Ny vinskolebog af Thomas Ilkjær

Ny vinskolebog af Thomas Ilkjær – ham fra Politiken

Så er der kommet en ny vinbog på gaden. Titlen er: Vin – Helt Enkelt. Man kunne kalde den for en ny vinskolebog med temaer som opbevaring af vin, vinglassets betydning, mad og vinsammensætning,  fadlagring og fremstilling af vin. Med andre ord et bredt udsnit af gode emner, som kan interessere begynderen og den let øvede udi vin. Men er den god? Det vender vi tilbage til.

Den er skrevet af Thomas Ilkjær, der er leder af Vinakademiet, skribent for Politiken og i øvrigt medforfatter til bogen Italiensk Vin. Altså en kyndig mand, som startede sin karriere med at blive Gran Maestro/dansk mester i italiensk vin.

Hvad fungerer

Jeg kan rigtig godt lide temaerne. De er valgt ud fra 181 spørgsmål, som Thomas Ilkjær har fået af forbrugere gennem tiden, og dermed bliver det en rigtig fin lille forbruger-guide.

Noget andet, der virker godt, er overskueligheden og sproget i bogen, som er meget pædagogisk. Hvert tema fylder tilpas meget, og man udtrættes ikke af at læse den. Langt hen ad vejen er der tale om en ny vinskolebog, og dem har der været en del af gennem tiden. Men jeg synes, vi her har én af slagsen med en rigtig fin balance mellem illustrationer, tekst og fotos.

Samtidigt kan jeg godt lide, at Ilkjær har puttet nogle kolonner med Do´s & Don´ts ind i bogen, og finder man mange sjove bokse med “Vidste du at….”, hvilket giver en god dynamik og afveksling.

 

Hvad fungerer knap så godt

Der er som sådan ikke noget, der ikke fungerer. Men personligt savner jeg nogle fotos af mennesker. Selvhjælpsbøger og guider virker en smule upersonlige på mig, når der ikke er fotos af mennesker in action. Altså fotos af rigtige mennesker, der gør noget med vin, og ikke bare en torso og nogle hænder, der åbner en flaske vin eller høster nogle druer. Men det er bogen nu ikke ene om. Alt for mange vinbøger fokuserer på drueklaser, marker, vinfade, flasker og glas. Altså døde ting, der får bøgerne til at virke lidt golde og distante.

 

Læs også: Sherry – traditionalisten og anarkisten ….. her 

 

Kolonnerne med Do´s and Don´ts er sjove, men der er ikke tale om endegyldig viden og sandheder fra ekspert til forbruger. Eksempelvis skriver Ilkjær: “Brug ikke penge på mange dyre vinglas fremfor på god vin”. Her vil jeg nok erklære mig delvist uenig. For hvis man køber en dyr vin, så skal den også drikkes af et rigtig godt glas, og det koster som regel en sjat. Det er min egen erfaring, at glasset har en kæmpe betydning for vinoplevelsen.

 

Men summa summarum…

…. jeg kan rigtig godt lide bogen, og den kan anbefales til alle, der er på vej ind i vinens verden og som stadig er lidt usikre på ditten og dutten og datten.

Hvem: Thomas Ilkjær

Hvad: Vin – helt enkelt

Hvor meget: 299 kr.

Related Posts

Skriv et svar