Af alle portvinstyper er den hvide den lavest rangerende, og jeg har altid have sagt: White Port min bare røv. …
Men hvid portvin siges at være blevet hipt – og hvorfor nu lige det? Vinexpressen har taget pulsen på det særlige og sjældne fænomen under den årlige portvinsfestival.
Glem alt om vintage port – hvid portvin er det mest vinøse Douro-dalen kan præstere
Langt de fleste huse er uinteresserede i at fremstille hvid portvin, og kun meget få tager dem seriøst. Andresen og Niepoort laver nogle flotte nogle af slagsen, mens Casa Da Silva http://www.cdasilva.pt er i særklasse. Netop Da Silva er gået efter i sømmene, og vi var i chok….
Huset havde medbragt en serie af deres såkaldte Dalva Dry White Port – lige fra den 3 års med en vejledende udsalgspris på 140 kroner til deres 40 års til 999 kroner. Sidstnævnte formåede at hive bukserne af samtlige journalister til smagningen!
TØR HVID I SÆRKLASSE
Ja, ja – jeg ved godt, jeg nok kommer op at skændes med samtlige portvinseksperter i landet, når jeg siger, at Dalvas hvide portvin er bedre end både Vintage Port og de traditionelle Colheitaer fra de store huse, men Dalva kan noget særligt.
LÆS OGSÅ: 420 vine klogere – årets vinsmagning i Wiesbaden
Hvor de traditionelle portvine er hvinende søde og kvabsede, fremstiller Dalva de såkaldte Dry White Ports, som trods navnet ikke er knastørre (55 gram restsukker pr. liter). I portvinsdistriktet kalder man dem for semi-sweet. Dalvas tørre hvide har karakter som bare fanden, og man fornemmer langt mere vinøsitet end i de mere velkendte portvinstyper – som nærmest forekommer pumpet med sukker og tit indeholder det tredobbelte.# Dalva Dry White Reserve (average 6-7 years): Nødder, rosin og karamel suppleres af en vinøs og let saltet karakter med strejf af friske valnødder. Noget af det mest overraskende og banebrydende, vi længe har smagt 17/20. 179,95 kroner hos Vinmonopolet.
De hvide portvine er friskere i stil, og man skal til Sherry-distriktet for at finde samme elegance. (Faktisk har man en lille smule såkaldt flor-karakter og frisk valnøddepræg over de tørreste af Dalvas vine.)
KNAP SÅ TØR MEN FREMRAGENDE
Udover Dalvas Dry White Ports finder vi serien Golden White Colheita (årgangsportvine), hvor der er omkring 120-130 gram restsukker pr. liter. Større i volumen, men uden at miste den fine karakter. Der blev smagt 10, 20 og 40 års (den der trak bukserne af samtlige journalister), hvorefter vi var finaleklar med Golden White Colheita 1963.
# Dalva Golden White Colheita 1963: Marcipan, chokolade, karamel og en let saltet karakter Super lækker port med en enorm dybde – og samtidig frisk som bare pokker! Verdensklasse. 18,5/20. 999 kroner hos Vinmonopolet.
Fantastisk finale. Vi æder vores ord om hvid port og bar røv. Hvid port er det nye sort….
Bonusinfo:
- Druerne i Dalvas hvide er primært de grønne malvasia fina, codega, viuzinho og rabigato
- De hvide portvine nærmer sig over tid de røde i smag og farve.
- Trods en lidt lavere sødmegrad i Golden White Colheita, kan det faktisk være svært at skelne Dalvas Golden White med 120 gram restsukker fra deres almindelige røde colheita, der besidder væsentlig mere sødme.
One thought on “Hvid portvin – min bare RØV!”
Comments are closed.