Hvordan går det lige, når marketingsfolk fortæller Prins Henrik, at det er en god idé at lave en prestige-vin til 1500 kroner flasken? Det skulle gerne give presseomtale, sælge slottets mindre vine og give fantastisk vin i glasset – vi har smagt på ”Royale” (og et par af de mindre vine) ….

I 2007 fik Cayx ny wine maker, og det har ændret vinstilen fra det lidt rustikke og kantede til det mere tilgængelige og bløde. Prins Henrik har snuppet områdets bedste wine maker fra La Grezettes. Da VineXpressen for nyligt deltog i en smagning af slottets vine, forsikrede prinsegemalen os om, at han på ingen måde havde stjålet ham: ”Han kom selv – jeg pressede næsten ikke”. Samtidigt har man foretaget store investeringer, og det har bragt vinen op i en helt ny liga.

 

TOP 3 i CAHORS

Frankrig Cahors - Chateau de Cayx 360x240Ved en anden smagning (også for nyligt) på Den Franske Ambassade, hvor man havde samlet en række lang række Cahors-vine, stod det helt klart, at prinsens vin er blandt de 3 bedste i Cahors.

Den almindelige Château Cayx er holdt i den gamle velkendte Cahors-stil, hvor man fornemmer malbec-druens lidt bryske karakter.

I de dyrere vine som Majesté
(den normale top-cuvée) og Royale (den limiterede prestige-cuvée) har man valgt en meget moderne stil med mere fadpræg, større solmodenhed og alkohol.

 

LÆS OGSÅ : ARGENTINSK VIN HER OG NU – CARELLI BEDST TIL PRISEN……… her

 

Herudover laver prinsen som bekendt nogle hvidvine på chardonnay, der i øvrigt slet ikke må kalde sig Cahors, eftersom de er lavet på den ”forbudte drue” chardonnay. Altesse er topvinen på hvidvinssiden.

 

VINENE

Kun fire (særligt udvalgte) fade med 100% blæksort malbec er det blevet til, men hvordan smager prestigevinen Royale så:

# Château de Cayx Royale 2011. Her og nu er der tale om en blæksort og maskulin kæmpe på 15,5% alkohol, hvor et overflødighedshorn af brombær flankeres af et præsent fadpræg. Umiddelbart let oversøisk i stilen med en potent frugtsødme. Under frugtsødmen og fadet fornemmer både klasse og race, men da slet ikke drikkemoden endnu. Et rigtigt samlerobjekt. Pris: 1500 kroner.

Udover Royale har vi også smagt på den almindelige Cayx og den hvide Altesse…..

# Château de Cayx 2010. Solmoden og samtidig meget ren i frugten med en bagkant af cedertræ, solbær og jern. En struktureret vin med et flot integreret fadpræg. Elegant og potent på samme tid. Ganske enkelt i særklasse til tilbudsprisen, der ligger på 100-150 kroner.

# Château de Cayx Altesse 2011 (Hvid): Vidunderlig næse med indslag af ananas, citrus og gule blommer. Ren og sprød i syren med flot elegance. Man ville måske forvente en lidt burgundisk stil, men langt hen ad vejen har man valgt at fokusere lidt mere på at fremhæve frugten til fordel for mineraliteten (sammenlignet med gode bourgogner).320 kroner.

 Vinene forhandles af H. J. Hansen Vin og Vinspecialisten

 

Related Posts

2 thoughts on “Ny vinstil på Cayx

  1. Pingback: Micheal

Comments are closed.