Flyveren lander i Rom, og efter knap 2 times kørsel i nordgående retning, havner jeg i det smukke og bakkede Morellino di Scansano. Området ligger i Maremma, som er en del af Toscana.
Mit mål er at blive klogere på vinene fra Morellino, der står i skyggen af Toscanas berømtheder som brunello, chianti og bolgheri.
Prismæssigt er der gode køb at hente i Morellino, men hvad med kvaliteten? Det har jeg sat mig for at blive klogere på …. såååh derfor aflægger jeg Cantina Vignaioli Scansano et besøg.
Nysgerrig på stilforskelle og kvalitet
Noget af det, jeg er mest nysgerrig på, er forskellen på brunello, chianti og så morellino di scansano. Både hvad angår stil, kvalitet og pris. Selvfølgelig har jeg smagt morellino før, så derfor er jeg måske en smule forhåndsindtaget. Men ofte skal man smage i dybden for at få et klart billede af, hvad vinene reelt kan.
Druesorter
Ligesom det er tilfældet med brunello og chianti, så er rygraden i områdets vine sangiovese, der lokalt kaldes morellino. Minimum 85% skal være sangiovese/morellino, men det er muligt at tilsætte op til 15% andre blå druesorter.
Eksempelvis den indfødte canaiolo, ciliegiolo, malvasia, colorino og alicante. Men vinhusene kan også anvende franske klassikere som merlot, cabernet og syrah.
Morellino di Scansano er udelukkende en rødvinsappelation, men i Scansano laver vinhusene også rosé og hvide vine. Disse hører til i kategorien Maremma Toscana DOC. Blandt tilladte hvidvinsdruer er ansonica, chardonnay, sauvignon blanc, trebbiano, viognier og ikke mindst vermentino (der også kendes som rolle i Frankrig).
Vinstil i Morellino di Scansano
Sammenligner jeg morellino di scansano med Toscanas mere berømte sangiovese-vine (brunello og chianti), så finder jeg både ligheder og forskelle.
Fælles for vinene er helt klart druens markante tanninstruktur, der strammer godt op om frugten. Kigger vi på forskellene, så er en klassisk chianti mere frisk og livlig med en delikat syre, mens brunello´en typisk er mere maskulin og kraftfuld. Morellino di scansano lægger sig fint imellem disse to stilarter. Man kunne kalde det for en solid og rustik blanding af de to.
Hvad angår priserne, så afspejler de generelt, at området ikke er ligeså kendt, som de store navne.
Når jeg her ikke sammenligner med bolgheri-vinene, der jo er mindst ligeså hypede som brunello, så er det jo fordi man ikke rigtig kan sammenligne morellino di scansano med disse. Vinene fra Bolgheri laves i en langt mere international stil, hvor man primært bruger de franske druesorter som cabernet og merlot. Sangiovese er stort set fortid her.
Tidligere brugte man i Bolgheri sangiovese til at fremstille ligegyldig rosévin, fordi den hverken modnede ordentligt eller gav gode rødvine. Området anses ganske enkelt for at være for regnfuldt og vådt til at kunne give gode vine på sangiovese. Af den årsag prøvede man for cirka 50 år siden at tilplante markerne med de internationale druesorter. Det viste sig hurtigt at blive en kæmpe succes med Sassicaia i spidsen.
Klima og jordbund
På Cantina Vignaioli Scansano fortæller man, at området er vindblæst og tørt. Det giver mindre udsving i kvalitet end i for eksempel Chianti og Montalcino. Herudover er jorden rig på mineraler og ret fertil.
Da jeg spørger dem i Scansano, hvad der er den bedste jordbund for morellino, får jeg lidt forskellige svar. Man er dog enige om, at meget leret jord giver robuste vine i brunello- genren. Altså vine bygget til et langt liv med masser af struktur og tannin. De mere sandede og stenede jorder giver derimod lettere vine, der er mere tilgængelige og lette at drikke som unge.
For Cantina Vignaioli Scansano, er den optimale jordbund en kombination af ler i undergrunden (1 meter under overfladen) og en smule løsere jord på toppen.
Ikke desto foretrækker jeg de vine fra Cantina Vignaioli Scansano, der er lavet på meget leret jordbund. Måske det afslører min tiltrækning til komplekse og strukturerede vine. Eksempelvis falder jeg pladask for Cantinaens Benafizio, der besidder en flot balance mellem kompleksitet, struktur og frugtighed.
Vinene fra Cantina Vignaioli Scansano
Cantina Vignaioli Scansano laver 3 serier af vine gående fra lette og frugtige til dybe og komplekse vine. Herudover fremstiller man alle typer af vin. Hvide Maremma-vine, roséer, mousserende og søde vine.
Af de ikke sangiovese-baserede rødvine får jeg lyst til at dele oplevelsen af Cantina Vignaioli Scansanos Capocia Riserva 2020. Den er gjort på den ukendte Ciliegiolo-drue, og derfor må den kun kalde sig for Maremma Rosso DOC. Capocia smager som en god merlot med begyndende toner af underskov og solbær. En seriøs vin med medium koncentration og fin dybde. 10 måneder på 20 % ny fransk eg giver lidt fadkarakter til både duft og smag. 91
Min egen hitliste i Morellino
Men til det, det hele drejer sig om: nemlig morellino di scansano fra Cantina Vignaioli Scansano.
På min egen hitliste ryger enkeltmarksvinen Vigna Benefizio 2022 ind på en førsteplads. Næsen er dyb og meget karakterfuld. Smagen oser af kirsebær og lakridsrod. Utrolig lækker i munden med en enorm koncentration, der flankeres af nogle modne og præsente tanniner i afslutningen . 93
Jeg smager samme vin, Vigna Benefizio, i 2018. Her er tale om en sovende kæmpe. Næsen er let balsamisk og samtidig enormt karakterfuld. Den smager som sangiovese på rigtig godt brunello-niveau. Uhyre koncentreret med en enorm kompleksitet. 92-93
Den bliver skarpt efterfulgt af Cantinaens Sicomoro Riserva 2020, der har ligget på 2600 liters gamle fade. Duften er vanvittig flot med indslag af balsamiske noter, medicinskab, kirsebær og blå blommesten. Her er elegance som en stor Barolo, og så har den de samme markante tanniner, der bider sig godt fast i tungen. 92-93
Læs også om vinene fra Lugana ….
Den bliver efterfulgt af deres Roggiano Riserva 2021, der har ligget på små franske fade, hvoraf cirka 30% er nye. Dyb og koncentreret, masser af bundtræk, solmodne kirsebær og et lille viff af brombær. Saftig og intens med masser af tanniner. 91-92
Sidste indslag på min egen hitliste er deres Scansano Roggiano 2018, der overrasker. Duften er moden med indslag af kirsebær, let strejf af hø, halm og tørret frugt bøffet op med en kant af apotekerskuffe. En vin, der viser, at morellino ikke falder sammen med lidt alder.
90
Summa summarum
Stilen i Morellino ligger mellem brunello og chianti. Med andre ord charmerende, robuste og tanninholdige vine, der er gode til det rustikke køkken. Om det er vine, som forbrugerne fremover vil tage til sig, vil tiden vise. Men efter mit besøg er jeg blevet meget mere nysgerrig på Scansanos vine. Der er spændende og meget prisvenlige alternativer til de langt mere berømte vine, der efterhånden er røget godt op i pris.
Cantina Vignaioli Scansanos vine forhandles i Danmark af Toscavini