Bourgognes nyeste appellation hedder Bourgogne Côte d´Or. Med appellationen har producenterne ønsket at give forbrugerne et mere nuanceret billede af, hvad det er, de køber. Men giver det mening at komplicere de i forvejen indviklede regler? På Vinexpressen har vi smagt 16 vine fra området, og svaret er: tja, tjoh, måske….
Baggrund for den nye appellation
I hele bourgogne laver man som bekendt AOC Bourgogne. Altså standard-bourgogner uden berømte mark- eller kommunenavne på etiketten. Vinene kan komme lige fra Chablis i nord til Maconnais i syd. Typisk er der tale om vin fra marker, der ligger udenfor de mere berømte områder. Eller også kan der være tale om nedgraderet vin fra nogle de kendte kommuner. Eksempelvis Meursault og Gevrey-Chambertin.
Det siger sig selv, at der kan være stor forskel på stilen og kvaliteten af en standard-bourgogne, når druerne kan komme fra appellationer, der ligger med cirka 80 kilometers afstand (som Chablis og Maconnais jo rent faktisk gør).
Af den grund har producenterne fra de gyldne skråninger i Côte d´Or arbejdet målrettet på at få deres egen appellation, som afspejler netop deres specifikke terroir. Samtidigt har formålet været, at give forbrugerne en mere præcis information om, hvor en given vin kommer fra. Resultatet er blevet til AOC Bourgogne med tillægsnavnet Côte d´Or.
Og hvor må vinene så præcist komme fra?
Det korte svar er: de flade områder nedenfor de gyldne skråninger i hjertet af Bourgogne – også kaldet Côte d´Or. Hvis man har været i Bourgogne, vil man vide, at der går en hovedvej gennem Côte d´Or. Den nye appellation dækker over de flade markarealer til højre for hovedvejen. Altså hvis man bevæger sig fra Maranges i syd til Dijon i nord. (Der er dog en lille undtagelse).
Læs også: Pinot Noir fra Baden – en skarp konkurrent til Bourgogne
Vinene må med andre ord ikke komme fra Hautes Côtes de Nuits eller Hautes Côtes de Beaune. Og de må heller ikke komme fra allerede klassificerede villager som for eksempel Meursault eller Gevrey-Chambertin. Deklasseret vin herfra hedder stadig AOC Bourgogne.
Regler for den nye appellation
For appellationen Bourgogne Côte d’Or har man indført en smule strengere krav til dyrkning og produktion end en almindelig AOC Bourgogne. Hensigten har været at opgradere kvaliteten en smule. Eksempelvis skal antallet af vinstokkene overstige 9000 vinstokke pr. hektar, mens det for en almindelig AOC Bourgogne er 5000. Samtidigt er det tilladte udbytte mindre. 55 hektoliter pr. hektar for hvid Bourgogne Côte d´Or i stedet for 66 hektoliter, mens det for røde er 58 hektoliter pr. hektar.
Områdekarakter eller producentstil
I slutningen af april smagte vi os igennem 16 af de nye vine, for at teste, om de nu også har områdekarakter og højere kvalitet end AOC Bourgogne. Hvis jeg kigger på gennemsnittet af mine ratings, som ligger fra 84-93, kunne der nok ligeså godt være tale om standard-Bourgogne. Herudover slår det mig, at rødvinene generelt afspejler producentens stil mere end selve området.
Eksempelvis er Louis Latours rødvin spinkel, lidt tør og anæmisk, mens Domaine Philippe Charlopin er rig og intens. Midt i mellem disse to meget forskellige stilarter har vi Louis Jadot, som forekommer medium koncentreret, frugtdreven og ukompliceret i munden. Med andre ord, hvad man forventer sig af disse huse. Så bortset fra, at det jo altid er rart at have en bevidsthed om, hvor noget kommer fra, kan det være lidt svært at få øje på det revolutionerende ved den nye appellation (når vi vel at mærke taler rødvin).
For de hvide vines vedkommende giver de nye regler – i min optik – mere mening. De smager nemlig alle som noget, der kommer fra Côte d´Or og ikke fra Chablis eller Macon.
Vi har smagt…
… 16 forskellige vine, og jeg falder pladask for Domaine Fabien Coche´s hvide Bourgogne Côte d´Or i årgang 2019 og Louis Jadot´s røde – også i årgang 2019.
# Domaine Fabien Coche 2019
Masser af smør, ristede fade, ananas, flæskekød bøffet op med lidt citrus på toppen. Saftig og cremet i munden med en spillende syre, der skaber en fantastisk balance i munden. Afsluttes af en lille saltet mineralitet i finalen. Tårnhøj kvalitet og fin områdekarakter! 93+
Set hos Parcelle.dk til 300 kr.
Og nu ved jeg godt, at negociant-vine fra store producenter generelt ikke er så højt værdsatte, men jeg må bare sige, at jeg de seneste par år har fået et godt øje til Jadot. Vinene herfra har flere gange har overrasket mig blindt med deres fine renhed og balance. Jadot er måske ikke den største af de 16 smagte vine, men det er dén vin, jeg har mest lyst til at drikke her og nu.
# Louis Jadot – Bourgogne Côte d´Or 2019
Strutter af kirsebær og et strejf af blommesten. Masser af friskhed i frugten, medium koncentration og en livlig syrenerve, der får den til at ligge vanvittigt godt i min mund. I love it. Bravo Jadot! 92
Set hos Vildmedvin.dk til 179 kr.