Cheval Blanc – Bordeaux i særklasse

Det hører til sjældenhederne, at vinproducenter omtaler en årgang som decideret dårlig. Men det gør man hos topslottet Cheval Blanc i Saint-Emilion, hvor 2013 får fingeren. Men rent bortset fra det, afslørede en smagning for nyligt, at Cheval Blanc, er på højde med 1. cru´erne på Bordeaux´s venstrebred.

Det var måske ikke det mest opsigtsvækkende. Nej, den største suprise var kvaliteten på søsterslottet Quinault l’Enclos, der havde sneget sig ind blandt vinene. Quinault laves i følge Pierre Olivier Clouet (fra Cheval Blanc) på næsten samme måde som topvinen og af de samme folk. Kvaliteten er fremragende, og så koster den under en tiendedel….

 

Hvad gør Cheval Blanc speciel?

2016 vinskuesmagning 026CB ligger tæt på Pomerol-distriktet og slottets jordbund er derfor mere pomerolsk end typisk Saint Emilion, fortæller Olivier. Jordbunden består af 40% ler, 40% grus og 20% sand. Altså fravær af kalksten, hvilket man finder hos de fleste andre topslotte i området såsom Ausone, Angelus og Clos Fourtet.

 

Floden Gironde deler Bordeaux-distriktet i to. Pomerol og Saint-Emilion, hvor Cheval Blanc ligger, hører til på højrebred

 

Undergrundsforholdene betyder, at man på CB har valgt at anvende en meget høj procentdel af druen cabernet franc, hvilket er atypisk og specielt. Det giver i smagen ranke og aristokratiske vine, der i struktur kan minde om de største 1. cru slotte på Bordeaux´s venstre bred.


Værd at vide om Cheval Blanc

cheval-blanc-3Man bruger hverken industrifremstillet eller ren naturgær. Derimod har man udviklet sin helt egen gær fra vinmarken. Årsagen er, at naturlig gær giver problemer med den såkaldte gærsvamp Brettanomyces (Brett), der får vinene til at smage for meget af stand og svedig hestesadel.

 

    Vidste du, at Cheval Blanc tidligere var en del af topslottet Figeac

 

På spørgsmålet om svovling fortæller Olivier, at tilsætningen er mindsket de senere år, men han mener dog  ikke, at svovling skal undgås. For lidt svovl gør vinene for åbne og tager noget typicitet fra dem.
Filosofien på CB er i øvrigt at arbejde med friskheden i vinene, for som man siger: alt for mange producenter glemmer syren i rødvinene?

 

Det har smagt

Vi har blandt andet smagt os gennem årgangene 2013, 2012, 2011, 2010, og som rosinen i pølseenden kom så den overraskende Quinault l’Enclos, CB´s søsterslot.

Cheval Blanc 2013 går i følge Olivier for at være en decideret dårlig årgang på kanten til det katastrofale, men den er nu slet ikke så ringe endda. Nogle i smagepanelet mente, at den var nærmest burgundisk i stil.  En let og super tilgængelig vin med en lille grenet tør bitterhed i afslutningen. Ikke videre kompleks (og ikke den høje pris værd), men utrolig velsmagende.
Bedømmelse: Flot vin. Pris: Ukendt


LÆS OGSÅ: Hvem siger, at Bordeaux er gået i stå


Cheval Blanc 2012 er den solmodne og let tilgængelige vin med et fantastisk flot præg af ristede fad, der giver præg af blyant og cigarkasse. Stam og delikat i munden med en vidunderlig blød frugtsødme af mørke bær og en saftig garvesyre, der strammer flot op om frugten.
Bedømmelse: På kanten til verdensklasse. Pris: 5250 kr. hos Sigurd Müller Vin.

Cheval Blanc 2011 er den mest klassiske i stil (selvom årgangen ikke betragtes som klassisk på grund af de klimatiske betingelser). Men summa summarum: Helt vidunderlig duft af cedertræ og solbær i kombination med en enorm ekstraktion, ultra bløde tanniner og friskhed i syren. Noget nær en perfekt vin.
Bedømmelse: Verdensklasse. Pris: ukendt

Men så kommer ….

Cheval Blanc 2010, der af Robert Parker har fået de magiske 100 points. Dyb, dyb, dyb næse. Støvet og sødmefuld i frugten med strejf af tobak og en garvesyre, der strammer helt vidunderligt op i eftersmagen. Ekstrem intensitet. Selvom jeg her og nu foretrækker 2011eren vil 10eren gå over i historien som en af de største vine i historien – måske på højde med 1947.
Bedømmelse: Overjordisk. Pris: ukendt

 

The Big Surpise

Den store overraskelse var Quinault l’Enclos 2012, der havde sneget sig ind blandt de store vine. Druesammensætningen er en anelse forskellig fra CB på grund af andre jordbundsforhold: 70% merlot, 20% cabernet franc og  10% cabernet sauvignon. Her finder man en vidunderlig duft af ristet fad, blyant, cedertræ og solbær. En gang bløde tanniner supplerer en fuldmoden bærfrugt. Ikke helt så kompleks som de store Cheval Blanc´er, men prisen er umådelig skarp sammenlignet med de helt store kanonslag.
Bedømmelse: I særklasse god. Pris:  375 kr. hos Sigurd Müller Vin

 

  • Vidste du, at: Cheval Blanc er begyndt at lave en hvidvin. 2014 er første kommercielle årgang. Den tilbringer 18 mdr. i 100% ny fransk eg, og filosofien er ligesom med de røde – friskheden. Vi smagte den og kan konstatere, at den den hørmer af frisk hyld, græs og tomatplante som en typisk sauvignon blanc. Pris: 2000 kr.

 

Facebook - Like us on Facebook

 

Related Posts