Kan dansken lave vin? Ja, ja og endnu engang ja. Særlig hvidvin og mousserende kan overraske. Men hvad så med frugtvin – det nye shit? Her er svaret lidt mere tvetydigt. Men vi har smagt på et par producenter, som imponerer …
Det er ikke længe siden, jeg sad i dommerpanelet ved Foreningen Dansk Vins årlige konkurrence, hvor frugtvinene var med for første gang.
Det skal siges, at jeg var ret skeptisk inden konkurrencen startede, men særlig to danske vinhuse overraskede mig.
Eller det vil sige, Frederiksdal Gods, der efterhånden har været berømte for deres kirsebærvine længe, er egentlig ikke nogen overraskelse.
Men så var der lige Andersen Winery, som skød sig til tops på min personlige favoritliste: deres søde vin på gule hindbær og en mousserende æblevin lagret på franske barrique. Jeps, den er god nok – faktisk var det næsten som om, vi ved en fejl havde fået en champagne med i konkurrencen, hvor alt blev blindsmagt.
Andersen Winery
Huset fra Mols havde deres første årgang i 2015, hvor produktionen landede på omkring 3000 flasker, men i den seneste årgang ligger vi på omkring 40.000 til 45.000. Andersen laver mousserende og søde vine på frugter, druer og bær – herunder solbær, rabarber, gule hindbær og æbler.
Læs også: Tyskland årgang 2017 – så stort bliver det
Mest interessant er i min optik deres mousserende æblevine til omkring 275 kr., som fremstilles ved hjælp af kryoekstraktion. Her fryser man mosten, hvorefter den langsomt tøes op igen, så den sukkerholdige most skilles fra vandet og dermed koncentreres. På den måde kan man gære vinen op til omkring 12% alkohol.
Æbler kan normalt kun gæres op til omkring 5-6% naturligt, men da målet er en vin i champagnestil, er det måden at gøre det på. Faktisk foregår resten produktionen af den mousserende æblevin på samme måde, som når man laver vin i champagne.
Men også deres bombesøde dessertyvin på gule hindbær er i særklasse. Den fås pt. desværre kun på Geranium og Kong Hans, men en anslået udsalgspris ville formentlig ligge på omkring 350-400 kr.
Vi har smagt
I løbet af ugen har vi smagt på 6 af Andersens vine, og særligt 3 er outstanding for dansk vin.
# Ingrid Barrique Brut
Toplækker næse og helt bio-bio-agtig i duft med indslag af æble, luksusfad og gærende juice. Meget intens og let cremet med et vidunderligt syreattack.
# Andersen Winery – Æble Discovery (Doux)
Masser af cider og stikkelsbær i duft. Enormt ekstraktrig i smagen med et helt utroligt syreniveau. Kun 2,2% alkohol, men enorm vin, hvor jeg nærmest er lamslået over kvaliteten. Høj Genkøbsfaktor!
# Andersen Winery Aroma Æble Brut
Vidunderlig æblemost og cideragtig næse, hvor man også finder en snert af frisk gær. Intens i smagen med en enorm koncentration. Masser af sødmefuld frugt i kombination med et dejligt syregreb. Anbefalet.
One thought on “Dansk frugtvin i verdensklasse”
Comments are closed.