Du står i Føtex, kigger på vinreolerne og finder hylden med de absolut billigste vine. Nej, DU gør selvfølgelig ikke, men hovedparten af danskerne gør! Og hvorfor? Fordi vi ikke er ordentligt opdragede. Vi spiser spiser burhønseæg, 3-stjernet salami og drikker det billigste bras.

Den billigste vin i Føtex koster 25 kroner på tilbud. Momsen udgør 6.25, mens den berømte vinafgift ligger på 8,30. Læg så 80 øre til i flaskeafgift og cirka 1 krone for transport. Med min hovedregning får vi en flaske-pris på omkring ti kroner.

Heri skal så indregnes arbejdslønninger i marken og vinkælderen, husleje, udgifter til sprøjtning af vinstokkene (det kommer man som regel ikke udenom med så billig vin), aftapning, markedsføring samt FORTJENESTE – for man skal nok ikke bilde sig ind, at Føtex giver os noget uden at tjene penge på det! Den reelle pris på vinen ligger formentlig under 3 kroner….

 

En vinimportør blev for nyligt tilbudt bulkvin fra Apulien til 90 øre pr. liter ! Man kan spørge sig selv, hvor lidt vin der egentlig kan være i en flaske!

 

Og her gik man og troede, at vinproduktion var lutter idyl – et livsstilsfænomen båret af subtil kulturudvikling! Næh nej, vin er tilsyneladende et landbrugsprodukt, der helst skal være så billigt som muligt – på linje med en bakke grovhakket leverpostej, frossen pizza og lørdagskylling.

Det hele bliver i øvrigt lidt ekstra absurd, når man sammenligner de billigste vine med prisen på 500 gram middelmådige vindruer – 22 kroner ….. ?

 

Læs også klummen: Supermarkederne sælger ikke RIGTIG vin mere ….. her

 

RIGTIG MAD OG VIN
Rigtig mad og vin

Gad vide, hvad der egentlig skal til for at få sat lidt skik på danskernes uciviliserede forbrugermentalitet: Et par alvorsord med undervisningsministeren! Skid hul i nationale tests og PISA-rapporter indtil vi kan finde ud af at opføre os ordentligt, og lad os få sat kvalitet, økologi og forbrugeradfærd på skoleskemaet, så vi bliver oplært til at træde ud af en syg kultur og tage ansvar …… så burhøns, landmænd og vinproducenter kan få sig en anstændig tilværelse, hvor kvalitet i alle livets forhold bliver sat på dagsordenen.

Jeronimus Klumme er hjørnet for sure opstød og anonyme indlæg. I denne omgang er den skrevet af en af Vinexpressens faste læsere.

Related Posts