Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

UGENS VINHIT

I denne uge har vi smagt på vin fra Gallovini. Ugens vinhit er en portvin fra Real Companhia Velha, som i den grad leverer på den uhørte gode sammenhæng mellem pris og kvalitet.

# Sibio Tawny Reserva – Real Companhia Velha
Masser af rosiner, ristede mandler og juleknas på flaske. Dejlig solmoden portvin med en vidunderlig puddersukkeragtig sødmefuldhed. Et absolut fremragende portvinskøb og ugens vinhit her på Vinexpressen. Set hos Gallovini. Pris: 79 kr. Tjek  den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg  

 

BLINDSMAGNING af champagne – finalen

Så er vi kommet til finalen på vores blindsmagning af nytårs-champagner. Feltet på de 14 flasker “vintage” er blevet indsnævret – kun de 6 bedste er tilbage. Alle er vanvittig flotte, og det er små forskelle, der afgør placeringerne her.

Cuvee William Deutz er den mest komplekse, mens Delamotte er den mest intense. Alfred Gratiens fadgærede champagne er den absolut mest indtagende og tilgængelige af dem alle her og nu, mens Mailly er den mest reserverede. Hure Freres overrasker Big Time, mens Pierre Peters “bare” – som altid – er et vanvittigt godt glas champagne.

 

 

BLINDSMAGNING AF CHAMPAGNE
Så er vi kommet til 2. heat i vores blindtest af nytårschampagner. De 3 bedste vine går videre til finalen, hvor de møder toppen af 1. heat.
Her i 2. heat er der sluppet en enkelt prestige-champagne med i feltet, nemlig Cuvée William Deutz, og den går  sammen med Pierre Peters og Huré Fréres videre til finalen.

 

UGENS VINHIT
I denne uge har vi smagt vine fra Andrup Vin, og jeg har valgt de bedste ud. Både Corbieres og Limoux overrasker. Særligt er den mousserende vin fra det relativt kølige Limoux et interessant.

# Calmel & Joseph – Tete de Cuvée. Cremant de Limoux, Brut. Vidunderlig duft af friske æbler, modne stikkelsbær, kridt, rugbrød, lidt karamel og gær. Blød og saftig i munden med en dejlig spændstig syre, der rammer frugten flot ind. Et kodylt flot alternativ til champagne til en fejende flot pris v. 6 flasker. Set hos Andrup Vin. Pris: 129 kr. v. 6 flasker. Tjek  den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

BLINDTEST AF NYTÅRS-CHAMPAGNE – 1. heat

Igen i år har vi foretaget blindtest af nytårs-champagner her på Vinexpressen, og der er tale om 2 heats bestående af 7 udvalgte flasker “vintage”. De 3 bedste vine fra hvert heat går videre til en finale, hvor det endelige bud på årets nytårs-champagne bliver kåret.

Her i 1. heat er kvaliteten ekstremt høj.  Alle kan anbefales, men Delamotte, Alfred Gratien og Maillys skiller sig dog ud i top 3, og de går alle går videre til vores finale…

  

 

MIN JAGT PÅ BILLIG BOURGOGNE – del II

For en måned siden, skrev jeg om gode bourgogne-køb fra Domaine Bellene, og ved den lejlighed fik jeg betegnet dem som billige. Eksempelvis en flaske Vosne-Romaée til 630 kr., som i min mund burde koste det dobbelte.

Forståeligt nok, var der mange, der mente, at jeg var ude på et overdrev, når det kunne kaldes billigt, og det gav anledning til en haglbyge af bourgogne-vine fra danske importører, som alle mente, at det kunne de bestemt godt matche. Tjek resultatet af dette her

  

 

UGENS VINHIT
I denne uge har vi smagt på vine fra Winelovers, og vi har her valgt de absolut bedste ud. Der er overvejende tale om kølige, stringente vine med masser af finesse.

# Sidewood – Pinot Noir 2017, Adelaide Hills
Vidunderlig og relativt kølig duft, hvor man finder indslag af kirsebær, lidt rabarber, jordbær og en snert af grønne grene. Slubrende lækker i munden med en puddersukkeragtig bærsødme toppet op med en kant af blommesten. Vox det godt. Ugens vinhit. Set hos Winelovers. Pris 311,25 kr. Tjek  den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

 

SIMREMAD OG VINEN DERTIL

Efterår og vinter er den tid, hvor den store stegegryde skal i brug til Gullash, Bøf Stroganoff og alle de andre simreretter.

Vi har kigget på kødudskæringerne, grøntsagerne, krydderierne og selvfølgelig vinen dertil.

 

UGENS VINHIT
Tyskerne går mod lavere alkohol og mere mineralitet i deres hvidvine. I løbet af ugen har vi smagt på flere supermineralske vine med en syre, der springer flik-flak på tungen.

# Theo Minges – Riesling Gleisweiler 2017, Pfalz
Masser af friske grønne æbler, et lille strejf af papaya og hidsig kiwi. Slank og nærmest anæmisk i munden med en gnistrende friskhed og knivskarp grapeagtig syre. Og så er alkoholen holdt nede på et minimum (11,5%). Flot mineraltet. Ugens vinhit. Set hos Rotunden.Pris: 2 flasker 250 kr. Tjek  den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

  

UGENS VINHIT
Jeg troede ikke mine egne smagsløg, da jeg smagte ugens vinhit, en flaske mousserende fra Sydafrika. Men Charles Fox´s Blanc de Blanc er enestående lækkert – selvfølgelig lavet på champagnemetoden. Vi har jeg smagt på vin fra Winelovers, og de bedste er valgt ud her…

# Charles Fox – Blanc de Blanc 2015
Helt vildt lækker champagne-agtig næse, hvor man finder toner af æblekerne, kridt, lidt rugbrød og en skefuld ristede nødder. En vidunderlig syre bringer alt i balance her. Den bedste Sydafrikanske mousserende vin, jeg længe har smagt. Set hos Winelovers. Pris: 323,75 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

  

Min jagt på “billig” bourgogne 

Et glas pinot noir om dagen burde være lovpligtigt, måske endda en del af Sundhedsstyrelsens officielle kostvejledning. Men priserne er opskruede, når det gælder god pinot. Særligt i Bourgogne.

Men hvilke vinhuse laver de gode køb, og er der noget at hente i den nye årgang 2018, som snart dukker op på de danske hylder?
Vi har været et smut i Bourgognes vinkældre og tjekket årgang 2018 ud og samtidigt fundet nogle scoops, der måske ikke kan betegnes som helt billige, men som er value for money ….

 

Ugens vine er en samling lækre “blandede bolsjer” fra Mr. Ruby, Rotunden og Winelovers

Forrest i feltet ligger #Elitia 2017 fra Emporada, der besidder indslag af brombær, røde bolsjer og kandis toppet op med lidt røget fad. Ditto i smagen, der er maskulin og bredskuldret med masser af dybde, koncentration og struktur. Minder lidt om god Priorat. En spændende fætter fra det ukendte område Emporada i det nordøstlige Spanien. Set hos Rotunden. Pris: 2 flasker 520 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

  

Vinen til svampe

Svampesæsonen er skudt i gang, men hvilke vine er egentlig de bedste til svampe?

Ganske vist er svampe meget forskellige i smag – lige fra den lidt ferske, hvide champignon til de meget karakterfulde trøfler og morkler – men der er dog nogle fællestræk, som gør visse vine mere egnede end andre. Langt de fleste svampe er kødfulde i smagen med en kant af noget hengemt, og det kalder typisk på klassiske vine såsom …..

 

 

Ugens vinhit
Så har jeg smagt på spanske vine fra Danmarks bedste vinsupermarked Rotunden, og der er flere stjerneskud i blandt. Særligt producenten Josep Grau overrasker med et nærmest Rayas-smagende vidunder.

# Josep Grau – Rogers 2016
Vidunderlig luftighed i duft med toner af jordbær, kirsebærsten og en bagkant af youghurt. Ligeså luftig og delikat i smagen. Overraskende elegance for en garnacha fra Mont Sant. Et nærmest Rayas-smagende vidunder med masser af mumsfaktor. Den skal på mit julebord. Jeg er solgt og cyklen er pumpet! Set hos Rotunden. Pris: 2 fl. 520 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

Ugens Vinhit kommer fra et af mine yndlingshuse i Rheingau, Chat Sauvage, og jeg har spurgt mig selv: what is not to like?

# Chat Sauvage Lorcher Kapellenberg 2015 (Rheingau). Vidunderlig duft af friske kirsebær og blommesten. Ren, stilfuld og utrolig elegant pinot noir med en smooth textur og en syre, der springer flik flak på tungen. Meget burgundisk og overvældende god, tysk pinot. Ugens vinhit. Set hos H. J. Hansen/Vinspecialisten. Pris: 449 kr. v. 2 flasker. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

 

Øko-bølgen ruller i Spanien

Kan Valencia lave vin, der smager af andet end udkogt marmeladevand? Og er det muligt at lave bourgogne-smagende vin på spanske druer?

Er øko-bølgen et trut i en trompet, og er de lavsulfiterede vine bare en døgnflue? Tag med på økomessen FIVE-bio i Spanien….

Vi lander i det nordlige del af Spanien – nærmere bestemt Pamplona. Målet er fordybelse i spanske økoproducenter og blive klogere på nye tendenser, upcoming-regioner og stjerneproducenter fra hele Spanien.

 

 

Ugens Vinhit
Jeg har efterhånden smagt på Pupilles vine mange gange, og det er i min optik et af de vinhuse, der laver de bedste Toscana-køb. I denne uge brillerer Pelofino, som er gjort på sangiovese, cabernet sauvignon og syrah. Men også deres morellino di scansano giver virkelig value for money.

# Pelofino, Fattoria Le Pupille 2018 (Toscana)
Super lækker Toscana-vin af kirsebær, knækkede grønne grene, stald og lidt underskov. Ret intens og koncentreret vin i det her prisniveau. Jeg er fan. Ugens vinhit.
Set hos Gallovini. Pris 75 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

UGENS VINHIT
I denne uge er det Weingut Griesel, der leverer en fejende flot konkurrent til champagne – lavet på pinot noir.

# Griesel – Pinot 2015 Brut Nature, Hessische Bergstrasse
Vidunderlig duft af æblekerne, let ristede nødder, brød, en kant af kridt og gær. Saftig og ren i munden med et toplækkert bid og en ultra stram og tør benethed, der bider de helt rigtige steder i munden. En af de bedste tyske mousserende vine, jeg nogensinde har smagt. Set hos Mr. Ruby. Pris 349 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

 

Læs også….