Er der noget federe for os mænd end tekniske gadgets? Nej vel, og nu har jeg anskaffet mig en såkaldt Coravin til 2299 kr.
Ja, du har sikkert hørt om sådan én, hvis du går meget op i vin: et lille Screwpull-lignende apparat med en argonpatron, der skal holde vinen frisk i flere måneder efter, at man har taget hul på flasken – herom senere!
Coravin eller kummefryser
Jeg skal indrømme, at jeg indtil nu har været stor tilhænger af kummefryseren, når jeg har ville gemme en flaske dyr vin, hvor der kun er blevet taget et par glas.
Når jeg siger det, er der normalt to reaktioner. Den ene er forundring – kan man virkelig det, uden at den bliver dårlig? Ja det kan man! Og den anden kommer fra snobberne, som mener, at man ødelægger vinen.
Jeg har praktiseret det gennem mange år, og lavet adskillige forsøg med frisk vin vs. kummefryservin og må bare konstatere, at det virker. Forskellen på en ny flaske og en vin, der har været i kummefryseren er minimal, og ofte vælger folk i blindsmagning (mod al forventning) fryser-vinen som den bedste. Så fik vi det på plads!
Som fodnote skal det lige noteres, at ulempen ved frysning er, at der ofte udskilles et ikke uvæsentligt bundfald.
Så hvorfor overhovedet anskaffe sig en Coravin?
Fordi det er fedt at gå op i noget, der er teknisk, og fordi tanken om fryservin ikke er ligeså fed som tanken om, at man pumper argon ned i en flaske, der erstatter vin, så den slet ikke bliver iltet.
Hvordan virker Coravin: En tynd teflonbelagt nål med et lille hul stikkes ned gennem korkproppen og får adgang til vinen. Coravin presser argon gas ned i flasken, så der skabes et overtryk, som får vinen til at flyde gennem Coravin-apparatet og ned i dit glas. Nålen trækkes op af korkproppen, og fordi den er elastisk, udfylder den tomrummet uden at der sker en iltning. Smart ik´
Læs også: Coravin eller kummefryser – del 2:4
Et lille eksperiment med startvanskeligheder
Jeg havde egentlig besluttet mig for at lave et lille forsøgs-setup, hvor jeg tester 3 flasker, der bliver ”argoniseret” med Coravin og 3 lignende flasker, der kastes i kummefryseren (efter at jeg havde snuppet et par glas) for at afgøre, hvor godt virker Coravin virker overfor Old School?
Men allerede ved eksperimentets start er jeg stødt på begyndervanskeligheder. Første vin drypper nemlig ud af det hul, jeg har lavet med Cora-nålen, når jeg holder flasken vandret. Proppen er åbenbart ikke elastisk nok til at forsegle vinen igen – eller også gør jeg noget forkert!
Jeg har skrevet til Coravin for at få en forklaring på fænomenet.
Følg med i vores lille Coravin-følgeton her på Vinexpressen.dk
2 thoughts on “Coravin eller kummefryser – del 1”
Comments are closed.