Østrigs vindistrikter og mange druesorter

Siden kølervæskeskandalen i 1985, hvor nogle få producenter puttede diethylen-glykol i deres vin for at gøre den federe og rigere, har østrigsk vinproduktion kæmpet for at komme tilbage på markedet.

Medierne fik blæst historien op til den helt store skandale. Eksporten faldt til en tiendedel. Efterfølgende vedtog man den skrappeste vinlovgivning i verden for at vinde forbrugernes tillid igen. Nu er man for alvor på vej tilbage….

 

Andet end hvidvin

Langt de fleste forbinder Østrig med hvidvin, hvilket ikke så underligt. De har et ry for at lave fremragende, tørre hvidvine på nationaldruen grüner veltliner og riesling. Herudover har østrigerne deres søde vine, som kan konkurrere med sauternes, når de er bedst.

Ikke desto mindre laves der i dag flere og flere seriøse rødvine på blandt andet den elegante zweigelt, som er landets mest dominerende blå druesort. Den efterfølges i kvantitet af den strukturerede og robuste blaufränkisch og blauer portugieser.

 

Østrigs nationaldrue grüner veltliner er den altdominerende grønne druesort, som vokser i knap en tredjedel af landets vinmarker

 

Længere nede på listen har vi pinot noir aka blauburgunder, som bliver bedre og bedre år efter år. Et godt eksempel er producenten Wieninger (fra Wien). Huset vandt for nyligt en international konkurrence om at være verdens bedste pinot. Pt. er cirka en tredjedel af produktionen rødvin.

 

Østrigs 4 vinområder

Østrig har 4 vinregioner. Burgenland, Wien, Steiermark og Niedeösterreich. Det er primært i den østlige del af landet, der produceres vin, og langt hovedparten af de bedste vine dyrkes i en radius af 100 kilometer fra Wien.

 

I Niederösterreich, vest for hovedstaden, ligger de berømte distrikter Kremstal, Kamptal og ikke mindst Wachau. Her finder man nogle fantastiske eksempler på riesling og tør grüner veltliner. De to druesorter er klart det, som har givet Niederösterreich førertrøjen gennem tiderne.

Af gode producenter fra det berømte Wachau kan nævnes F. X. Pichler og det prisvenlige kooperativ Domäne Wachau, som med sine 250 medlemmer – i følge Jancis Robinson – er verdens bedste kooperativ for hvidvin.

Går vi udenom Wachau, er der Fred Loimer, som laver spændende bio- og orangevin. Og bevæger vi os mod det upåagtede område Weinviertel, finder vi Grubers topvine, som også klart kan anbefales.

 

I området Burgenland har vi Neusiedlersee. Søen afgiver om efteråret store mængder vanddamp, som danner en massiv tågedis i området. Det indhyller vinstokkene og medfører svampeangreb på klaserne, den såkaldte ædel råddenskab. Det lyder sgu lidt ulækkert, men den er med til at frembringe rariteter i verdensklasse. Ædel råd perforerer druerne og får dem til at skrumpe ind til små søde ”rosiner, noget der får producenterne af dessertvin til at juble.

At smage disse ædle vine kan være en fantastisk oplevelse. Somme tider kan de være så tyktflydende, at de næsten skal graves ud af flasken med en ske. Mums siger jeg bare.

 

Læs også: Med Vinexpressen i Wien

 

Næsten alle Østrigs bedste, søde vine kommer fra Burgenland. Alois Kracher er en af de mest berømte producenter, ikke mindst på grund af de amerikanske skribenters forkærlighed for rige og intense vine. Kracher er selvfølgelig ikke helt billig, men et alternativ er Nittnaus søde vine, der altid er et best buy.

I Burgenland finder man også nogle af landets bedste rødvine på de indfødte druer blaufränkisch og zweigelt. Weingut Meinklang laver vilde biovine med naturpræg, men også Ernst Triebaumer samt Umathum kan anbefales.

 

I Wien har man ikke det allerbedste rygte, men de seneste 10-15 år er kvaliteten steget markant. Begrebet Gemischter Satz er efterhånden blevet indbegrebet af Wiens vine. Kort sagt dækker GS over en blanding bestående af minimum 3 grønne druesorter, som vokser sammen i vinmarken og høstes samlet, hvorefter de vinificeres.

Der laves selvfølgelig også enkeltdruevine på blandt andet riesling og grüner veltliner i Wien, og efter mine begreber overgår de som regel Gemischter Satz. Men summa summarum: af gode producenter kan nævnes Wieninger, der har vundet ovennævnte konkurrence om at blive verdens bedste pinot. Men også Mayer am Pfarrplatz kan være fremragende.

 

Som rosinen i pølsenden har vi området Steiermark. Her sælger langt det meste vin lokalt. Welschriesling er den mest udbredte druesort i regionen, men sauvignon og chardonnay, også kaldet morillo, er selvfølgelig de kendteste fra området.

Vinhuset Kodolitsch har for nyligt vundet konkurrencen, Concours de Mondial, om at være verdens bedste sauvignon. Herudover får jeg lyst til at nævne Sepp Muster. Og på en tur til Østrig for nyligt var jeg nu også ganske godt tilfreds med Polz´s vine.

Kølervæskeskandalen er for længst gået i glemmebogen og Østrig kigger nu én vej – og det er fremad….

rolf

Related Posts

One thought on “Østrigs vindistrikter og mange druesorter

Comments are closed.