Mad og vinsammensætning

Østrig har haft svært ved at slå rigtig igennem hos forbrugerne, men kvalitetsrestauranter og fremsynede importører har fået øjnene op for landets spændende vine – og det har vi også….

På Vinexpressen har vi været et smut i Wien og omegn for blandt andet at tjekke op på den nyeste klassifikation kaldet Erste Lage. Og så selvfølgelig smagt områdets specialitet Gemischter Satz, der er det nye sort på caféer og restauranter….

 

Den nye klassifikation

Som noget nyt har organisationen ôtw, erster, lage fået indført en klassifikation i Wien, så forbrugerne lettere kan genkende og udvælge vinene fra de bedste marker.

Der er IKKE tale om et klassifikationssystem, som kan sidestilles med det, man kender fra Bourgogne, hvor man har Grand Cru, 1er Cru og Village. Man har nemlig i første omgang bare valgt at lade klassifikationen gå op til 1. Cru aka Erste Lage.

Det langsigtede mål er dog en topkategori, som med tiden skal hedde Grosse Lage, men her er østrigerne indtil videre i proces. I Wien har de således fået det samme system som det, man kender fra andre områderne Kamptal, Kremstal, Traisental, Wagram og Carnuntum.

Reglerne for Erste Lage er blandt andet, at vinstokkene skal være mindst 12 år gamle. Herudover skal der håndhøstes og det maximale udbytte må ikke overstige 45 hl./ha. Ydermere skal vinene gennem hele 2 smagetests – en foretaget af Österreichische Traditionsweinguter (ÖTW) og dernæst en blindsmagning af uafhængige dommere, så der er med andre ord tale om en ret skrap klassifikation.

 

Hvordan er så vinene fra den nye klassifikation?

I Wien besøger vi blandt andet Wieninger og Mayer am Pfarrplatz. Hos biodynamiske Wieninger – der i øvrigt går for at være Wiens førende producent – smager vi blandt andet:

Preussen Nussberg Riesling 2017, der netop er blevet til Erste Lage. Og selvom kvaliteten selvfølgelig ikke bliver bedre af, at marken nu pludselig er blevet klassificeret, så er det helt tydeligt, at Nussberg hæver sig over niveauet på de andre vine fra huset. Vidunderlig skarp og intens mineralitet i kombination med masser af citrus, rå syre, kridt og våde sten. Lækker vin (importeres af Philipson Wine)

Også hos Mayer am Pfarrplatz har man en Preussen Nussberg riesling, hvor man klart fornemmer et step op i kvalitet: Mineraliteten, sprødheden og begyndende petroleum bakkes op af en formidabel lækker syre, der får den til at ligge vildt godt i munden (importeres af Theis Vine).

Konklusionen er, at de nye regler giver rigtig god mening ud fra et kvalitetsperspektiv.

 

Gemischter Satz

Når man er i Wien, bliver man som vinenthusiast nærmest bombarderet med de såkaldte Gemischter Satz-vine, som er blevet vildt populære de sidste 10-15 år.

Gemischter Satz er en blandingsvin gjort på mindst 3 forskellige druer fra samme vinmark – lidt ligesom man kender det fra Marcel Deiss i Alsace (hvor blandingen dog er helt tilfældig).

 

Læs også: Dansk frugtvin i verdensklasse …. her

 

Høsten på en Gemischter Satz skal foregå på én gang i marken, hvilket vil sige, at man typisk har et mix af let overmodne og undermodne druer i blandingen. Man skal i en Gemischter Satz som nævnt bruge minimum tre forskellige druesorter – eksempelvis welchriesling, grüner veltliner sauvignon blanc, zierfandler, rotgipfler, riesling og andet.

I Wien smager vi både gode og mindre gode af slagsen. Wieninger skiller sig her igen ud, og en 10 år gammel GS viser, at denne type vin faktisk kan have et stort lagringspotentiale.

Den er samtidig et godt eksempel på, at begrebet har sin berettigelse i Wien og ikke kun er et modefænomen, som skal hældes ned i halsen, i opløftet stemning på en café fredag nat (men det blev den nu i dette tilfælde). Bravo Wieninger!

rolf

Related Posts

One thought on “Med Vinexpressen i Wien

Comments are closed.