Pomerol i verdensklasse – Vieux Château Certan vertikalt

Pomerol har ingen klassifikation, som man har det på Bordeauxs venstrebred eller i St. Emilion. Og når man spørger producenterne, om det ikke snart var på tide at få lavet én, trækker de bare på skuldrene og spørger hvorfor? For faktum er, at priserne er nogle af de højeste i Bordeaux, og en klassifikation ville bare forvirre mere end det gavner.

Alligevel er der mange, der gennem tiden har forsøgt sig med en uofficiel klassifikation, og den mest logiske er vel at klassificere ud fra aktuelt prisniveau. Her vil superligaen bestå af 3 slotte: Petrus, Le Pin og Lafleur.

I sekunda-ligaen (som på ingen måde er sekunda) har vi så Vieux Chateau Certan, L´Eglise Clinet, L´Evangile, La Conseillante, Trotanoy og Lafleur Petrus.

 

En kold dag i marts står den på Vieux Chateau Certan….

…. der råder over 14 hektar med 23 forskellige plots i Pomerol. 70% er tilplantet med merlot på meget leret jord, hvor den anses for at være bedst. Parceller med mere grus i kombination med ler står den på cabernet franc (25%) og cabernet sauvignon (5%). På VCC bryster man sig af at have Bordeaux´s ældste vinstokke, hvis man altså tager gennemsnittet på hele Vieux Chateau Certan.

Vertikalsmagningen, der går tilbage til 1998 viser imponerende højt niveau, og kun én enkelt vin er faldet sammen.

 

De unge vine fra VCC

Først smages andenvinen La Gravette de Certan i 2012, der forekommer let vegetal med strejf af støvet landevej, urt, cigarkase og solbær. Smagen er ret elegant med fin struktur og frugtsyre. Ikke den vildeste koncentration, men nøj hvor smager den godt.
Set til 450 kr. hos Sigurd Müller
Bedømmelse: Flot vin

Herefter hopper vi til storebror i samme årgang – altså Chateau Vieux Certan 2012 – der er helt vidunderlig og let laktisk i næsen med de klassiske toner af grafit, cedertræ, blyant og en kant af solbær. En diskret og vegatal tone dukker også her op i eftersmagen. Meget mere klassisk bliver det ikke. En årgang, der er god at drikke tidligt.
Set til 1950 kr. Hos Sigurd Müller
Bedømmelse: i særklasse.

Nyeste årgang i vertikalsmagningen er Vieux Chateau Certan 2016, der oser af storhed med en klassisk næse og en lille mælket karakter, oceaner af frugt, mørke bær og friske fade. Uhyre koncentreret med en fantastisk blødhed i både syre og frugt. Hold nu kæft det er godt. Ekstrem lang i munden og en enorm vin, der kan konkurrere med Cheval Blanc og de største 1. Cru vine. Det er altså verdensklasse det her!
Set til 3200 kr. hos Sigurd Müller.
Bedømmelse: verdensklasse

 

Læs også: Top-bourgogner fra Vougeraie

 

2010 Vieux Chateau Certan. Dyb næse, hvor man finder en klassisk tone af støvet landevej, blyant, ristet fad med en lille snert af lakrids og solbær. Meget moderne vin med en enorm koncentration. Man kan indvende, at 2010 er lige lovligt frugtsød her og nu, men når man smager 1998, der også var meget moden i stil, bliver man nu ikke bekymret for udviklingen.
Bedømmelse: på kanten til verdensklasse.

 

10 år plus

Fra de unge vine kommer vi til skatkammervinene med mere end 10 år på bagen.

Først Vieux Chateau Certan 2009, der er en lidt tam, blommet og svedsket affære. På næsen finder man tilmed en lille oxidativ tone og en kant af tjære. Her er der bare at sige en ting: for varm årgang. To vine smagt!
Bedømmelse: træt og tam

Men videre til Vieux Chateau Certan 2006, der for mig stjerneårgangen over dem alle – dén så jeg ikke komme! Helt vidunderlig og mega freaking lækker tone af kernemælk, flæsk, strejf af urt og søde, røde bær. Og som den står i glasset kommer der også lidt mint. Enorm frugtrenhed, der bare ligger snorlige i munden og har en fantastisk struktur. 2250 kr. javel, det er også en sjat, men nøj, hvor smager den godt. 2006 var et jubelår for cab franc, der her overtager fra merlot-udtrykket.
Bedømmelse: Overjordisk

2002 Vieux Chateau Certan begejstrer umiddelbart mine medsmagere en anelse mere end den begejstrer mig. Den er først og fremmest meget animalsk og staldet i næsen med en kant af læder og solbær. En tricky årgang med regn og lille høst. Elegant og klassisk i munden med masser af struktureret garvesyre. Dog relativt kort i afslutningen. En flaske nummer to viser sig at være lidt dybere, og den bliver bedre i glasset.
Bedømmelse: i særklasse

Sidste vin er Vieux Chateau Certan 1998, der nærmest er mastodontisk i næsen med en fantastisk staldethed toppet op med indslag af læder og en snert af urt på den fede måde. Enorm dybde, intensitet og næsten perfekt modnet frugtsødme. En ren slubrevin.
Set til 2250 kr. hos Sigurd Müller
Bedømmelse: på kanten til verdensklasse.

VVC bliver aldrig en fattigmands-pomerol, men i de bedste årgange som 2006 og 2016, kommer man med Certan op i superligaen – og så er priserne måske en anelse mindre skræmmende…

 

Related Posts