På 20 år er Bibi Graetz blevet en af Italiens mest ikoniske wine makere med kultvinene Testamatta og Colore. Førstnævnte fik i 2018 de magiske 100 points af Decanter. Jeg har smagt mig igennem sortiment og må bare konstatere, at de bedste vine er verdensklasse…
Fra mikroproducent til kult
Bibi Graetz lavede sin første vin i 2000. Dengang havde han en professionel ønolog med på sidelinjen. De blev aldrig helt enige om stilen, og allerede i 2004 gik han solo. Det var på nogenlunde samme tidspunkt, som Robert Parker tildelte ham titlen som “The debut of a new super-Tuscan”.
Bibi startede med bare 2 ha. på en skråning ved Fiesole. Gennem de sidste 20 år har han ledt efter små højtbeliggende parceller med gamle vinstokke, der giver et lavt udbytte med topkvalitet. I dag er der således lavet kontrakter med flere små vinbønder, som tidligere leverede druer til kooperativerne i området.
Bibi Graetz´ vigtigste vine
Produktionen er efterhånden ret stor, men bundniveauet er tårnhøjt. På entrance level har vi Casamatta. I den anden ende af skalaen ligger Colore, som er den absolutte topvin. Midt i mellem finder man Testamatta, der på trods af de fantastiske, internationale ratings vel må kaldes “mellem-klassen”. Alle tre 3 vine kommer i både en rød og en hvid udgave, og efter at have smagt mig igennem sortimentet, står det klart for mig, at de røde er de stærkeste kort.
I starten var topvinen Colore en hyldest til den oversete colorino-drue, og (i følge min google-søgning) blev der kun lavet ét enkelt fad af vinen. Men fra 2005-årgangen valgte Bibi at spæde den lidt op med en lille smule sangiovese, noget som gav ham nok til at fylde 4 fade. Siden er der blevet puttet både sangiovese, canaiolo og colorino i blandingen, men i eksempelvis 2019 er den udelukkende lavet på sangiovese.
De røde Testamatta´er og Casamatta´er lidt lettere at finde rundt i. De består nemlig “bare” af 100 % sangiovese.
Kigger vi på den hvide Casamatta, er den en blanding af vermentino, trebbiano og en smule ansonica, mens Testamattaen udelukkende laves på ansonica-druer fra øen Giglio ud for Toscanas kyst.
2 gange Colore
Jeg har smagt Colore i 2 årgange, og den skriver sig (i min optik) ind i historien på linje med andre super-toscanere som Sassicaia, Tignanello, Solaia, Masseto and Ornellaia.
Den første Colore blev sendt på markedet i 2004, og den var så limiteret, at den kun kunne fås på Enoteca Pinchiorri i Firenze.
Druerne kommer fra vinamarker, der er over 70 år gamle. Der høstes af flere omgange i hånden, hvorefter vinen afstilkes og gæres spontant i åbne fade. Herefter puttes den på nye fade, og det gør den til et monumentalt mesterværk med en enorm kompleksitet.
# Bibi Graetz – Colore 2020, Toscana
Så det op lille Hans – en gudefrydsdetonation! Ungt – ja nærmest barnemord, men kors i hytten, hvor smager det bare godt! Først masser af røde bær, knækkede grønne grene efterfulgt af lidt Marie-kiks og kirsebærsten. Ufatttelig elegant, men samtidigt med en enorm koncentration, der masseres godt og grundigt ind i en gang ultrabløde tanniner. Luftig som en drivende blomkålssky og ekstremt finesserig vin. Eftersmagen hænger ved i nærmest det uendelige…. guffeliguf ! 97
Spottet hos Supervin til cirka 1800 kr.
# Bibi Graetz – Colore 2019, Toscana
Gosh en indtagende næse – som barolo eller barbaresco, når det er bedst. Lidt a la Bruno Giacosa – nej sgu endnu bedre! Tonsvis af luftig, rød bærfrugt flankeres af lidt apotekerskuffe, tjære, halmstrå og propolis toppet op med blød og puddersukkeragtig frugtsødme, der prikker på tungen på den helt rigtige måde. Velstruktureret vin med både finesse og urkraft, der katapulteres over i en gang bløde cashmere-tanninerne, som nærmest balsamerer gummerne. Hænger ved og ved og ved i munden. 96
Spottet hos Supervin til cirka 1800 kr.
3 gange Testamatta
Testamatta er smagt vertikalt i 3 årgange – 2018, 2019 og 2020, og jeg må bare sige, at sidstnævnte imponerer mig mest.
2018 fik de magiske 100 point af Decanter, og det er nok den mest koncentrerede af de tre. 2019 er den luftige, mens 2020 er for mig at se den mest balancerede med en kombination af både styrke og finesse.
Der er som tidligere nævnt tale om 100% sangiovese fra hans fem bedste vinmarker. Bibi foretager spontangæring, og modsat Colore, der får ny eg, så ligger Testamattaen på gamle fade, hvilket giver et klassisk sangiovese-udtryk.
# Bibi Graetz – Testamatta 2020, Toscana
Dyb som en kælderskakt og kompleks som en kommunesammenlægning. Næsen strutter af ung bærfrugt, lidt lakrids, halmstrå, blommesaft og en bagkant af kirsebærsten, grønne grene samt Digestive kiks. Læg dertil en blød frugtsødme, der fuldendes af en gang saftige tanniner. Bliver formentlig endnu bedre med noget tid på langs …. wauw 95+
Spottet hos Supervin til cirka 900 kr.
Læs også: Campaniens jordbund, druesorter og bedste vine
# Bibi Graetz – Testamatta 2019, Toscana
Relativt luftig og nærmest æterisk næse – ja måske en smule burgundisk. Lidt hø og halm i flot kombination med af hindbær, blå blommer og kirsebærsten. I munden en fantastisk dybde og samtidig relativt let og smidig. Ufatteligt godt balanceret med en nærmest puddersukkeragtig sødme, der flankeres af en frisk syre, som smelter (næsten) umærkeligt sammen med frugten. Masser af uha-uha-lækkerhed. 94
Spottet hos Supervin til cirka 900 kr.
# Graetz – Testamatta 2018, Toscana
Den mest koncentrerede Testamatta, jeg har smagt. Først lidt tørret frugt efterfulgt af lakrids, tigerbalsam, skovbund og et strejf af gamle jernbanesveller og havmole. Dejlig saftig i munden med masser af struktur. Tanninerne strammer fint til i eftersmagen og kører frugten flot i mål. 93
Spottet hos Supervin til cirka 900 kr.
Hvid og rosé
Bibi laver også en rosé på sangiovese, og nej: den kan da umuligt smage godt? Jo sgu, for manden kan jo lave vin … og så kommer druematerialet til Bollamatta i øvrigt fra grønhøstning på vinmarkerne, der leverer druer til Testamatta og Colore.
# Bibi Graetz – Bollamatta Spumante Rosé Brut, Toscana
Blød og indtagende duft af jordbær, lidt rabarber, grønne æbler og et pift af gær. Cremet og saftig i munden med dejlig fylde og blødhed. Bider de rigtige steder i munden, og i eftersmagen finder man en lille kant af bitterhed. 91
Spottet hos Supervin til cirka 300 kr.
# Bibi Graetz – Testamatta Bianco 2020, Toscana
Lavet på øen Giglio ud for den sydlige del af Toscana. Druerne kommer fra vinstokke, der er op til 120 år gamle og det giver en enorm intensitet. Vidunderlig og dråbefrisk med strejf af tropiske frugter: papaya, lidt honningmelon og blød nektarinsaft, der flankeres af et viff af terpentin. Læg dertil lidt gazebind og kridt. Blød og samtidig rank i munden med et fint lille syrebid, der strammer godt til i eftersmagen. Afsluttes i øvrigt af en lille fenolisk tørhed og saltet mineralitet. Lagret 12 måneder på barrique, hvilket man slet ikke fornemmer. 92
Spottet hos Supervin til cirka 900 kr.