Det er 5 år siden jeg, har besøgt Rhône-dalen, og der er sket noget siden sidst. Bio- og økobølgen ruller. For som vinbønderne siger: hvis man ikke kan lave økovin i det relativt tørre klima med indflydelse fra Mistralen, der blæser fugtighed væk på få sekunder og samtidig holder meldug og råd væk, hvor fanden skulle man så lave økovin…
På Vinexpressen har vi besøgt en håndfuld vinbønder for at se, hvor langt man er nået.
Vi får nys om, at et af de helt store kooperativer Cellier des Dauphins skulle være hoppet med på den nye trend. Det er umiddelbart svært ved at forestille sig, at denne mastodont skulle være med på økobølgen, men vi beslutter os for at aflægge dem et besøg og se, om det fungerer!
Cellier des Dauphins har tidligere været kooperativet med billig og ukompliceret vin, men det viser sig ganske rigtigt, at man udover de 12.000.000 flasker af den almindelige rødvin, producerer 500.000 flasker økovin årligt. Samlet set 4 % (i modsætning til resten af Rhône- dalen, hvor man er oppe på hele 10% økovin), men det er da bestemt en start.
På kooperativet har man oplevet, at efterspørgslen på mere “naturlig og grøn vin” klart er til stede i detailhandelen, på restauranter og caféer i Frankrig, hvilket giver et godt springbræt for at forsøge sig med økologi.
MEN HVORDAN SMAGER VINENE SÅ
Vi smager tre forskellige rødvine. En konventionel rødvin, en økovin og så en helt ny bandit, La Resistance – uden tilsætning af svovl, hvor man har tilstræbt et naturvinsimage.
Den normale cuvee er let, frisk og meget tilgængelig i en frugtig beaujolais-stil. Her finder vi masser af jordbærpræg, lakrids og peber. Let afkølet går den ret hjem en forårsdag på terrassen. Og selvom vinnørder og andre rynker på næsen her, må vi altså bare konstatere, at den fungerer. Den smager af Rhône-vin og er et ærligt stykke håndværk. Ikke den store dybde, men bestemt prisen værd (3,5 euro). Sælges i Danmark hos Meny, hvor prisen kan variere.
Med deres øko-vin kommer vi cirka en euro op i pris, og her fornemmer man straks lidt mere substans og spicyness, men der er stadig lakrids og peber i smagen. Helt pjattede bliver vi nok ikke for den noget krydrede stil. (Den er dog pt. heller ikke i Danmark).
Som rosinen i pølseenden når vi frem til kooperativets nyeste skud på stammen “La Resistance” 2014, hvor man som nævnt har
forsøgt sig med naturvinstanken uden svovling.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Niels Lillelunds bog om vinene fra Rhône…..her
I smagen forekommer den rustik med noter af læder og solmodne kirsebær. Saftig og seriøs i munden med masser af ekstrakt og koncentration. La Resistance laves i omkring 15.000 flasker og ligger på cirka 7 euro. Et rigtig godt glas vin, men …..
her er det så, vi stopper op og undres lidt. Der er ganske vist ikke nogen klart definerede regler for naturvin, men udover den lave svovltilsætning er ideen at gøre så lidt ved vinen som muligt: Altså bruge naturligt gær, undgå svovl (eller kun tilsætte det i meget små mængder) og så vidt muligt undgå klaring samt filtrering. Og så virker det ærligt talt lidt mærkeligt, at man her blandt andet har dobbeltfiltreret vinen – i øvrigt stik modsat kooperativets andre vine, der kun filtreres en enkelt gang.
Forklaringen lyder, at man vil være helt sikker på, at der ikke er bakterier i vinen. 0% svovl gør vinen følsom overfor bakterievækst og eftergæring. Med andre ord er La Resistence ikke videre naturvinsagtig, selvom den smager ganske glimrende.
Men hvorom alting er, så pibler økologi og naturvins-initiativerne frem i Rhône – også hos de helt store, og hurra for det.
Følg med i næste uge, hvor vi skriver om de inkarnerede biobønder, der følger Rudolf Steiners principper til punkt og prikke…..
rolf
Cellier des Dauphins vine fås hos Meny (dog er økovinen ikke i DK pt)