Cavaen er som bekendt den spanske pendant til franskmændenes champagne. Langt hen ad vejen et uhøjtideligt og mere prisvenligt alternativ til den ”ægte vare”.
Ikke desto mindre kan man som bekendt finde cava, der ligger i samme prisniveau som rigtig champagne, og nu vil cavas vinråd gøre opmærksom på deres bedste vine ved at indføre en klassifikation for den absolutte top.
Fremover vil disse blive betegnet som Cava de Paraje Calificado. Og hvis de eksporteres kommer der til at stå enkeltmarkens navn (Qualified Single Estate Cava).
Man er ved at færdiggøre reglerne, der træder i kraft fra 2016. Noget af det, som kommer til at gælde for den nye top-cava-klassifikation er, at vinen skal modne 36 måneder før den frigives til salg. Og så bliver der også krav til særlige jordbundsforhold mm.
Præsidenten for vinrådet mener allerede, at der er en meget høj standard i området, hvorfor man fra starten forventer cirka 450.000 flasker i den nye kategori. I løbet af 4 år regner man med, at mængden af top-cava vil runde omkring 1,5 millioner flasker årligt.
Nogle af de huse, der på nuværende tidspunkt regnes for eliteklubben er Gramona, Juvé & Camps, Cavas Recaredo og Casa Sala.
rolf