Smagning af Niepoorts bordvine

Niepoort – fra støvet portvinshus til innovation

Niepoort altid været lig med god portvin, så det var lidt af en overraskelse for mig, at det hæderkronede hus i dag rent faktisk laver mere almindelig bordvin end portvin.  

Og min overraskelse over Niepoort blev endnu større, da jeg smagte mig igennem nogle af husets rød- og hvidvine for et par uger siden. De var lette og elegante med en utrolig finesse, og så var alkoholprocenterne holdt nede i et dejligt behersket niveau. Faktisk blev det ret tydeligt, at Dirk Niepoort himself er meget inspireret af Bourgogne – og i det hele taget fransk vin.

 

Portugisisk vin tidligere og i dag

Vi er sikkert mange, der er vokset op i et hjem, hvor man drak en del portugisisk garrafeira. Det var billigt, og man blev ikke snydt. Til gengæld blev man heller ikke overrasket. Hverken positivt eller negativt.

Smagning af Niepoorts bordvine

Da jeg i slutningen af 90erne deltog i en flere portugisiske vinsmagninger, gik jeg altid hjem med det indtryk, at landets vine var rustikke, støvede og en anelse klodsede. Ikke engang topvinen Barca Velha imponerede mig. Det var for øvrigt på det tidspunkt, hvor der var ved at ske en lille ændring af vinstilen henimod det mere frugtige, men der var endnu hverken klasse eller racerenhed over vinene.

I snart 20 år har man nu snakket om, at Portugal ville blive det nye sort, uden at det er sket, men nu tror jeg faktisk lidt på det. Gennem de seneste 5-8 år har jeg fået virkelig mange flotte portugisere, som peger fremad og opad. Og jeg må indrømme, at Niepoort – som jeg har smagt i denne omgang – virkelig sætter ekstra trumf på og viser tårnhøjt niveau. I de nye årgange finder man komplekse vine, der strutter af råfrugt og finesse.

 

Vi har smagt….

… et par håndfulde vine fra Niepoort, hvor jeg får lyst til at nævne et nogle stykker, der virkelig imponerer.

Redoma 2020 – Douro (hvid) er gæret i 228 liters franske egefade, hvoraf 10% er nye, mens resten er op til 20 år gamle. Her har vi en vin med en ekspressiv renhed i duft og indslag af tropesaft, gule blommer, fersken, strejf af kelim, lidt grønne blade og et elegant viff barrique. Kan i smagen minde lidt om en Saint-Aubin fra Bourgogne med sin kølighed, velintegrerede fadpræg og slanke struktur. Letbenet vin på bare 11,5%. Afslutningen køres i mål med en lækker saltet mineralitet. 90-91 p. Set til cirka 150 kr.

Næste vin er også hvid:  Conciso 2018 fra Dao. Den er et sammenrend af druesorter – blandt andet bical, encruzado og malvasia på ekstremt gamle vinstokke. Lidt mere substans og flere lag end i Redoma`en. Næsen strutter af knap modne, grønne æbler, kridt og granit samt strejf af fad. En struktureret vin med en nærmest Chablis-agtig cool syre, der væver sig smukt ind i toner af kridt og kalksten. Flot længde og koncentration med en lille fenolisk tørhed afslutningen. Bravo 92 p. Set til cirka 165 kr.

 

Læs også: Campaniens jordbund, druesorter og bedste vine… her

 

Af de røde vine er der flere, der imponerer mig. Men i særklasse har vi Batuta 2019 fra portvinsdistriktet Douro. Også den er lavet på flere forskellige druesorter, men portvinsdruerne touriga franca, tinta roriz er de vigtigste. Malolaktisk gæring og lagring sker på franske fade, og det smager man. Den nærmest oser af kærnemælk, ymer, mørke oliven og et lidt vanilje. Med lidt tid i glasset bliver den mere og mere imponerende og fremstår med en dejlig stramhed i smagen. En fin frugtkoncentration flankeres af en gang ultra bløde tanniner. Alkoholen er her nede på de 12,5%. 5 gange Ave Maria – Amazing !  93 p. Set til cirka 550 kr.

Vi afslutter med en ældre sag, nemlig samme vin i en ældre årgang, Batuta 2001, der var et køligt år. Den gammeldags portugiserstil fornægter sig ikke. En flaske med god modenhed og alder, der udmønter sig i tjære, mentol, tovværk, tigerbalsam, tørret frugt og lidt lakrids. Ekstraktrig fætter, der besidder masser af rustik charme. Vi lander på de 90 p

Summa summarum: Glem alt om støvede portvinsflasker og gammeldags wine making hos Niepoort. Nytænkning og innovation har overtaget, og huset er blevet en tydelig eksponent for den nye og friske vinstil i Portugal. Jeg er kæmpe fan!

Vinene importeres i Danmark af Theis Vine

rolf

Related Posts

Skriv et svar