………………………………………..

Om Vinexpressen

VineXpressen.dk er et uafhængigt vinmedie, som løbende bliver opdateret med anmeldelser, reportager, interviews og artikler. Sitet redigeres af, Rolf Madsen, vinanmelder gennem knap 20 år på blandt andet Berlingske og medforfatter til bogen Kom godt i gang med vin. 

Du kan kontakte os på mail@vinexpressen.dk

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Seneste artikler og indlæg  

 

Vinen til grill må ikke være for tør

08.06. Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til sommerens grill-retter! Den simple tommelfingerregel er, at man bare kan snuppe en oversøisk. En chardonnay eller en shiraz. Det er de enkle svar, men grillmad kan jo være hvad som helst. Lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Så vi giver lige nogle supplerende regler…

Når vi snakker grill-mad, er der en gylden regel: vinen må ikke være for tør…..Read more>>

 

Ugens vinhit – syndig saft fra Rheinhessen

02.06. Ugens vinhit kommer fra et af verdens mest interessante distrikter i øjeblikket, nemlig Rheinhessen.

# Steitz riesling Trocken 2019 – Neu-Bamberg, Rheinhessen
Vidunderlig og let peachy i duft med en kant af rød grape, kiwi, knækkede grene og lidt friske æbler. Og smagen: olalaah den er lækker. Dyb og kompleks med en stram og ubarmhjertig syre, der er så knivskarp som en nysleben japansk kokkekniv i aogami-stål. Læg dertil en ordentlig skefuld grape og lidt dugvåde flintesten. Bum bummelum…. Set hos Mr. Ruby. 93-94/100.    Read more>>

 

 

Ugens vinhit – franske fristelser

27.05. Ugens vinhit kommer fra Bourgogne – nærmere bestemt fra 1. cru marken Cazetiers i Gevrey-Chambertin, der ligger en smule højere placeret end grand cru-markerne Chambertin og Clos de Beze, og det giver elegance til vinene.

# Dupont-Tisserandot Gevrey-Chambertin 1er Cru Cazetiers 2012, Bourgogne
Knaldhamrende lækker bourgogne med et dejligt DNA, god aura og sund energi! Næsen tager fat med masser af rustik charme, stald, kirsebær, lidt blå blommesten og et snift af fad, hvorefter der dukker lidt stødt sort peber, knækkede grønne grene og …….. 93/100. ..Read more>>

 

 

Fjordrejer og vin – undgå brølere

23.05. Er der noget bedre end friske fjordrejer? Nej vel, så hvorfor ødelægge oplevelsen med den forkerte vin? Vi har et dyrt og et prisvenligt bud på vin, der passer til den skrøbelige reje – og i øvrigt også andre skaldyr…..

Det, som først og fremmest kendetegner fjordrejen, er, at den ikke smager af ret meget og er nærmest fragil i smag. Af den grund skal vinen ikke være for dominerende… Read more>>

 

Ugens vinhit – topkøb fra Rheinhessen

18.05. Så skal vi til Rheinhessen, hvorfra ugens vinhit ”Pudelwohl” kommer. Den er lavet på en blanding af de to druesorter grau- og weissburgunder fra vinmarker omkring byen Gau-Weinheim.

#Tobias Krämer – Pudelwohl 2020, Rheinhessen
Fremragende blanding af grauburgunder og weissburgunder, der strutter af honningmelon og hvide ferskener, som køres i mål med en spandfuld grønne æbler. Livlig i smagen, hvor vi har en god portion friskhed, der har fodfæste i en resolut syre og en tilpas velafstemt frugtsødme. Forrygende køb. Ugens vinhit. 90/100. Set hos Andrup Vin Pris: 79 kr. v. 6 stk. Read more>>

 

Tysk vin 2019 – så stort er det!

13.05. Det er weekenden, hvor der skal smages over 300 tyske vine fra den nye årgang 2019, og et syrebad venter i Wiesbaden. Jeg har fået en af de eftertragtede pladser hos Verband Deutscher Prädikatsweingüter aka VDP, der afholder sin tilbagevendende smagning af den seneste årgang.

Alle de internationalt kendte vinskribenter forsøger at være her. Og hvis de ikke selv kan deltage – ja så kommer deres udsendte. Igen i år møder jeg Robert Parkers mand Stephan Reinhardt….Read more>>

 

Ugens Vinhit – klassisk riesling fra Mosel

09.05. Det bliver ikke mere klassisk Mosel end ugens vinhit fra Weingut Schmitges. Marken er en af Mosel bedste, nemlig Erderner Prälat, der er en Grosse Lage (grand cru).

# Schmitges – Erdener Prälat GG 2019, Mosel
Floral og meget raceren Mosel-vin med alle de klassiske dyder: solmodne æbler, lidt citrus og en kvart blomstermark – måske endda lidt nikkende kobjælder. Dejlig blød og saftig i munden med en let frugtsødme, der giver en smule cremethed. Afsluttes af en rank syre, der er så strunk som en lanse. 93½/100. Set hos Propperiet. Pris: 369 kr...Read more>>

 

Blindsmagning af tør, tysk riesling – del 2

03.05. I anden omgang af vores test af tør, tysk riesling har vi smagt på vine fra 225 kr. til 500 kr., og de bedste kan konkurrere med stor, hvid bourgogne.

Eksempelvis Bassermann-Jordans Jesuittengarten, der har en fremdrift som et godstog, der bliver forsøgt holdt tilbage af en rulle sytråd …… Den overgås dog med et mulehår af Schloss Johannisberg, som jeg flere gange har kaldt Tysklands svar på Montrachet! Lige efter ligger Rainer Sauers Escherndorf Am Lumpen, Tesch og Jakob Schneiders….Read more>>

 

Asparges og vin – sådan gør du

29.04. Asparges er en forårs-favorit med sin sæson fra start maj til slut juni. Vi har kigget på blandt andet klargøringen og vinvalget – der ofte beskrives som umuligt….

Grønne asparges skrælles som bekendt ikke. Typisk bøjes aspargesen og knækkes, hvorefter toppen dyppes i en gang kogende vand (cirka 1 min) eller spises rå.

Alternativt kan man pensle dem med en gang olie og give dem knap 5 minutter på grillen – fantastisk… Read more>>

 

 

Ugens vinhitvinhit – minibarolo til en sublim pris

25.04. Ugens vinhit kommer fra Massimo Rivetti, der laver fremragende vine udenfor barolo. Ikke desto mindre er her et eminent køb med med en originalitet og landlighed, der får mit bondehjerte til at juble.

# Massimo Rivetti – Langhe Nebbiolo Avene 2019
Luftig i duft med indslag af kirsebær og blå blommesten. Stram i munden med en sund og uakademisk garvesyre, der toppes op af en pikant og velafstemt frugtsødme, der lægger sig bamselineblidt på tungen og pakker den ind som var det lyserød satin. 92/100. Set hos Jysk vin. Pris: 134 kr. v. 6 flasker. Read more…>>

 

Blindsmagning af tør, tysk riesling

19.04. Tør riesling fra Tyskland er forårstemaet her på Vinexpressen. Vi har smagt os gennem ikke mindre end 25 rieslinger fra 75 til 500 kroner, og i denne uge starter vi med de prisvenlige til under 150 kr.

De dyreste vine i testen er generelt bedst. Gies-Düppels Kastanienbusch og Weingut Würtzberg er i særklasse, mens Ansgar Clüsserath, Bergdolt, Weingut Bender og Jakob Schneider skyder sig ind i superligaen, hvad angår gode køb… Read more>>

 

Mad og vinsammensætning del 3:3

11.04. I de 2 første afdelinger af mad og vinsammensætning, har vi koncentreret os om de vigtigste grundregler.

Det vil sige, hvilke vine, der strukturmæssigt komplementerer salt, syre, sødme, fedme og stærke retter. Og så er man langt hen ad vejen dækket godt ind.

Men vi mangler noget. Nemlig hvordan vinenes specifikke aroma-/smagselementer samt tyngde og modenhed spiller en central rolle for det helt perfekte mad-vin-match…. Read more>>

 

Ugens vinhit – stjerneskud fra ukendte Lessona

05.04. Ugens vinhit, La Prevostura, kommer fra området Lessona, som ligger 150 kilometer nord for Barolo.

# La Prevostura – Lessona 2017
Mamma Mia en vidunderlig duft af roser,  søde røde bær, en spandfuld kirsebærsten og et snift af apotekerskuffe. Masser af elegance og luftighed i smagen, hvor man finder en let puddersukkeragtig frugtsødme, der får den den til at virke helt burgundisk, men samtidig trænger den klassiske nebbiolo-garvesyre igennem i afslutningen og rammer frugten fantastisk flot ind. 93/100. Set hos Vinimondo. Pris 399 kr....Read more>>

 

 

Ugens vinhit – stor pinor fra Oregon

29.03. Ugens vinhit er en pinot fra Vingården Broadley, der ligger Willamette Valley (Oregon). Den kommer fra nord-øst-vendte skråninger, og det er med til at give en kølighed og finesse, der leder tankerne hen på stor bourgogne.

# Broadley Vineyards. Temperance Hill Pinot, Willamette Valley 2018, Oregon
Så der tenorsaxofon… masser af pinot-toner, der danser rundt på tungen. Kirsebær, hindbær og så lidt blommesten. Ufattelig burgundisk i stil med en stram struktur, der pakker en silkeblød og slikken frugtsødme flot ind. Potentialet er stort, så gem den nogle år i kælderen. 5½ stjerner. Set hos American Wine Pris:  250 kr. Read more>>

 

Vinen til påskelammet

22.03. Nogle elsker lam – andre hader det! Og det er vel ikke så underligt. For lammet smager dyrisk og skiller sig markant ud i en madkultur, hvor alt ellers tilsættes sukker og skal smage blødt og mainstream-agtigt! På Vinexpressen giver vi vores bud på, hvilke vine, der passer til lam i forskellige afskygninger.

De mange tilberednings-former går i forskellige retninger og kalder på forskellige vine. For hvad taler vi om: den ”rene” kotelet, det grillstegte lam eller den populære kølle tilberedt med masser af provencalske krydderier…. Read more>>

 

Cider – det nye shit

16.03. Brug din Somersby til noget fornuftigt. Rens kloakken med den eller forær den til en kommende student. Lykken vil formentlig være stor!

Men vil du gøre noget godt for dig selv, så hop med på den nye cider revolution i Danmark og gå en stor bue udenom Carlsberg Groups sommerhittende, mainstreamprodukter, der smager af enzymer og halsbrand… Read more>>

 

Læs også….