Pinot Noir fra Baden – skarp konkurrent til rød Bourgogne

Gennem tiden har tyskerne afprøvet mange forskellige druesorter til deres rødvine, men det ser ud til, at særligt spätburgunder aka pinot noir stortrives i vinmarkerne og fremadrettet kan blive en skarp konkurrent til rød bourgogne. I løbet af ugen har vi testet 6 forskellige af slagsen – alle fra Baden! 

 

Udvikling i 3 faser

Spätburgunderen har været igennem lidt af en udviklingsproces i Tyskland. For 30-40 år siden var de fleste af spätburgundere lyse og blege – nogle med en benet syre, andre med en let sødme.

Da Meyer-Nägel og Bernhard Huber dukkede op med deres kvalitetsvine, gik man nærmest i den modsatte grøft. Vinene skulle være koncentrerede og ligge på masser af ny eg.

I dag har producenterne droslet lidt ned for fadene, og de er ikke længere så forhippede efter det overmodne og ekstraktrige præg. Stilen har stille og roligt nærmet sig de franske pinot noir´er. Ofte så meget, at det kan være svært at smage forskel i en blindsmagning.

Som Michael Schmidt (Jancis Robinsons udsendte i Tyskland) sagde til mig, da jeg mødte ham i Wiesbaden for nyligt: tidligere tiders sene høst og dominerende fadpræg gjorde de tyske rødvine jammy og urtegrønne på samme tid. Men i dag er der jo ved at komme balance i tingene!

 

Baden – måske det nye Bourgogne

Baden er det tyske epicenter for burgunder-druerne chardonnay og pinot noir, og vinbønderne tripper i kulissen for at lave en glidende tackling på Bourgogne. Meget taler for, at området vil blive en seriøs udfordrer til de franske stjerner. Kvaliteten er eksploderet de seneste 5-6 år, og det er samtidigt med, at priserne på god bourgogne er steget med raketfart. Det virker oplagt, at forbrugerne snart kigger sig om efter alternativer.

 

Minismagning af 6 vine fra Baden

I denne uge har vi smagt på 6 Baden-vine, og de er et godt billede på Baden her og nu. Weingut Frey er helt i særklasse….

# Frey Spâtburgunder Eichberg 2018
Vild vin med en fejende flot duft af søde kirsebær, lidt ristede luksusfade og et snift af karamel. Lokkende, dansende og betagende i munden med en feminin struktur og slankhed, der skjuler en rumlende frugt og dybde. Det sgu ikke for spejderdrenge det her. Bragende god spätburgunder, der minder mig om en knivskarp Vosne Romanee! Ugens vinhit. 94
Set hos Vinbutikken.dk til 291 kr.

# Schneider Spätburgunder Trocken 2017
Masser af søde jordbær, lidt skifer, knækkede grønne grene, æblekerner og lidt solbærbusk. Meget indtagende og luftig i smagen med en lettilgængelig bærsødme, der spændes fint op af en lille sitrende syre i afslutningen og en let kirsebærstenstørhed, der bider de helt rigtige steder i munden. 91
Set hos Vinbutikken.dk til 137 kr.

Tysk spätburgunder fra Baden

 

# Seeger Spätburgunder Spermen “R” GG – 2017
Rustik næse, hvor man finder indslag af stald, læder, fuldmodne røde bær, kirsebærsten bøffet op med en bagkant af knust granit og brun skosværte. Godt nok en del fad, men meget indtagende i munden med masser af charme og en nærmest puddersukkeragtig frugtsødme, der er så blød som silke. Mums med mums på toppen. 92-93.
Set hos Vinbutikken.dk til 343 kr.

 

Tjek også sidste uges vinhit … her

 

# Heinemann Blauer Spätburgunder – Alte Reben Reserve Trocken 2017
Bragende god pinot til prisen. Søde kirsebær toppes op med et strejf af røget fad, brændt skifer, spegepølse, mandler og blå blommesten. Ditto i smagen, der udover et overflødighedshorn af røde bær byder på det klassiske pinot-syre-bid, som får den til at strutte af friskhed. Læg dertil et lille veldrejet kant af syrnet mælk og opstrammende tannin, der får den til at ligge rigtig godt i munden. 90
Set hos Vinbutikken.dk til 129 kr.

 

# Laible Spätburgunder Alte Reben *** 2020
Ret sødmefuld duft af grønne urter, solmodne røde bær og lidt lakrids. Blød og fyldig i munden med en del frugtsødme og en let markeret alkohol i finalen, der får mig til at tænke i væsentlig mere solmodne himmelstrøg. 87
Set hos Vinbutikken.dk til 154 kr.

 

# Schneider Spätburgunder Rotwein Trocken “Diel ” 2016
Søde jordbær, strejf af stald, læder og et viff af grønne blade i duft. Lækker og indtagende i smagen, der er luftig med en dejlig blød og let buttet frugtsødme, der vrikker livligt med rumpen. Afsluttes af en lille kirsebærstenstørhed. Bravo. 92
Set hos Vinbutikken.dk 234 kr.

 

Related Posts

One thought on “Pinot Noir fra Baden – skarp konkurrent til rød Bourgogne

Skriv et svar