Må en vin smage af hestesadel eller banan? Og er det en fejl, hvis der er bundfald i flasken? På Vinexpressen giver vi dig en guide til at vurdere, om en vin er korrekt eller har fejl….
Hestesadel
Gærsvampen Brettanomyces giver typisk vinen en animalsk duft af svedig hestesadel. I australske vine smager man uhyre sjældent dette fænomen, og her regnes det for en klar fejl.
Imidlertid er det ikke usædvanligt at finde den slags toner i fransk vin i små mængder. Teknisk set regnes Brett for en fejl, men i blandt andet Italien og Frankrig er man langt mere tolerante overfor en smule af gærsvampen. Ofte kan det give vinen en ekstra dimension, som kan være ganske charmerende.
Om man vurderer det som en fejl afhænger af mængden og vindrikkerens subjektive tolerancer. Ved vinsmagninger er dette tema ofte genstand for stor diskussion OG uenighed.
Uklarheder og bundfald
Farven har en stor betydning for det samlede billede af vinen. Tilbage i 70erne var bundfald og uklarheder i vin bandlyst i for eksempel Bordeaux, hvorfor man klarede og filtrerede til den store guldmedalje. Desværre betød det også, at man fratog vinene noget substans og kraft.
I 90erne vendte den amerikanske vinekspert Robert Parker det hele på hovedet. Han var stor fortaler for ekstrakt og favoriserede dermed vine uden filtrering, hvilket kan give et såkaldt depot.
LÆS også: Riedel – Manipulation med vores sanser
Men summa summarum: en ung vin bør som udgangspunkt ikke være uklar i farven. Bundfald i ufiltrerede vine er imidlertid ikke usædvanligt og regnes ikke for en fejl – på trods af at det kan være lidt ulækkert at få i munden. I gamle gennemfiltrerede bordeaux-vine fra 70erne, ser man ofte en let udskillelse af bundfald, hvilket er helt naturligt.
Bananduft
Her er et omdiskuteret emne. Bananduft i Beaujolais er ”tilladt”. Det er et fænomen, der hænger sammen med den måde beaujolais laves på, hvor gæringen starter i inden i selve druerne (uden knusning og uden tilstedeværelse af ilt) – den såkaldte maceration carbonique. Imidlertid regnes det som regel for en fejl, hvis wine makeren ikke har anvendt denne vinfremstillingstype.
Propsmag
Den bedst kendte fejl i vin er prop. Den får vinen til at dufte lidt halvmuggen og jordslået. Prop er selvfølgelig en fejl, da stoffet TCA (Tricloranisol) har inficeret korken og dermed vinen, hvilket forhindrer frugten i at træde frem som den skal. Selv en ”lille prop” tager ofte glæden ved vinen, og får den til at virke frugtfattig.
Læs med i næste uge, hvor vi bringer “Fejl i Vin – del II”. Her ser vi på, om vin må være oxideret eller dufte let af eddike? Og om det er en fejl, hvis der er kulsyre i en ikke-mousserende vin ….
One thought on “Sådan spotter du fejl i en vin – del 1:2”
Comments are closed.