Vinexpressen var på pletten ved den årlige frigivelse af sagrantino-vinene i Montefalco. Efterfølgende smagte vi os igennem Umbriens mere ukendte vine, der helt sikkert godt kunne få lidt mere opmærksomhed.

Perticaia Trebbiano SpoletinoSærligt fordi sagrantinoen er en dyr affære, som henvender sig til et ret lille publikum. Den er stram med en tør garvesyre, og så er alkoholprocenterne temmelig høje – ofte op imod de 16%.

Så, hvis målet er en mere tilgængelig vin, kan man med fordel hoppe på den billigere Montefalco Rosso. Den har som regel en lavere alkohol og knap så meget tannin. Prismæssigt er vi også i en kategori, hvor de fleste kan være med – rundt regnet omkring det halve af Sagrantinoen.

Montefalco Rosso er – som man måske skulle tro – ikke en mini-sagrantino fremstillet på sagrantino-druer, men på sangiovese (65-70%) iblandet max. 15% sagrantino (efter de nye regler). De resterende druesorter er typisk merlot, barbera og cabernet

Af særligt gode Rosso-producenter fandt vi biodynamiske Di Filippo (Juuls Vinhandel) og Antonelli (Univinum), der laver slanke vine i en meget elegant stil.

 

De hvide vine fra Umbrien

Alsace Hvid drueklaseDe hvide vine fra området er stort set ukendte i Danmark, men Umbrien har to indfødte hoveddruer, der er værd at stifte bekendtskab med: Grechetto og Spoletino. Sidstnævnte hedder egentlig Trebbiano Spoletino, men bemærk her, at den ikke har noget med den kønsløse og ellers meget udbredte Trebbiano at gøre.

Grechettoen er mineralsk og tør med et let undermodent og grenet præg, der river godt i munden. Man fristes til at sige helt chablisk i stil. Perticaia (Lahvino.dk) og Moretti Omero (Niche Vine) fremstiler nogle fremragende af slagsen i en traditionel stil uden fad.

LÆS OGSÅ: Cheval Blanc -Bordeaux i særklasse

Spoletinoen går for at være den bedste af de to hvidvinsdruer, og i de rigtige hænder kan den konkurrere med den langt mere berømte Verdiccio fra Marche-regionen. Spoletinoen er typisk frugtig og let tilgængelig, men i de seneste år har nogle producenter eksperimenteret med lagring i lerkrukker og ladet mosten macerere med skindet.

Romanellis Spoletino har således ligget i 40 dage på drueskind, hvilket giver en flot dybde, karakter og en snert af garvesyretørhed. Mest interessant er måske Antonellis hvidvinsspecialitet, der har fået hele 8 måneder sammen med drueskallerne i lerkrukker. Produktionen er kun 500 flasker og derfor ikke på det danske marked, men den viser, at det ukendte Umbrien har potentiale til at konkurrere med de allerbedste hvidvine i Italien.

Facebook - Like us on Facebook

 

Related Posts