Dansk frugtvin imponerer – igen

Jeg har tidligere skrevet om de danske frugtvine. Blandt Andersen Winery, der laver fremragende vine på æbler, solbær, rabarber og sågar gule hindbær. Jovist – og det er ikke længe siden, jeg sad i dommerpanelet ved Foreningen Dansk Vins årlige konkurrence, hvor både fra Andersen og Frederiksdal Gods imponerede – igen, igen!

 

Men hvor Andersen Winery er forholdsvist nyt i kommerciel sammenhæng (det startede på hobbyplan i 2009, men er blevet tiltagende mere seriøst), er Frederiksdal Gods en gammel kending. Godset har efterhånden  været berømt længe for deres formidable kirsebærvine, der sætter helt nye standarder for, hvordan sådan noget skal smage. I løbet af ugen har jeg haft mulighed for at gensmage den seneste årgang fra Frederiksdal, og noget har overrasker mig! Der er forbavsende stor årgangsvariation på godsets vine.

Bevares, de smager alle af kirsebær: surprise, men i den varme årgang 2018 har standard-vinen fået ekstremt meget power, sødme og kompleksitet. Normalt er syren lidt aggressiv, men i 2018 er den blevet mere harmonisk og bedre integreret end de tidligere flasker, jeg har smagt.

Det samme gør sig gældende med deres ”Sur Lie”, der er en sammenstikning af flere årgange, og hvor vinen ligger og hygger sig på bundfald og gærrester i en længere periode før aftapning. En metode, der blandt andet er kendt fra Champagne og Loire, hvor den giver en lidt federe, dybere og mere cremet vin. Sur Lie´en er lidt mere kompleks og rig end deres almindelig årgangs-kirsebærvin, og min opfattelse er, at kvaliteten også er skudt i vejret her.

Også deres Likør med tilsætning af alkohol er blevet mere harmonisk. Måske fordi processen med alkoholtilsætning er forfinet en smule. Nu stammer den tilsatte alkohol ikke bare fra ”tilfældig” druesprit, men fra alkohol, der er destilleret af bær fra godsets egne kirsebærplantager. En dyr opgradering, der har båret frugt.

Til gengæld skuffer deres normalt bedste vin, Rancioen mig en smule. Rancioen, der betragtes som signaturvinen, omhældes efter gæring til små 25 liters glasballoner og sættes udenfor i solen et års tid, hvorefter den yderligere lagres i et år på gamle 450 liters Cognac-fade. Af en eller anden grund er syren blevet lidt tænderskærende her, men den karakterfulde rancio-stil, der giver lidt toner af rosin, nødder og figner, fornægter sig ikke.

 

Vi har smagt

# Frederiksdal Vin Sur Lie (Lot no 19-10)
Masser af ren kirsebærfrugt, et let balsamisk præg og en lille  bagkant af noget oxidativt.  Dyb og intens med en enorm koncentration og spændstighed i syren – der danser rundt på tungen, som en munter tangloppe . Meget flot balanceret sød vin med en snift af kernestensbitterhed.

 

# Frederiksdal Vin 2018 (Lot No 19-09)
Flot duft af kirsebær, friskskåret tobak a la Rød Orlik, lidt mint og rabarber. Intens og samtidig blød og cremet i munden med en syre, der strammer lækkert op i eftersmagen. Anbefalet!

 

# Frederiksdal Vin – Rancio (Lot 19-11)
Top lækker næse, hvor man finder indslag af rosin, lidt kamfer, medicinskab, lakrids, hø og halm. Intens, meget karakterfuld og ekstraktrig kirsebærvin med en tænderskærende syre. Ikke helt så balanceret som tidligere årgange.

 

# Frederiksdal Likør – Lot 19-05
Ultra tæt kirsebærlikør med en fejende flot dybde og intensitet, hvor man (også her) finder indslag af friskskåret tobak og søde kirsebær. Fed, saftspændt og cremet i munden med en god balanceret syre.  Anbefalet

Fås blandt andet i de velassorterede supermarkedskæder.

 

Related Posts