Roussillon, andet end udvandet frikadellevin

Roussillon er bedst kendt for deres udvandede frikadellevin, men år for år stiger antallet af gode producenter, som klart lægger afstand til fortidens blakkede ry.

Tidligere var man af den opfattelse, at jordbunden i Roussillon ikke havde den store indflydelse på vinene, men ligesom i Languedoc har dygtige wine makers bevist, at denne spiller en kæmpe rolle for både kvalitet og stil. Jordbundsforhold og mikroklima er blevet et mantra for et stigende antal vinbønder.

På rundtur i Roussillon fortæller producenterne, hvordan sort skifer typisk giver vine med mørk frugt, krydderier samt toner af krudtslam, mens kalkbund giver elegance og fine nuancer af mineraler. Tager man vine, der er dyrket på lerjord, finder man til gengæld struktur og urkraft.

Da vi tester dette, må vi give dem ret. To ”ens” vine lavet på de samme druer, men på forskellig jordbund, kan være som dag og nat.

 

Flaske 1880 - Roussillon (2)DE BEDSTE I ROUSSILLON

Dér, hvor udviklingen er løbet stærkest, har været blandt de tørre vine. En håndfuld topproducenter, har allerede har skudt sig ind i den vinøse superliga – eksempelvis Domaine Gauby, Clos des Fees, Gardiez, Casenove og Rectorie for bare at nævne nogle stykker

 

Læs også: Jeronimus Klumme – Vin som i gamle dage

 

Smager man deres vine, er det svært at forstå, hvorfor ingen tidligere har spottet områdets potentialer. I dag ser man kendte
vinhuse fra andre områder investere millioner i nye projekter. Årsagen er åbenlys: Jord er forholdsvis billigt og mulighederne enorme.

 

FRANKRIGS BEDST BEVAREDE HEMMELIGHED

Der er uden tvivl størst opmærksomhed på de tørre vine, men de søde Vins Doux Naturels er en hemmelighed af dimensioner – måske oven i købet Frankrigs bedst bevarede hemmelighed.

Da Vin Doux´erne på et tidspunkt havde den helt stor nedtur, fordi folk hellere ville drikke tør vin, smittede det af på priserne, og de er aldrig kommet op igen. Maury, Banyuls og Riversaltes kan således være fremragende køb.
I den forbindelse tænkes ikke på de frugtige og halvklæbrige Muscat de Riversaltes, som er mest udbredt på de danske hylder, men derimod på det franskmændene kalder Tuilé, Ambré  og Hors d´Age (se nedenfor). Ved disse vine fylder man kun fadene cirka 4/5 op, hvorefter de ligger og modner med en direkte påvirkning af ilt. Dermed opnår man toner af blandt andet nødder, rosiner og sirup.

Blandt gode producenter af Vin Doux Naturels findes kendte navne som Domine Cazes og Mas Amiel. Selv blandt kooperativerne kan der være rigtig gode flasker at hente !

Roussillon var førhen storleverandør af udvandet frikadellevin, men i dag er kvaliteten kraftigt på vej opad. Desværre er det stadig et ukendt land for mange danske forbrugere.

  • Ambré har en lys og ravgylden farve, mens den portvinsagtige Tuilée derimod er en mørk og kraftig sag, der primært laves på blå druer. Grenache noir skal indgå med minimum 50%. Lagringstiden for dem begge er minimum to år på fad
  • Hors d´Âge kan være en Ambré eller en Tuilé, der har lagret i mindst fem år. Mange af dem har dog (som en god tawny port) ligget væsentligt længere.

Related Posts