Vinexpressen – Hele Danmarks Vinmedie

 

Ugens Vinhit kommer fra et af mine yndlingshuse i Rheingau, Chat Sauvage, og jeg har spurgt mig selv: what is not to like?

# Chat Sauvage Lorcher Kapellenberg 2015 (Rheingau). Vidunderlig duft af friske kirsebær og blommesten. Ren, stilfuld og utrolig elegant pinot noir med en smooth textur og en syre, der springer flik flak på tungen. Meget burgundisk og overvældende god, tysk pinot. Ugens vinhit. Set hos H. J. Hansen/Vinspecialisten. Pris: 449 kr. v. 2 flasker. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Seneste artikler og indlæg

 

Øko-bølgen ruller i Spanien

Kan Valencia lave vin, der smager af andet end udkogt marmeladevand? Og er det muligt at lave bourgogne-smagende vin på spanske druer?

Er øko-bølgen et trut i en trompet, og er de lavsulfiterede vine bare en døgnflue? Tag med på økomessen FIVE-bio i Spanien….

Vi lander i det nordlige del af Spanien – nærmere bestemt Pamplona. Målet er fordybelse i spanske økoproducenter og blive klogere på nye tendenser, upcoming-regioner og stjerneproducenter fra hele Spanien.

 

 

Ugens Vinhit
Jeg har efterhånden smagt på Pupilles vine mange gange, og det er i min optik et af de vinhuse, der laver de bedste Toscana-køb. I denne uge brillerer Pelofino, som er gjort på sangiovese, cabernet sauvignon og syrah. Men også deres morellino di scansano giver virkelig value for money.

# Pelofino, Fattoria Le Pupille 2018 (Toscana)
Super lækker Toscana-vin af kirsebær, knækkede grønne grene, stald og lidt underskov. Ret intens og koncentreret vin i det her prisniveau. Jeg er fan. Ugens vinhit.
Set hos Gallovini. Pris 75 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

UGENS VINHIT
I denne uge er det Weingut Griesel, der leverer en fejende flot konkurrent til champagne – lavet på pinot noir.

# Griesel – Pinot 2015 Brut Nature, Hessische Bergstrasse
Vidunderlig duft af æblekerne, let ristede nødder, brød, en kant af kridt og gær. Saftig og ren i munden med et toplækkert bid og en ultra stram og tør benethed, der bider de helt rigtige steder i munden. En af de bedste tyske mousserende vine, jeg nogensinde har smagt. Set hos Mr. Ruby. Pris 349 kr. Tjek også den udvidede omtale af vine, der kan anbefales … her

 

 

Vin og serveringstemperatur

Dengang jeg var dreng, var det god latin at kaste rødvinen på varmeapparatet en halv time før den skulle drikkes.

Og hvis den smagte surt, kunne man lige putte en sukkerknald ned i flasken for at gøre den mere blød og rund.
I dag drikker langt de fleste deres rødvin ved stuetemperatur, mens de snupper hvidvinen direkte fra køleren.

Men ved hvilken temperatur får man egentlig mest ud af vinen? Læs med her

 

 

UGENS VINHIT kommer fra et af de Bourgogne-huse, hvor det stadig er muligt at gøre et godt køb – nemlig Domaine Bellene. Vi har smagt os gennem en del af husets vine og fundet et fantastisk vinhit blandt de hvide vine.

# Domaine Bellene, Savigny – Les Beaune Blanc, 2016.
Super lækker duft af ristede kaffebønner, citrus, ananas og lidt velhængt flæskekød. Totalt sexy og elegant i munden med en lille bagkant af mineraler og kridt. Et brag af en vin til prisen. Ugens vinhit. Set hos Theis Vine. Pris: 219,95 v. 6 flasker. Tjek også den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her

 

 

UGENS VINHIT kommer fra Weingut Jakob Schneider i Tyskland, og jeg må bare sige, at jeg er i chok over, hvor meget vin, det er lykkedes at få ned i flasken.

#Weingut Jakob Schneider, Riesling halbtrocken 2018. Nahe (Tyskland)
Super lækker duft af klassisk riesling: masser af undermodne, grønne æbler og rød grape. Slank, ren og saftig Nahe-vin til en hysterisk lav pris! Der står godt nok Halbtrocken på flasken, men i min mund smager den smager faktisk mere som en trocken. I am speechless. Ugens vinhit. Set hos Jysk Vin. Pris: 79 kr. v. 6 flasker (1 liter).Pris: 129kr. v. 6 flasker. Pris: 280 kr. V. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her

 

 

 Vinen til grill

Jeg bliver tit spurgt, hvilken vin, der passer til grillmad? Den simple tommelfingerregel er: Nup oversøisk. Skal den være hvidt, så vælg en chardonnay. Skal den være rødt, prøv en shiraz (alternativt zinfandel, merlot eller grenache).

Det er de enkle svar, men grillmad kan jo være hvad som helst. Lige fra fisk og grøntsager til fjerkræ og rødt kød. Så vi giver lige nogle supplerende regler…

 

UGENS VINHIT, Ticché, er et af de bedste køb fra Toscana jeg længe er stødt på. Her er merlot-druen smukt afstemt med sangiovese.

# Ticche, Le Forconate 2017. Toscana (Italien)
Sød duft af kirsebær og lidt friskskåret tobak. Blød og behagelig i munden med en god basunbund og en saftig mundrensende garvesyre, der strammer det hele godt op. Jeg er imponeret over, hvor meget Toscana-vin man kan kan få til prisen. Ugens vinhit.
Set hos Gallovini Pris: 129kr. v. 6 flasker. Pris: 280 kr. V. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

Baden – måske det nye Bourgogne

Baden tripper i kulissen for at lave en glidende tackling på Bourgogne, og meget taler for, at området vil blive en seriøs udfordrer til de franske stjerner.

Men hvorfor lige Baden?

Fordi kvaliteten på Baden-vin eksploderet de seneste 5-6 år simultant med, at priserne på god Bourgogne er steget med raketfart. Det logiske er, at forbrugerne snart må kigge sig om efter alternativer.

 

 

UGENS VINHIT fra Marc Kreydenweis er helt i særklasse. En biodynamisk naturudgave uden svovltilsætning fra Grand Cru-marken Wiebelsberg.

# Marc Kreydenweiss Grand Cru Wiebelsberg 2016. Alsace, Frankrig

Helt vidunderlig næse med en lille kant af citrus, mormors æbletrifli og en lille snert af terpentin. Pivfrisk med en fantastisk juicyness og en vild syrenerve, der holde det hele flot sammen. Den smager edder-brodere-mig godt. Jeg er fuldstændig solgt. Ugens vinhit! Set hos Erik Sørensen Vin
Pris: 280 kr. V. 2 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

Fjordrejer og vin – undgå brølere …..

Er der noget bedre end friske fjordrejer? Nej vel, så hvorfor ødelægge oplevelsen med den forkerte vin ved for eksempel at kaste en tung, fadlagret chardonnay i nakken på den. Eller endnu værre en sukret rosé fra Syditalien?

Vi har et dyrt og et prisvenligt bud på vin, der passer til den skrøbelige reje – og i øvrigt også mange andre skaldyr…..

 

 

UGENS VINHIT – topkøb fra midtitalien kommer fra Morellino di Scansano i Toscana. Vi har flere gange smagt på vinene fra Le Pupille, og hver eneste gang de har indfriet forventningerne. Her er deres Riserva lavet på  sangiovese og cabernet sauvignon, som giver et ret bordeaux´sk præg til vinen.

# Fattoria Le Pupille Riserva 2015. Morellino di Scansano, Italien
Toplækker duft af blyant og grønne grene med et touch af solbær. Vidunderlig stramhed i smagen, hvor man har en lækker markeret tannin og et lille stramt syrebid. Yammy, yammy  – ugens vinhit. Set hos Gallovini. Pris: 149 kr. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

UGENS VINHIT  er en overraskende dyb og klassisk côtes du rhône fra vinhuset Mourre du Tendre fra gamle vinstokke på mellem 40-60 år. Alle druer håndplukkes, og vinen er lagres 24 måneder på rustfrie ståltanke.

# Chateau Mourre du Tendre – Cuvee Paul 2016, Cotes du Rhône
Åben og indtagende i duft med toner af stald, jordbær og lidt læder. Ditto i smagen, hvor vi også har lidt knækkede grønne grene, et pift af frugtsødme og en dejlig opstrammende garvesyre i finalen. Forrygende glas til prisen. Ugens Vinhit. Set hos Andrup Vin. Pris: 99 kr. v. 6 flasker. Tjek den udvidede omtale af ugens andre smagte vine … her 

 

 

Læs også….