Rolf Madsen Vinexpressen

Lugana – et smørhul for italiensk hvidvin

Jeg lander i Verona Lufthavn og Lugana venter forude. For de fleste danskere er Lugana nok mest kendt for deres letbenede og friske vine til en fornuftig pris. Men efter en rundtur i området og smagning af omkring 100 hvidvine, viser det sig, at der også er komplekse vine i blandt med både dybde og karakter. Det vender jeg tilbage til i min top 8 over nogle af de bedste Lugana-vine.

 

Lugana – måske det nye sort ?

Det helt store gennembrud for Lugana lader vente på sig herhjemme, men i Tyskland er hvidvinene fra området det nye sort. Klaus Hermann fra Markt+Wine, der laver statistik over tendenser fortæller, at salget er eksploderet i Tyskland de sidste 3 år.

Måske kan noget af udviklingen tilskrives, at der hvert år kommer mange tyske turister til Gardasøen og dermed også Lugana. Men en del af forklaringen ligger formentlig også i, at vinene er blevet klart bedre de sidste 10-15 år. I hvert fald går det på min rundtur op for mig, at der er en rivende udvikling i gang hos vinproducenterne.

 

Druerne i Lugana – er turbiana identisk med verdicchio ?

De fleste af Luganas vine bliver udelukkende lavet på turbiana, men det er tilladt at blande op til 10% andre grønne sorter i vinene. Eksempelvis chardonnay eller trebbiano.

Man har i årevis haft diskussionen om, hvorvidt turbiana og verdicchio, der har sin højborg i Marche, er én og samme drue.

I Italiensk Vin, der er det største værk om Italiensk vin i Danmark, skriver man, at de to druer er identiske. Men i følge Attilio Scienza, som er professor ved universitetet i Milano, er der trods et meget tæt slægtskab, en forskel. Eksempelvis har turbiana et lidt tykkere skind, og så er druerne større end verdicchioen.

Personligt synes jeg, at de to druesorter har meget tilfælles med hensyn til syre, smagskomponenter og evne til at lagre. Specielt fornemmer jeg en lighed i vine med noget alder.

 

Vinene fra Lugana

Lugana er hvidvinsland med stort H, men der produceres dog også en smule bobler. Herudover fremstiller 3 vinhuse en sød vendange tardive, men mængderne er mikroskopiske.

Vil man have ukompliceret og prisvenlig vin med frisk frugt og livlig syre, så er den almindelige Lugana DOC et godt bud. Cirka 90% af områdets vine ligger ind i den kategori.

De øvrige 10% er henholdsvis Superiore og Riserva. Førstnævnte skal minimum skal lagre 1 år inden den frigives, mens Riserva´en skal lagre minimum 24 måneder, hvor de 6 måneder skal være på flaske. I disse vine kommer man typisk et trin eller to op i kvalitet, og kompleksiteten stiger markant.

 

De mousserende vine fra Lugana overrasker …

Noget af det mest overraskende for mig viser sig at være potentialet for områdets mousserende vine. Jeg smager eksempelvis Cantina Bulgarinis Brut 60 Mesi fra årgang 2015, og det er sgu boblevand på øverste hylde. Den er faktisk så fremragende, at den stryger helt til tops i min top 8 over de bedste vine, jeg smager.

Spumante fra Lugana på turbiana druen

I Lugana laver man både spumante, hvor trykket ligger på minimum 3,5 bar og så frizzante med et noget lavere tryk.

Vinhusene kan vælge, om de vil lave mousserende vine efter champagne-metoden med andengæring i flaske eller den billigere charmat-metode, hvor boblerne tilføres i store tryktanke – ligesom prosecco. Det siger næsten sig selv, at de førstnævnte er de bedste, men charmat-vinene er faktisk også ret gode.

I min verden er de også langt mere interessante end de livløse prosecco´er, der skal laves på minimum 85% glera-druer.

 

Klima og jordbund

Lugana ligger delvist i Veneto og delvist i Lombardiet. Overordnet er der to typer af jordbundsforhold: den meget lerholdige omkring Gardasøen, og så en mere varieret jordbund, hvor man også finder store mængder kalksten og sand.

Sidstnævnte giver mulighed for at lave elegante og mineralske vinene, mens de lerede jorder giver mere maskuline og frugtige vine.

Sådan er det i hvert fald, hvis man spørger producenterne. Men når man smager sig igennem områdets vine, er det ikke altid, at typiciteten er til at finde i vinene. Årsagen er, at de fleste producenter har marker forskellige steder i Lugana og vælger at blande druerne.

På trods af det oplever jeg forskellen ved særligt to producenter. Hos Cascina Maddalena, der ligger tæt på Gardasøen, er frugten i centrum, mens Borge La Caccias vine hælder mere til den mineralske side. Sidstnævnte ligger et godt stykke fra søen, hvor man har en god blanding af kalksten, sand og ler.

 

Min top 8 i Lugana

1. Cantina Bulgarini – Mesi 60 Brut 2015, Lugana
Der er kun lavet 2500 flasker af Bulgarinis Mesi 60, og der er kælet for hver eneste detalje her. Den er lagret 60 måneder på gæren, hvilket  giver en helt vidunderlig næse. Frugten er pivfrisk med fokus på elegance. Masser af blød mousse, strejf af brød, gær og citrus. Afsluttes af en gnistrende syre, der omfavnes af en gang grønne grene. Enorm dybde, koncentration og kompleksitet. Som stor blanc de blanc fra Champagne. Bravo. 93+

Bulgarini 60 Mesi

 

2. Cascina Maddalena – Clay 2018, Lugana
Et vognlæs tørrede abrikoser, citrus, knækkede grønne grene og tropesaft oser op ad glasset. Bedårende i smagen, der besidder en enorm dybde og kompleksitet. I love it. Maddalena hænger bare vanvittigt godt sammen. 92-93

 

3. Tommasi – Le Fornaci Riserva 2019, Lugana
Floral og meget karakterfuld næse med indslag af tropiske frugter, der bakkes op af masser af frisk syre. Minder mig lidt om en stor hvid bordeaux, der er gæret på fad. Afsluttes af en lille saltet mineralitet i finalen. Bravo … 92

 

4. Zenato – Riserva 2020, Lugana
Indsmigrende og umådelig lækker i duft med indslag af papaya, en kant af fersken, citrus og lidt fadpræg. Blød i munden med dejlig fedme og cremethed. Jeg er fan … 91

 

Læs også ….. Danskervin i New York – kan det drikkes?

 

5. Perla del Garda – Madonna del Scoperta 2019, Lugana 
Meget karakterfuld hvidvin, hvor man finder en smule grønkrydring i duften med en bagkant af våd kelim, lidt petroleum med et viff af banan og pære. Dejlig blød i munden med en besnærende fedme, men uden at miste syrenerve. 90

 

6. Borgo la Caccia – Inafora 2021, Lugana 
Et fremragende eksempel på, at man med succes har taget amphora-trenden til sig i området. Super lækker og let nøddeagtig turbiana med indslag af hvid nougat og frisk pære toppet op med en frisk syre. Lækker og cremet i munden med en let bitterhed i afslutningen. 90

 

7. Tenuta Ca Lufera 2021, Lugana
Behagelig og diskret næse med en kant af papaya, citrus og en kant af grønne grene og kelim. Blød og indsmigrende i munden med masser af rigdom i smagen, der bakkes op af en frisk og balancerende syre. Afsluttes af en lille saltet mineralitet i eftersmagen. 90

 

8. Cascina Maddalena – Capotesta 2021
Flot duft af honningmelon, lidt fersken og en kant af citrus og rød grape på toppen. Dejlig elegant i munden, hvor man finder en lille fenolisk tørhed i afslutningen. Harmoni og elegance – så let kan det siges. 90.

 

Vidste du at:

En del producenter i Lugana laver vin, der ikke kan godkendes af konsortiets DOC-regulativer. Blandt andet fordi de er fremstillet på druesorter, som ikke er tilladt i området.

En rød pinot nero må for eksempel ikke bære betegnelsen Lugana, men derimod “kun” kalde sig for Garda Pinot Nero (DOC). Garda er  en paraply-DOC, der dækker 10 under-DOCer – blandt andet Valpolicella, Lugana og Soave.

 

Vinexpressen på Instagram

Related Posts

Skriv et svar