Top-bourgogner fra Vougeraie

Jeg fristes til at sige: ren, renere, Vougeraie. For det er lige netop sådan, jeg opfatter Bourgogne-husets vine, da jeg sammen med et par andre journalister og importører smager top og bund i porteføljen.

Særligt overraskende er de hvide vine, som jeg indtil nu kun har haft et lidt perifert kendskab til.

Den absolutte top er selvfølgelig deres Musigny til knap 5000 kr. pr. flaske, som kommer fra dén del af Musigny-marken, man kalder for Grand Musigny. Ifølge Vougeraie må den ikke forveksles med Petit Musigny, selvom der lovgivningsmæssigt ikke er forskel på vinene, der alle hedder Musigny…. det vender vi tilbage til.

 

Huset Vougeraie

Vougeraie er endnu ikke certificeret biodynamisk, men der arbejdes ud fra både Maria Thuns månekalender og Rudolf Steiners bio-principper. Og så er man i øvrigt godt på vej til at udskifte alle traktorer med heste til pløjning af vinmarkerne.

I de større vine gærer man i gode årgange (altså årgange uden råd og sygdomme) hele klaser ved relativt lave temperaturer for at opnå en delikat frugtighed, og det er lige netop det, jeg falder pladask for.

 

Vi smager….

…. en perlerække af både røde og hvide vine i årgang 2016, der alle går rent ind i mit glade bondehjerte, men der er selvfølgelig altid favoritter. Med hensyn til de røde er der særligt 3 interessante vine:

# Gevrey Chambertin, 1. Cru Bel Air 2016
Helt vidunderlig næse med et ekstremt flot og sødmefuldt præg af kirsebær og en lille ristet mocca-tone. Guddommelig i munden, med en smag, der strutter af blød søbefrugt toppet op med en delikat afrundethed i tanninerne. 100% hele klaser og 30% ny eg.

 

# Charmes Chambertin, Grand Cru – Les Mazoyeres, 2016.
Dyb, lukket og enormt intens vin med vild koncentration og samtidig flot elegance. Masser af friske røde og perfekt modne bær. Ligger stramt og rent i munden. En mega freajing lækker vin, der bare vokser og vokser i glasset. Fremragende. Anbefalet.

 

Læs også: Leflaive – Bourgogne i verdensklasse

 

# Musigny (Grand Musigny) 2016
Ligesom hvidvins-marken Montrachet deles i to (Le Montrachet på Chassagne-siden og bare Montrachet på Puligny-siden), er der blandt producenterne en klassifikation af Musigny: Petit og Grand Musigny. Sidstnævnte har en smule mere soleksponering, hvilket de fleste producenter anser for at være et plus – måske med undtagelse af producenter som Vogue, der har en del af deres marker i Petit Musigny.
Dyb, dyb og lukket kirsebærnæse med en helt ufattelig intensitet og fortættet frugt. Smagen er som en finlemmet araberhingst uden et eneste gram hvalpefedt: stram, rå og raceren. Fremragende vin, som jeg umuligt kan spytte – vel nok det nærmeste, man kan komme på en udødelig vin. Men altså ….. ikke en vin, jeg på nogen måde ville åbne her og nu. Der er lavet blot 458 flasker, hvoraf Philipson Wine kun har fået 6 i årgang 2016. Anbefalet!

 

Også blandt de hvide vine, er der både interessante køb og verdensklasse-vine

 

# Puligny-Montrachet, 2016
Vidunderlig duft af citrus, ananas, en lille ristet tone med en bagkant af mineralsk tørhed. Super blød og samtidig intens i munden med en enorm længde og det lækreste syrebid i afslutningen. Mums den er laber, og prisen er ikke skræmmende. Cirka 20% ny eg. Høj genkøbsfaktor.

 

# Vougeot 1. Cru – Clos Blanc, 2016
Helt vild vin, hvor man finder toner af kiwi, ananas, en dragende tone af reduktion og strejf af fad. Syndigt lækker i munden med en fantastisk mineralitet – både kridt og kalk. En Monopole, der ligger blot 10 meter fra Vogues Musigny Blanc. Og som bonusinfo kan det tilføjes, at vi her har en vin med cirka 4% pinot blanc og pinot gris fra tussegamle vinstokke. Anbefalet.

 

# 2016. Chevalier Montrachet, 2016
Komplet næse. Så enkelt kan det siges. Oser af citrus, ananas og kridt. En helt enorm vin med en fnysende syre og koncentration, der får den til at sprutte og sprælle i munden. Vanvittig elegant i munden og med en eftersmag som et Duracell-batteri, der bare bliver ved og ved og ved…. Absolut verdensklasse. Anbefalet

Related Posts